• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Sondan başa şartlı sıralama

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Efkan.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
daha önce kullanılan var mı ? evet/hayır 'a göre işlem

Bir şey daha sormam lazım, sorun var gibi göründü.
X sütununa geldim; değer 1.2 -> Yani X7'de 2 var. Önceki U-W (W sütunu 9:13'üncü satırlar boş hale geldi) sütunları 6-7'nci satırlara yani U6:W7 aralığına bakıyorum. 2 değeri W6 'da var (ama W sütununu boş geçmiştik) bu durumda ne olacak?
W sütunu boş geçildiği için karşılaştırma (1.2'deki 1 ve 2 değerlerini karşılaştırırken) sırasında W sütununu kapsam dışı mı bırakmak lazım yoksa W6'da 2 var o halde X sütununu da boş mu geçmek lazım?

Şöyle bir oyun olduğunu düşünürsek;

U:Y aralığında U'dan Y'ye doğru gidiyoruz. kuralımız 1,2,3, 4 ve 5 değerlerini birer defa kullanarak sonra ulaşmak.

Son düzenleme:
İyice kafam karıştı. Bir soru daha sorayım.

O zaman diyelim ki seçenekler şöyle;
2.5 1.4 3.2 2.1 1.1

Bu durumda;
-- U sütununun dayanağı olan seçenek 2.5,
-- V sütununun dayanağı olan seçenek 1.4,
-- W sütununun dayanağı olan seçenek 3.2,
-- X sütununun dayanağı olan seçenek 2.1,
-- Y sütununun dayanağı olan seçenek 1.1 olacaktı.

O zaman;
1) V sütununa geldiğimizde (değer 1.4) sadece 1 ve 4'ü mü yoksa 1, 2, 3 ve 4 'ü mü karşılaştıracağız?
2) Neyi karşılaştıracaksak onlarla karşılaştıracağım değer (U sütunundaki değer 2.5) 2 ve 5 mi yoksa 2, 3, 4 ve 5 mi karşılaştıracağız?

İyice kafam karıştı. Bir soru daha sorayım.

O zaman diyelim ki seçenekler şöyle;
2.5 1.4 3.2 2.1 1.1

Bu durumda;
-- W sütununun dayanağı olan seçenek 3.2,
-- X sütununun dayanağı olan seçenek 2.1,

O zaman;
1) V sütununa geldiğimizde (değer 1.4) sadece 1 ve 4'ü mü yoksa 1, 2, 3 ve 4 'ü mü karşılaştıracağız? sadece 1 ve 4 değil 1,2,3 ve 4 karşılaştırılacak.
2) Neyi karşılaştıracaksak onlarla karşılaştıracağım değer (U sütunundaki değer 2.5) 2 ve 5 mi yoksa 2, 3, 4 ve 5 mi karşılaştıracağız? 2, 3, 4 ve 5'i karşılaştıracağız

Şöyle olacak Ömer abi;

U sütununda bulunan 2.5 bize 2-3-4-5 değerlerinin kullanıldığını geriye sadece 1 değerinin kaldığını söylüyor.
V sütununda 1.4 var bu bize 1-2-3-4 değerlerini kullanın diyor ama biz zaten daha önce U sütununda 2-3-4-5 değerlerini kullandık. eğer 1.4 'ü alırsak 2-3-4 değerlerini tekrar kullanmış oluruz. bu yüzden V sütunu diskalifiye. hesaplamamıza katmıyoruz.
W sütunu 3.2 olmaz orası 2.3 olmalı. bu ise bize 2-3 değerlerini kullanın diyor ama biz zaten U sütununda bunları kullandık. o zaman W sütunu da iptal. bunu da hesaplamamıza katmıyoruz.
X sütunu da 2.1 olmaz. orası da 1.2 olmalı. bu ise bize 1-2 değerlerinin kullanın diyor ama biz 2 değerini U sütununda zaten kullandık. bu da diskalifiye.
Y sütununa geliyoruz. 1.1 yazıyor. 1 değeri daha önce hiç kullanılmadı. o zaman bunu kullanıyoruz.

Her sütuna şunu soruyoruz; 6. veya 7. satırında bulunan değerlerden herhangi biri daha önceki sütunlarda kullanıldı mı ? sonuç eğer hayır ise o sütunu kullanıyoruz evet ise o sütunu hesaplamamıza katmıyoruz.

