• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Sütun altındaki hücreler boşsa dolu olana atlasın

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Arkadaşlar diyelim A1 hücresinin altında herhangi bir bilgi yok ama B1 de var B1 e atlamasını nasıl sağlarım.

Merhaba,

Sorunuz net değil. Detaylı açıklama yapınız.

.

3 günden beri forumda cebelleşiyorum. İşime yarayacak 1 adet dosya buldum fakat tam olarak yapmak istediğimle aynı değil kendimce düzenledim hala eksiklerim var.
Ekteki dosyada 1 sayfada detaylı olarak makine bilgilerini girdim bu bilgileri makine üzerindeki etiketten aldım. Fakat farklı departmanlarda farklı makineler de var ve daha başka sütunlar da eklemem gerekecek.
Sayfa 1 deki bilgileri sayfa 2 ye bakım kartı olarak aktardığımı görüyorsunuz.
Bakım kartı sayfasındaki A8 den I8 e kadar olan bilgiler yine her makine türü için değişiklik gösterecek. Bunları makinelere özel olarak değiştirebilir miyim?

Ekli dosyalar

Sayın onurmk, sizin sorularınızda şöyle bir problem var: sorularınızı sizin bilgilerinize göre soruyorsunuz. Halbuki biz sizin bildiğinizi bilmiyoruz. O dosyanın neresinden nasıl bir sonuç elde etmek istediğinizi biliyorsunuz ama bunu bize anlat(a)mıyorsunuz. biz de dosyaya sizin gözünüzle bakamıyoruz. Farkındaysanız bu konuyla ilgili açtığınız (galiba) 3. başlık ve konuya bakan herkes "tam olarak ne istediğinizin anlaşılmadığını belirtiyor".

Dosyanıza sizin gözünüzle değil de bizim gözümüzle bakın. Sanki o dosyayı ilk defa görüyormuşsunuz gibi düşünün. Eğer tam olarak hangi sayfada/hücrede ne yapınca hangi sayfada/hücrede ne olmasını istediğinizi açık ifadelerla anlatırsanız muhtemelen çözüm bulacaksınız.

Ancak sorularınızı öyle soruyorsunuz ki istediğiniz çözümü anlamadığımızdan sanki çok zormuş gibi geliyor. Muhtemelen çok da zor olmayan bir çözüm arıyorsunuz ama ne aradığınızı anlatamadığınız için çözüme ulaşamıyorsunuz maalesef.

Sorunuzu sorarken "gibi olsun" demek yerine, "şu sayfada şu hücreye şunu yapacağım, sonuçta şu sayfada şöyle şöyle değişiklikler olsun istiyorum" diye somut örneklerle sorun lütfen.

Eleştiriniz için teşekkür ederim haklısınız. İnanın sorunu anlatmadan önce uzun uzadıya düşünüyorum karşı taraf nasıl anlar diye ama bulduğum çözüm yine aynı yola çıkıyor.
Sizin dediğiniz şekilde anlatma çalışayım şimdi.
Ekteki dosyada "BAKIM KARTI" sayfasında bulunan yeşil hücrelerin de "C3 hücresindeki Makina Koduna" göre değişmesini istiyorum.

Ekli dosyalar

Emin misiniz? Yeşil hücre dediğiniz hücreler (eğer renk körü değilsem :) ) başlık hücreleri ve görebildiğim kadarıyla dosyanızda farklı makina kodları için farklı başlıklar bulunmuyor. Eğer kastınız yeşil hücrelerin karşısındaki hücreler ise zaten düşeyara formülüyle bu hücreleri dolduruyorsunuz. Maalesef yine ne istediğinizi anlayamadım :(

İşte farklı makina kodları olursa nasıl bu başlıklar değişecek. Bu başlıkları değiştirmek mümkün müdür.
Eğer mümkün değilse her bir makina için yeni sayfalar açıp "BAKIM KARTI" sayfasına işleyeceğim.

