Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Arkadaşlar merhaba şimdi sumproduct fonksiyonu ile sıralama yapmak istiyorum ama gördüğüm örnekteki bir şeyi anlayamadım dosyada belirttim açıklarsanız çok seviniirm.
Yazıp alt hücrelere kopyalarsanız ilgili değerin sıra listede küçükten büyüğe kaçıncı sırada olduğunu görebilirsiniz. Formüllerin işleyişini adım adım görmek için formül denetleme menüsünü kullanmanızı tavsiye ederim.
Toplanan değerlerden birincisi
=TOPLA.ÇARPIM(--($A$1:$A$6<A3))
A1:A6 arasındaki değerlerden, kaç tanesinin A3 hücresindeki değerden küçük olduğunu sorguluyor.
Toplanan değerlerden ikincisi ise (Bunları ayrı hücreler içine yazıp test edebilirsiniz)
=TOPLA.ÇARPIM(--($A$1:A3=A3))
A1:A3 arasındaki değerlerden, kaç tanesinin A3 hücresindeki değere eşit olduğunu sorguluyor. (Aynen eğersay işlevi gibi)
İki işlev sonucu toplandığında mantıksal olarak A1:A6 arasındaki sayıların küçükten büyüğe doğru sıra numaraları bulunmuş oluyor. (RANK işlevinden farkı, aynı değerlere farklı sıra no vermesi)
Formülünü ayrı ayrı hücrelere yazarsanız + yı daha iyi kavrarsınız.
=TOPLA.ÇARPIM(--(A1>$A$1:$A$6))
=TOPLA.ÇARPIM(--($A$1:A1=A1))
Bu iki formülü ayrı hücrelere yazıp alt satırlara kopyalayın.
Amaçı ise; sıralamaya giren değerler aralıkta 1 den fazla olursa iki değerede aynı sıra numarasını vermemek içindir. Eğer + dan sonraki formülü ilave etmezseniz. Hem aynı değerlere aynı sıra numarasını verir, hemde atlanan sıra numası olur.
Formüllleri ayrı ayrı yazarak uygularsanız açıklamayı daha iyi anlarsınız diye düşünüyorum.
Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, web sitemizi kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.