Son düzenleme:
Bu örnek için sütunlara soralım;

-- W sütununun dayanağı olan seçenek 2.3,
-- X sütununun dayanağı olan seçenek 1.2,

en sonda bulunan U sütununa sorarak başlıyoruz.

6. veya 7. satırında bulunan değerlerden herhangi biri daha önceki sütunlarda kullanıldı mı ?
U diyorki; hayır. ben en son sütunum böyle bir şey söz konusu olamaz.

tamam diyoruz. 2-3-4-5 değerlerini alıyoruz ve bu değerlerin hepsini mühürlüyoruz ki bir daha bu değerler kullanılmasın.
sonra diğer sütuna yani V 'ye geçiyoruz. ona da yine aynı soruyu soruyoruz; 6. veya 7. satırında bulunan değerlerden herhangi biri daha önceki sütunlarda kullanıldı mı ?

V diyorki; evet. benden önce bir tek U sütunu var, o da 2-3-4-5 değerlerini kullanmış. benim ondan farklı 1 değerim var ama 2-3-4 değerlerim daha önce U da kullanıldığı için beni alamazsınız diyor. tamam diyoruz V yi diskalifiye ediyoruz, W ye geçiyoruz.

ona da aynı soruyu soruyoruz; 6. veya 7. satırında bulunan değerlerden herhangi biri daha önceki sütunlarda kullanıldı mı ?

W de evet diyor. bende 2-3 var ama daha önce U da kullanıldı. beni de diskalifiye etmelisiniz diyor. tamam diyoruz :) W'yi de diskalifiye ediyoruz.

X 'e geçiyoruz ona da soruyoruz; 6. veya 7. satırında bulunan değerlerden herhangi biri daha önceki sütunlarda kullanıldı mı ?
X de evet diyor. benim 1-2 değerim var. Şu 2 değerim olmasaydı beni alırdınız çünkü bende daha önce kullanılmayan 1 değeri vardı ama 2 değeri daha önce U da kullanıldığı için beni alamazsınız diyor. X de diskalifiye oluyor.

Y sütununa geçiyoruz. ona da aynı soruyu soruyoruz ; 6. veya 7. satırında bulunan değerlerden herhangi biri daha önceki sütunlarda kullanıldı mı ?

Y hayır diyor. bende sadece 1 değeri var ve 1 değeri benden önceki hiçbir sütunda kullanılmadı.
oradan başka biri diyor ki efendim V ve X sütunlarında da 1 değeri var. Y'yi almayınız.
Buna karşılık Y şöyle cevap veriyor; evet doğru onların da 1 değeri var ama onlar kullanılmadı diskalifiye edildiler. Kullanılan sütun sadece U sütunu ve U sütununda 1 değeri yok. Dolayısıyla beni almak zorundasınız diyor.

:) :) :)

Son düzenleme:
Tekrar kontrol edilmeye gerek var.

Kanaatimce sorunun temelinde rakamsal tesadüf var, başka bir izah bulamadım.

Belgedeki U sütunundan itibaren 5'nci satır üzerinden kontrol etmelisiniz.

5'inci satırda sorun varsa o satırdaki hücre adını belirterek sorunu belirtmenizde yarar (hikaye kısmını geçmek lazım) .

Karar verilirken formülün kullandığı sütun adları 1. satırda yazılı olanlardır.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Çözülmüş :)

:) :) Ömer abi sorunlar düzelmiş.

Formüllere baktım pek anlamadım ama iki resim ekledim biri eski sonuç diğeri yeni sonuç.
Yeni sonuçtaki gibi olması gerekiyor yani ne yaptıysan sorun çözülmüş Ömer abi :) :hihoho: :)

Bu haliyle sorun kalmamış görünüyor :)

Çok teşekkür ederim abi ellerine sağlık

(Kaç haftadır uğraştırıyorum Ömer abi hakkını helal edesin)

Son düzenleme:
Hokus pokus değil elbette, bana da kafayı yedirttin bu işle uğraşırken !...

ŞAKA ŞAKA !... Zevkle uğraştım ama sıkıntı duyduğum şey iletişimle ilgiliydi sadece.

