• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Sütun analizi

Excel Vers. ve Dili
2016 Türkçe 64bit
Merhaba arkadaşlar,

yeni bir soru ile tekrar ben :)

A sütunu A1'den A100 e kadar numaralandırılmıştır ve bu numaralar sabittir. Normal bir şekilde 1'den 100'e kadar.

B sütununda ise benim yazacağım 1 ile 10 arasında sayılar mevcuttur, bu sayılar el ile girilecek. B1'den başlıyorum aşağı doğru diyelim ki B30'a kadar karışık bi şekilde yazıyorum; B1=9, B2=3, B3=6, B4=1 diye gidiyor diyelim.

Yapmak istediğim şey Excel'in B sütununu benim istediğim bir sayı için analiz etmesi.
Bu sayı 7 sayısı diyelim. B sütununda yazdığım bu karışık sayılar içinde 7 (B1'den itibaren) ilk kez 12. Sırada var (Sıra sayısını da A sütunundan okuyoruz) ve 7 ile ikinci kez 19. sırada karşılaşıyorum. Diyelim ki üçüncü kez de 28. sırada karşılaşıyorum. Excel bu listeyi 7 sayısı için analiz etsin ve C1'e, 7 ile karşılaşılan ilk sıra numarasını yani 12 yi yazdırsın, C2'ye ikinci karşılaşma sırası olan 19 u ve C3'e de üçüncü karşılaşma sırası olan 28'ı yazdırsın.

düşeyara fonsiyonunu kullanmaya çalıştım ama bir türlü yapamadım. Bi yardım ederseniz mutlu olurum arkadaşlar, şimdiden teşekkürler.

D1 hücresine analiz etmek istediğiniz sayıyı girin(örneğinize göre 7 gibi)
C1 hücresine:
Kod:
=EĞER(SATIRSAY(A$1:A1)>EĞERSAY($B$1:$B$100;$D$1);"";İNDİS(A$1:A$100;KÜÇÜK(EĞER($B$1:$B$100=$D$1;SATIR($A$1:$A$100)-SATIR($A$1)+1);SATIRSAY(A$1:A1))))
DİZİ FORMÜLÜ'nü yazın.
DİZİ FORMÜL YAZILIŞI: Formül hücreye girildikten sonra ENTER tuşuna basmadan,
CTRL ve SHIFT tuşlarına birlikte basılı tutarken ENTER basılır.
Formülün başında ve sonunda { } işaretler çıkar.Bu işaretleri elle yazarsanız formül doğru çalışmaz.

C1 hücresine yazdığınız DİZİ FORMÜL'ü kopyalayın aşağıya kadar istediğiniz kadar yapıştırın.

Turist hocam emegin icin tesekkür ederim; herseyi aynen dedigin gibi yaptim ama malesef olmadi :( Örnek dosyayi asagida gönderiyorum
http://s4.dosya.tc/server3/e64aaw/Sutun_Analizi_Ornek.xlsx.html

D1 hücresine analiz etmek istediğiniz sayıyı girin(örneğinize göre 7 gibi)
C1 hücresine:
Kod:
=EĞER(SATIRSAY(A$1:A1)>EĞERSAY($B$1:$B$100;$D$1);"";İNDİS(A$1:A$100;KÜÇÜK(EĞER($B$1:$B$100=$D$1;SATIR($A$1:$A$100)-SATIR($A$1)+1);SATIRSAY(A$1:A1))))
DİZİ FORMÜLÜ'nü yazın.
DİZİ FORMÜL YAZILIŞI: Formül hücreye girildikten sonra ENTER tuşuna basmadan,
CTRL ve SHIFT tuşlarına birlikte basılı tutarken ENTER basılır.
Formülün başında ve sonunda { } işaretler çıkar.Bu işaretleri elle yazarsanız formül doğru çalışmaz.

C1 hücresine yazdığınız DİZİ FORMÜL'ü kopyalayın aşağıya kadar istediğiniz kadar yapıştırın.

Son düzenleme:
Merhaba.

Aşağıdaki dizi formülüC1 hücresine uygulayıp aşağı doğru kopyalayınız.
.
Kod:
=EĞERHATA(İNDİS($A$1:$A$100;KÜÇÜK(EĞER(UZUNLUK($B$1:$B$100)>UZUNLUK(YERİNEKOY($B$1:$B$100;$D$1;""));SATIR($B$1:$B$100));SATIR());0);"")
[FONT="Arial Narrow"][COLOR="blue"]Dizi formülü hücreye [B][COLOR="Red"]CTRL+SHIFT+ENTER[/COLOR][/B] ile girilmelidir.
İylem doğru yapılmışsa formül kendiliğinden [B][COLOR="red"]{[/COLOR][/B]....[B][COLOR="red"]}[/COLOR][/B] gibi farklı parantez arasına alınır.[/COLOR][/FONT]

İLAVE : 2003 versiyon için (yine dizi formülü olmak üzere)
Kod:
=EĞER(EHATALIYSA(KÜÇÜK(EĞER(UZUNLUK($B$1:$B$100)>UZUNLUK(YERİNEKOY($B$1:$B$100;$D$1;""));SATIR($B$1:$B$100));SATIR()));"";İNDİS($A$1:$A$100;KÜÇÜK(EĞER(UZUNLUK($B$1:$B$100)>UZUNLUK(YERİNEKOY($B$1:$B$100;$D$1;""));SATIR($B$1:$B$100));SATIR());0))

Hocam bu da olmadi malesef :( örnek dosya asagida
http://s4.dosya.tc/server3/05b411/Sutun_Analizi_Ornek_-_Kopie.xlsx.html

Merhaba.

