• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Tabloda bulunan verileri farklı kriterlere göre farklı işlemlere tabi tutmak

Excel Vers. ve Dili
Office 2016
Merhaba arkadaşlar, genelde aradığım çözümü buluyorum burada fakat bu sefer bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.

Yapmaya çalıştığım örnek olarak şu:

a--b--c--d

art--ok--0--25
art--tr--0--65
art--bk--0--8
art--mk--0--2
aaa--ok--1--8
aaa--ok2--1--92
aaa--mk--1--21
ert--ok--0--12
ert--mk--0--12
ert--tr--0--45
ert--tr2--0--78
ert--mk2--0--45
ert-- ok2--0--12
aaa--bk--1--12
aaa--bk2--1--12
aaa--tr--1--78
art--mk2--0--2
art--ok2--0--8
art--tr2--0--35

Şeklinde satır ve sütunlarını belirtmeye çalıştığım yaklaşık 10bin satırlık bir tablom var, bu tablodan öncelikle "a" sütununda bulunanlar bir rotanın adı, "b" sütunu ise bu rotanın adımları. Öncelikle aynı isimde olan rotalar içerisinden " ok, mk, bk, tr, ok2, mk2, bk2, tr2 " adımlarının hepsi olup olmadığına bakmalıyım. eğer ki hepsi varsa işim kolay, o zaman c sütununda ki bit değeri 0 olan rotanın "ok, mk, bk, tr" adımlarını, 1 değeri olanında "ok2,mk2,bk2,tr2" adımlarını alıp "d"sütunundaki değer ile çarparak "e sütununa yazdıracağım.

Sorunum ise eğer bütün rota adımları mevcut değil ise örneğin "ok,ok2" ve "mk,mk2" var fakat "bk2" yok ve sadece "bk" var. o zaman sadece bk yı "c" de bulunan değerden bağımsız olarak alıp d ile çarpıp e ye yazmam gerekiyor, ve kalanlar için ise yine c ye göre karşılaştırma yapıp duruma göre işlem yapmam gerekiyor.

Bu noktada çeşitli kodlar denedim fakat başarılı olamadım. Yardımcı olabilecek bir arkadaş olursa çok sevinirim.

Merhaba.

Sorunuzu gerçek belgenizle aynı yapıda bir örnek belge üzerinden sorarsanız daha hızlı sonuca ulaşırsınız.
Örnek belge özellikleri ve örnek belge yükleme yöntemine ilişkin açıklamalar cevabımın altındaki İMZA bölümünde var.
.

Tekrar merhaba.

Örnek dosyanızdan isteğinizi tam anlamadım.
Olması gereken sonuçların ne olduğu anlaşılmıyor.
Tabloda F sütunu, tüm veriler için D*E işleminin sonucu.

Aşağıdaki hususları net olarak ortaya koyarak, örnek belgenizi yenilemenizin yerinde olacağını düşünüyorum.

YAPILACAK İŞLEM:
A sütunundaki herbir KOD için (gördüğüm kadarıyla A sütunu KOD BAZINDA SIRALI, gerçek belgenizde de böyle midir?)
"OK TRH MONTAJI" ve "OK TRH TEST" adımlarının ikisinin de olup olmadığına bak.
(tabloda OK TRH TEST yok bunun yerine, OK TRH KONTROL / TEST / TEST & PAKETLEME MALZEMELERİ var kast edilen hangisidir/hangileridir?)

1) Sadece biri varsa: o değeri olduğu gibi adet ile çarparak REF SÜRE hesaplayacağım. (Sanırım F sütunu oluyor, doğru mudur?)
2) İkiside varsa:
-- son sütun 0 ise; KONTROL rotalarını alıp montaj adımlarını 0 a götür. (ALMAK ne demek? 0'a götürmek nedir?)
-- son sütun m ise; MONTAJ adımlarını süreye dahil edip kontrol adımlarını 0'a götür. (SÜREYE DAHİL ETMEK nedir? 0'a götürmek nedir?)

İsteğinizi malesef tam olarak anlamadım ama ekteki dosyada birşeyler yaptım ve biraz da açıklama yazdım.
Ekteki dosya ve işlem hakkındaki düşüncenizi foruma yazarsınız. gerekirse örnek dosyayı yenilersiniz.

