• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

sütun sıralaması-lütfen yardım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan setrn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Excel 2007
Merhaba,
Şöyle bir yardıma ihtiyacım var, yardımcı olursanız minnettar kalırım:
180 soruluk çoktan seçmeli test usulü bir sınavda aynı soruların farklı sırada yer aldığı iki ayrı kitapçık (A ve B) kullanılıyor. Sınav sonrası, sınava giren öğrenciler, satırlarda; sınavda yer alan 180 soru sütunlarda olacak biçimde verilen cevaplar ilgili hücreye giriliyor. Bu 180 soruya verilen cevaplar A kitapçığının cevap anahtarına (A kitapçığındaki sıralamaya göre 180 sorunun her birinin doğru cevabı olan a, b, c, d, e seçeneklerinden bir tanesi) göre değerlendirilecek. A’nın cevap anahtarına göre değerlendirmek için öncelikle B kitapçığının 180 sorusunun sıralamasını A kitapçığının soru sıralamasına dönüştürmek gerekiyor. Örneğin A kitapçığının 1. sorusu B’de 98, 2. Sorusu B’de 94, ...48. sorusu B’de 9. soru, vb. Maalesef iki kitapçık arasında sistematik ve blok halinde bir ilişki yok, random sıralama mevcut.
Benim ricam B’deki 180 tane soruyu ve o soruya verilmiş cevapların bulunduğu sütunların A’ya göre dizilebilmesi için sütunları tek tek kesip yapıştırmaktan başka Excel de bir çözüm var mıdır? Örneğin B’nin 98’inci soruya ait cevapların olduğu sütunu 1. sıraya, B’nin 94. sorunun sütununu 2. sıraya, B’nin 9. Soru sütununu 48. Sıraya…., vb gelecek şekilde en pratik olarak dizebilirim?
Örnek öğrenci yanıtları ve iki kitapçıktaki soru sıralarının birbirine göre eşlemesini ekteki dosyada veriyorum.
Çok uzun yazdım, kusura bakmayın; Exceli çok iyi bilmiyorum, daha kısa anlatamadım.
Şimdiden çok teşekkürler.:yardim:

Ekli dosyalar

selam,

istediğiniz bu mudur , bilmiyorum ama bir şeyler yapmaya çalıştım. Ek i inceleyiniz... Kolay gelsin...

Son düzenleme:
Çok teşekkürler

Tekrar merhaba,
Her şeyden önce size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum, çok sağolun. Benim sorumun ne olduğunu anlatmadaki yetersizliğime rağmen ne demek istediğimi anlamış olmanıza ve çok kısa süre içinde sorunumu çözecek cevabınız ve yardımınıza çok sevindim.
Anladığım kadarıyla, sizin yaptığınız aslında tam da benim ihtiyacım olan şey, ama elde edilen sıralamada bir hata var galiba. Sütunlar manual olarak kes yapıştır ile A'ya göre dizildiğinde elde edilen veri sıralaması (elde etmemiz gereken sıralama) ile sizin veri sıralaması aynı değil (Excel'i çok iyi bilemediğim ve formülü tam anlayamadığım için sonucu göz önünde bulundurarak açıklamaya çalışıyorum).
Sizin cevabınız bana çok yardımcı oldu; bundan hareketle sıralama işlemi ile bir şeyler yapmaya çalıştım; kes-yapıştır yaparak elde edilen sıralama ile aynı sonucu elde ettim. Ekte sizin gönderdiğiniz dosyada bu sonucu sizinkinin altına kopyaladım ve formüle etmeyi bilmediğim için "açıklama" sayfasında yaptığımı anlatmaya çalıştım. Benim izlediğim yol çok ilkel ama sizin verdiğiniz cevap üzerine mantığı doğru gibi geldi bana, ancak sizin sonucunuzla benimki aynı olmadı, yanlış mı yapıyorum?
Bu detaylarla zamanınızı harcamak ve sizi meşgul etmek istemem ama bana çok yardımcı oldunuz; fırsatınız olduğunda nerede hata yapıyorum aydınlatabilir misiniz?

Ekli dosyalar

selam,

çözüm doğru aslında..Sizin istediğiniz bu cevapların da 1 den başlayarak sıralanması...

çözüm ektedir... inceleyiniz....

kolay gelsin...

Son düzenleme:
Çok yardımcı oldunuz, size ne kadar teşekkür etsem azdır...

Geri