• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Stok Takibi Uygulamasına Veri Giriş Sayfası Ekleme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan montani
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

montani

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016, Türkçe
Arkadaşlar hepinize merhaba,

Uzun zamandır takip ettiğim, burada yazan çeşitli konularda, gerçekten ufuk açıcı fikirler edindiğim bu foruma, gerçek anlamdaki ilk mesajım bu.

İşletme içerisinde stok takibi yapmak istediğim bir hammadde grubum var. Bu stok takibi, birden fazla katmana sahip olduğu için aslında biraz karışık. Aslında, hazırladığım excel dosyası, şu anda stok takibini sorunsuz bir şekilde yapıyor. Ancak, görsel olarak buton ve seçim listeleri ile desteklenmiş, basit bir veri giriş sayfasına ihtiyacım var. Dilim döndüğünce, takibini yapmaya çalıştığım stoklara ait bilgileri ve bu amaçla düzenlemiş olduğum excel sayfasının işlevini anlatmaya çalışacağım.

Söze öncelikle takibini yapacağımız stok ile başlama istiyorum. Stok ana grubunu, çeşitli kalınlık ve genişliklerde çelik saclar oluşturuyor. (Yaklaşık 90 çeşit civarı)

Stok tuttuğumuz gruplar ise şöyle

HAMMADDE ANA STOK
SUSUZ HAMMADDE ARA STOK (DÜZ)
SULU HAMMADDE STOK (DÜZ)
SUSUZ HAMMADDE STOK (KADEMELİ)
SULU HAMMADDE STOK (KADEMELİ)

Tek ürün üzerinden örneklendirecek olursak

Tedarikçiden temin edilen 0,50 mm kalınlığında ve 22 mm genişliğindeki çelik sac, 005022 ürün kodu ile HAMMADDE ANA STOK sayfasına işleniyor.

Üreteceğim ürünün ihtiyacına göre haddeleme adı verilen bir işlem ile sacın kalınlığı değiştiriliyor ve 0,43 mm sac haline getiriliyor. Bu noktada, haddelenen miktardaki ürün, HAMMADDE ANA STOK' tan düşülürken, 004322 kodu ile, SUSUZ HAMMADDE ARA STOK (DÜZ) sayfasına ekleniyor.

Bir sonraki adımda, özel bir ezme prosesinden geçen 004322 kodlu ürün, bizim kademeli diye adlandırdığımız bir hal alıyor ve artık nihai olarak üretileceği ürünün kodu ile anılmaya başlıyor. (3014080101) Bu kademelendirme işlemi sırasında, işlenen ürün miktarı kadar sac, SUSUZ HAMMADDE ARA STOK (DÜZ) 'den düşülerek, yeni kodu ile (3014080101) SUSUZ HAMMADDE STOK (KADEMELİ) sayfasına ekleniyor.

Bir sonraki adımda, ısıl işleme tabi tutulan ürün sertleştiriliyor ve işlem gören ürün miktarı kadar kısım, 3014080101 kodu ile SUSUZ HAMMADDE STOK (KADEMELİ) sayfasından düşülerek, yine aynı kod ile SULU HAMMADE STOK (KADEMELİ) sayfasına ekleniyor.

En son işlemde, preste kesilen ürün, ilgili stok sayfasından düşülerek, tamamen kullanılmış oluyor.

Yapılan tüm bu işlemlere ilişkin veri girişi, excel dosyamın içinde bulunan, KULLANILAN SACLAR sayfasından yapılıyor.

Benim bu dosya ile ilgili istediğim şey ise, operatör arkadaşların, anlık olarak giriş yapabilecekleri, hata riski düşük, basit bir veri giriş sayfası. Bilen arkadaşlar için bunu hazırlaması belki basittir ancak, ben ne yazık ki işin içinden çıkamadım.

Veri giriş sayfasında operatör

STOK KODU
ÜRÜN ADI
KULLANILAN MİKTAR

bilgisini girecek,

sac açıklamasını seçecek

SUSUZ
ya da
SULU şeklinde.

yapılan işlem türünü seçecek

HADDELEME
EZME
SULAMA
PRES

ve kullanılan sac türünü seçecek

DÜZ
ya da
KADEMELİ şeklinde

eğer seçtiği ürün kademeli bir ürün ise,

veya seçtiği ürün DÜZ, ancak, seçtiği işlem haddeleme ya da ezme ise KADEMELİ ÜRÜN KODUNU yazacak.

Tüm bu yazılanlar, STOK HAREKETİNİ İŞLE gibi bir komut butonu ile, KULLANILAN SACLAR sayfasında ki ilgili yere yazılacak.

Burada beni esas zorlayan şey ise, ürün haddelendiğinde yani kalınlığı değiştirildiğinde, yeni bir stok koduna sahip olması ancak, bu stok kodunun daha önce excel dosyasında tanımlanmamış olması oluyor. Örneğin, 0,50x22 m ölçüsündeki bir sacdan haddelenen ve 0,43 mm kalınlığa indirilen ürüne ilişkin 004322 kodu sistemde bulunurken, ürün 0,42 mm kalınlığa indirilip, 004222 olarak kodlandığında, sistemde bulunmadığı için, 005022 kodlu ürün stoğu azalırken, 004222 kodlu yeni ürünün, stok bilgisinin işlenememesi.

O yüzden, veri giriş sayfasında da , YENİ KOD EKLE gibi bir buton ile, oluşturulmak istenen yeni kodun, tek bir dokunuşla, ilgili sayfaların, ilgili hücrelerine ve formüllerine, bu kodu işleyebilmek istiyorum.

Biliyorum lafı çok dolandırarak anlattım ancak, stok ağacım oldukça karışık. Ancak bu şekilde ifade edebildim.

Excel dosyası ekte. İlgilenip, fikir verebileceklere şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Ekli dosyam üzerinden bire bir çözüm yerine konu hakkında fikir edinebileceğim örnek bir çalışma ile ilgili önerilere de açığım.

Teşekkürler.

Ekli dosya, tarafımdan kaldırılmıştır. İnceleyip, fikir yürütmeye çalışan herkese teşekkür ederim. Yönetim tarafından uygun görülürse, konu kapatılabilir ya da silinebilir.

Son düzenleme:
Geri