Excel'de herhangi bir şey için "mümkün değil" diyemiyorum bu site sayesinde. Ben yapamasam da "bu kesinlikle yapılamaz" diye düşündüğüm bir çok şeyin bu sitede gayet güzel çözümlendiğini gördüm. Elbette bu isteğiniz de çözülebilir yeter ki ne istediğinizi tam olarak anlayalım.

Şimdi dosyanıza bakıyorum: ÇAMAŞIR sayfasının 2. satırında başlıklar var ve BAKIM KARTI sayfasındaki yeşil hücreler de bu başlıklardan oluşuyor. Makina koduna göre bu başlıklar nasıl değişiyor? Örnek olarak gösterir misiniz? Yani "şu kodu girdiğimde şu hücre şöyle olacak, bu kodu girdiğimde de şöyle olacak" şeklinde somut örnek vererek istediğinizi belirtirseniz çözüm bulmak kolaylaşır. Tabi o değişikliğin nedenini de açıklamalısınız, yani böyle olacak ama neden böyle olacak?

ÇAMAŞIR sayfasında 3 farklı makina var;
1. ÇAMAŞIR YIKAMA MAKİNASI
2. ÇAMAŞIR KATLAMA MAKİNASI
3. ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNASI
İlerde ekleyeceğim bütün makinalar için ortak başlıkların bulunduğu hücreler: A4,A5,A6,A7,A8.D3,D4
Bu hücreler harici başlıkların bulunduğu hücreler değişkenlik gösterebilir.
Ben "1" kodunu girdiğimde I5 hücresi 0 ise H5 hücresi boş olsun.
Ben "12" kodunu girdiğimde I3 Hücresi 0 ise H3 hücresi boş olsun.
--------------------------------------------------------------

Anlayabildiğim kadarıyla:

Öncelikle "tablo" isimli bir dinamik alan oluşturacağız ki ÇAMAŞIR sayfasına veri girildikçe yani satırlar arttıkça DÜŞEYARA formülümüz de ona göre genişlesin. Bunun için yeni bir ad tanımlamanız gerekiyor. Bu işlem sonraki versiyonlarda Formüller sekmesinde Ad yöneticisi aracılığıyla yapılıyor ancak sizin kullansığınız versiyonda Düzen ya da Ekle menüsünde olabilir.
Ad yöneticisine girdiğinizde Yeni'yi seçin ve Ad kısmına tablo yazıp Başvuru yeri kısmına aşağıdaki formülü kaydedin:

Kod:
=DOLAYLI("ÇAMAŞIR!$A$2:$V$"&BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(ÇAMAŞIR!$B:$B)+1)

Örnek verdiğiniz H5 hücresi için kullanacağınız formül şu şekilde:

Kod:
=EĞER(DÜŞEYARA(kod;tablo;[B][COLOR="Red"]21[/COLOR][/B];0)="";"";"[B][COLOR="Blue"]EİNGESTELD AUF[/COLOR][/B]")

Bu formülde diğer başlıklar için değiştirmeniz gereken kısımlar kırmızı (21) ve mavi (EİNGESTELD AUF) kısımlarıdır.
21 sayısı EİNGESTELD AUF başlığının ÇAMAŞIR sayfasında kod yani A sütunundan itibaren kaçıncı sütun olduğudur.
Bu açıklamadan yola çıkarak H3 hücresinde 21 yerine kullanmanız gereken sayı 17 ve EİNGESTELD AUF yerine kullanmanız gereken ifade de "Kin Energie NM"dir.
Buna göre düzenlemeleri kendiniz yapabilirsiniz.
Umarım doğru anlamışımdır.

Maalesef olmuyor kodu değiştirince hücre boş kalıyor. Ben User Form şeklinde yapmaya çalıştım kodlara bakarak bir şekilde yapmaya çalışacağım. Emeğinize sağlık.

Ben "1" kodunu girdiğimde I5 hücresi 0 ise H5 hücresi boş olsun.
Ben "12" kodunu girdiğimde I3 Hücresi 0 ise H3 hücresi boş olsun.

Demiştiniz zaten. Normal değil mi boş olması?

Geri