• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Sumproduct Fonksiyonunu Satır Atlatarak Yapma

Excel Vers. ve Dili
2010
Arkadaşlar merhaba,

Tek bir sheette yapabileceğim işi maalesef 3 sheete sığdırmak durumunda kalıyorum. Sanırım lookup function kullanmam lazım ama bir bilgim olmadığından dolayı yapamıyorum maalesef, yardımcı olursanız çok mutlu olacağım.

Sumproduct functionı birer atlatarak yapmak istiyorum, sanırım resimli anlatmam daha doğru olacak:

c355.png

Burada A, B, C, D, E yazan 5 tane başlık var gördüğünüz gibi hemen üstünde de sarı renkte sayılar. Benim amacım sumproduct functionını kullanarak sarı renkli sayılarla; turuncu sayıları (X'leri) çarparak aşağıdaki yeşil renkteki X'e yazmak, aynı zamanda da yine sarı renkteki sayılarla; pembe sayıları (Y'leri çarparak) yine aşağıda bulunan yeşil kutucuklu Y'nin altına yazmak.

Mesela yeşil kutucuktaki X için şunu yazıyorum, sadece X'in altındakileri alıyor:

=SUMPRODUCT($C$2:$L$2,($C$4:$L$4=$C$14)*$C5:$L5)

Ama Y için yapıyorum aynı işlemi yani C14 yerine D14 yapıyorum, Y'nin altındaki sayıları tanımıyor.

=SUMPRODUCT($C$2:$L$2,($C$4:$L$4=$D$14)*$C5:$L5)

0 çıkıyor bunun sonucu.

Amacımı anlamışsınız diye tahmin ediyorum ama biraz daha açmak gerekirse; sumproduct functionın içine öyle bir şey yazayım ki eğer X dersem sadece X'in altındaki sayıları, yok Y dersem sadece Y'nin altındaki sayıları alsın, mesela Z olsaydı, Z yazdığımda da Z'nin altındaki sayıları alsın.

Sumproduct functionı sadece yan yana veya alt alta olan sayıları çarpması için yaptıklarını düşünmüyorum, elbet satır atlanarak yapılan bir yolu vardır bana kalırsa. Eğer biliyorsanız ve yardımcı olursanız inanın çok mutlu olacağım. Şimdiden yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.

Edit: Dosyayı eke yükledim arkadaşlar.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
@yurttas, çok ama çok teşekkür ediyorum size. Her şey gönlünüzce olsun.

Geri