Ekteki belgeye buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
.

merhaba
benim ihtiyacım tek excel de 18 mağazanın satış adedi ve kalan adedi karşılaştırmak.
a sütununda ürün kodları yazmakta b,d,f,h... sütunlarında her mağazanın sattıkları adetler
c,e,g,ı... sütunlarında kalan adetler her mağaza için ayrı yazmaktadır.
ben her satırda (sadece o satır için işleyecek)b2,d2,f2,h2...hücreleri içinde en küçüğüyeşil dolgu c2e2g2ı2... hücrelerinde en büyüğü kırmızı dolgu yapmak istiyorum
yani 500 adet satırda hangi ürün hangi mağazada en çok adette var veya en az hangi mağaza satmış öğrenmek.
ilk10 işleminde her satır için yapıyorum ama. işe yaraması için bu uygulamayı her hücreyi tek tek seçerek zorunda kalıyorum.
bunu tüm tabloda her satıra özel uygulamak istiyorum
a1(ürünkodu)b1(1.mağaza satışadedi)c1(1.mğz kalan adet)d1(2.mğz satış adt)e2(2.mkalan adet)f2(3,mağazasatış adet)g2(3.mağaza kalan adet)
her satırda 1.2.3. mağazadan hangisi az satış yapmışsa yeşil olacakdolgusu.hangisinin kalan adeti yüksekse kırmızı olacak
yardım ederseniz sevinirim.

Son düzenleme:
merhaba
benim ihtiyacım tek excel de 18 mağazanın satış adedi ve kalan adedi karşılaştırmak.
a sütununda ürün kodları yazmakta b,d,f,h... sütunlarında her mağazanın sattıkları adetler
c,e,g,ı... sütunlarında kalan adetler her mağaza için ayrı yazmaktadır.
ben her satırda (sadece o satır için işleyecek)b2,d2,f2,h2...hücreleri içinde en küçüğüyeşil dolgu c2e2g2ı2... hücrelerinde en büyüğü kırmızı dolgu yapmak istiyorum.
Merhaba, foruma hoşgeldiniz.
Öncelikle sorularınızı örnek belge üzerinden sormanızın, net sonuca ulaşmanızı hızlandıracağını belirtmek isterim.
Ayrıca sorunuzu sormadan önce, forum sayfalarının üst orta kısmında yer alan ARAMA kısmını kulllanarak forumda arama yapmanızı,
sonuç alamazsanız da sorunuzu, sorunuzla ilgili olmayan konu sayfalarında sormak yerine yeni konu açarak sormanızı öneriyorum.

Örnek belge özellikleri ve örnek belge yükleme yöntemine ilişkin açıklamalar, cevabımın altındaki İMZA bölümünde var.

Sorunuza gelince; anladığım kadarıyla A sütunu ürünler, B sütunundan itibaren (B:AK sütunları),
bir sütun satış, bir sütun da kalan olmak üzeri 18*2=36 sütun mağazalara ilişkin sayısal bilgileriniz var.

Aşağıdaki şekilde işlem yaparak sonuca ulaşabilirsiniz:
-- Sağda uygun iki sütunda 2'nci satıra (ben BA2 ve BB2 hücrelerini kullanacağınızı varsaydım)
-- BA2 hücresine ilk formülü, BB2 hücresine de ikinci formülü uygulayın ve
bu formülleri 500 satır olduğunu belirttiğiniz tablonun son satırına kadar kopyalayın.
Kod:
=[COLOR="red"]MİN[/COLOR](B2;D2;F2;H2;J2;L2;N2;P2;R2;T2;V2;X2;Z2;AB2;AD2;AF2;AH2;AJ2)
=[COLOR="red"]MAK[/COLOR](C2;E2;G2;I2;K2;M2;O2;Q2;S2;U2;W2;Y2;AA2;AC2;AE2;AG2;AI2;AK2)
-- B2:AK500 alanını fareyle seçin,
-- Bu alan seçiliyken,
.... KOŞULLU BİÇİMLENDİRME ->FORMÜL KULLAN seçeneğinde aşağıdaki ilk formülü uygulayın ve yeşil rengi seçerek işlemi onaylayın,
.... KOŞULLU BİÇİMLENDİRME ->FORMÜL KULLAN seçeneğinde aşağıdaki ikinci formülü uygulayın ve kırmızı rengi seçerek işlemi onaylayın.
.
Kod:
=[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]ÇİFTMİ[/COLOR]([COLOR="red"]SÜTUN[/COLOR]());B2<>"";B2=[B]$BA2[/B])
=[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]TEKMİ[/COLOR]([COLOR="Red"]SÜTUN[/COLOR]());B2<>"";B2=[B]$BB2[/B])

Geri