Aşağıdaki dizi formülüC1 hücresine uygulayıp aşağı doğru kopyalayınız.
.
Kod:
=EĞERHATA(İNDİS($A$1:$A$100;KÜÇÜK(EĞER(UZUNLUK($B$1:$B$100)>UZUNLUK(YERİNEKOY($B$1:$B$100;$D$1;""));SATIR($B$1:$B$100));SATIR());0);"")
[FONT="Arial Narrow"][COLOR="blue"]Dizi formülü hücreye [B][COLOR="Red"]CTRL+SHIFT+ENTER[/COLOR][/B] ile girilmelidir.
İylem doğru yapılmışsa formül kendiliğinden [B][COLOR="red"]{[/COLOR][/B]....[B][COLOR="red"]}[/COLOR][/B] gibi farklı parantez arasına alınır.[/COLOR][/FONT]

Formülde sorun yok.
C1 hücresi seçiliyken önce F2 tuşuna basın (böylece hücre içerisine girmiş oluyorsunuz),
ardından CTRL ve SHIFT tuşu basılıyken ENTER tuşuna basın.

NOT: -- Bu arada profilinizdeki EXCEL VERSİYON bilgisini güncellemenizi öneririm.
2003 olarak görünüyor ancak eklediğiniz belge daha sonraki bir versiyonda hazırlanmış.
-- Önceki cevabıma 2003 versiyonda kullanabileceğiniz formül eklemesi yaptım.
Sayfayı yenileyerek kontrol ediniz.
.

Hocam Excel 2016 kullaniyorum. Tavsiye ettiginiz gibi bilgilerimi güncelledim.
Tekrar denedim ama yine olmadi; aynen dediginiz gibi yapiyorum. Neden olmuyor ki? Bir sebep göremiyorum.

Formülde sorun yok.
C1 hücresi seçiliyken önce F2 tuşuna basın (böylece hücre içerisine girmiş oluyorsunuz),
ardından CTRL ve SHIFT tuşu basılıyken ENTER tuşuna basın.

NOT: -- Bu arada profilinizdeki EXCEL VERSİYON bilgisini güncellemenizi öneririm.
2003 olarak görünüyor ancak eklediğiniz belge daha sonraki bir versiyonda hazırlanmış.
-- Önceki cevabıma 2003 versiyonda kullanabileceğiniz formül eklemesi yaptım.
Sayfayı yenileyerek kontrol ediniz.
.

selam,
sanıyorum formülü hücreye girerken hata yapıyorsunuz...

dosyanız ekte... incelersiniz...

link : http://s4.dosya.tc/server3/5wx5k1/Sutun_Analizi_Ornek_-_Kopie.xlsx.html

Not :

Sn. Ömer Bey in formülü (karakter üzrinden hesap yaptığı için) D1 hücresine 1 değeri yazıldığında hatalı sonuç üretiyor. Çünkü B kolonunda 10 değerleri de 1 içeriyor... Diğer değerlerde problem yok. (Tabi ki B kolonuna 1 den 10 kadar yazıldığında)

Sonradan ilave : Ömer Bey in #8 no lu mesajındaki eki incelediğimde zaten formülün İÇERİR mantığında kurulduğundan bahsetmekte. Galiba problemi ben yanlış anlıyorum...

Sn. turist 'in formülü sorunsuz çalışıyor.

Aynı mantıkla bir formül de benden olsun..

Son düzenleme:
Turist hocam, sizin gönderdiginiz dosyada hersey tikir tikir calisiyor. Neyi degistirdiniz?

Değişen hiçbirşey yok, ancak; sanırım siz ya İngilizce Excel kullanıyorsunuz veya söylenenleri tam olarak uygulamadınız.
Sonuç olarak ; çalışıyorsa , bundan öğreneceğiniz şey sizin faydanıza olur.

Merhabalar,
Farklı bir yol olsun.
Verileriniz tersten listeleyecektir.

J2 hücresine girerek deneyiniz.

Kod:
[SIZE="3"]=EĞERHATA(ARA(;-1/(B$1:B$100=D$1)/EYOKSA(KAÇINCI(A$1:A$100;J$1:J1;));A$1:A$100);"")[/SIZE]

Saygılar,
Şeşen

Değişen hiçbirşey yok, ancak; sanırım siz ya İngilizce Excel kullanıyorsunuz veya söylenenleri tam olarak uygulamadınız.
Sonuç olarak ; çalışıyorsa , bundan öğreneceğiniz şey sizin faydanıza olur.

Söylenenleri tam olarak uyguladim da, Almanca Excel kullaniyorum. Normalde yazilan formülün dili ne olursa olsun bütün Excel türlerinde (Dil acisindan) calismasi lazimdi. Sizin gönderdiginiz dosyayi indirince sizin Türkce yazmis oldugunuz formüller benim Excel'de direk Almanca'ya cevrildi ve problem ortadan kalkti sanirim.
Ilginc bir durum.
Emeginiz icin tekrar tesekkür ederim

Ilginc bir yol. Uygulamadaki baska amaclar icin kullanabilirim bunu da aslinda, tesekkür ederim hocam :) Emegine saglik

Merhabalar,
Farklı bir yol olsun.
Verileriniz tersten listeleyecektir.

J2 hücresine girerek deneyiniz.

Kod:
[SIZE="3"]=EĞERHATA(ARA(;-1/(B$1:B$100=D$1)/EYOKSA(KAÇINCI(A$1:A$100;J$1:J1;));A$1:A$100);"")[/SIZE]

Saygılar,
Şeşen

Geri