Dün geç vakit ya ben anlamıyorum ya da imkansız diyordum, bugün öğlen gibi U sütunundan itibaren ilk üç satırdaki formülle hallettim.
Biraz anlatayım, belki sunum filan yaparken lazım olur, sorulan sorulara cevap olur.
Formüllerden her şeyi belirleyen (hangi sütunu alıp almayacağımıza karar vermede kullanılan) asıl formül -> 2. satırdaki formüldür.
Örneğin Y2 deki formül şöyle;
Kod:
=EĞER([COLOR="Red"](EĞER(U1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(U1&9&":"&U1&"13");Y6)))+
(EĞER(U1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(U1&9&":"&U1&"13");Y7)))[/COLOR]+
(EĞER(V1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(V1&9&":"&V1&"13");Y6)))+
(EĞER(V1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(V1&9&":"&V1&"13");Y7)))+
(EĞER(W1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(W1&9&":"&W1&"13");Y6)))+
(EĞER(W1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(W1&9&":"&W1&"13");Y7)))+
(EĞER(X1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(X1&9&":"&X1&"13");Y6)))+
(EĞER(X1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(X1&9&":"&X1&"13");Y7)))=0;Y6;"")
Buradaki formül Y6 ve Y7 deki değerleri arıyor önceki sütunlarda var mı yok mu diye?
Formülü uzatan şey neyin aranacağı değil nerede aranacağı.
Bunun için;
EĞER(U1="";0;EĞERSAY(DOLAYLI(U1&9&":"&U1&"13");Y6) kısmı ile; U1 doluysa DOLAYLI formülü ile arama yapılacak alan "U9:U13" oluşturuluyor ve bu alanda Y6 ve Y7'deki değerlerden kaç tane var topla, toplam sonucu bulunan değer 0'dan büyükse BOŞ bırak, çünkü sonucun 0'dan büyük olması Y6 ve Y7'nin U sütununda kullanıldığını gösterecektir. Gerçek sonuç 0.
Sonra formüldeki 3 ve 4'üncü satıra geçiyor aynı işlemi 1. satırda veri olan V sütunu için (V9:V13 ibaresini oluşturduktan sonra) yapıyor, sonuç 0 ise ...
Önceki sütunlardaki (ilk üç satır) değerler de bu mantıkla araştırıldığından örneğin W1:W3 arası BOŞ çünkü o sütundaki aranan seçenek adı 2.3 ve 2 ve/veya 3 değerleri önceki (U9:U13 veya V9:V13 aralığındaki EĞERSAY sonucu 0'dan büyük olduğu için W sütunuyla ilgili kısım BOŞ.
Ve formül her 5'li grup için kendi içinde soldan sağa doğru uygulandığında (V2, W2, X2, Y2 formüllerine bakarsan gittikçe satır sayısı artıyor yani kendin önceki sütun sayısına göre formülde yeni satırlar ekleniyor.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra (veri alınacak sütunlar belirlendikten sonra) ;
veri alınacak sütunların 14'üncü satırdaki karşılıkları sonuç tablolarına aktarılıyor.

Dikkat edersen formül kullanırken mümkün olduğunca diğer hücrelerin değerlerine değil adreslerini tespite yönelik şeyler yapıyorum ve bunu yaparken de formülü yazmakta olduğum hücreye kıyasla nerede (hangi ya da kaçıncı satırda, sütunda gibi) olduğunu tespit etmeye çalışıyorum. Böyle yapınca formülü aşağı yana çoğalttığında esneklik kazanıyorsun. Kontrol etmeye gerek bile kalmıyor.
Sana da tavsiyem ADRES, KAÇINCI, İNDİS ve en sonunda da bu formül sonuçlarını içine eklediğim DOLAYLI formüllerini iyi öğrenmen olsun.
Örneğin yukarıdaki EĞERSAY formülündeki arama yapılacak alanı doğrudan V9:V13 şeklinde yazmak yerine " EĞERSAY(DOLAYLI(V1&9&":"&V1&"13") şeklindeki formül ile elde ediyorum.

Neyse işinin görülmesine sevindim.
Ben de zihin jimnastiği yaptım ama böyle kurtuluş yok, bu sana pahalıya patlayacak bilesin !... :) :) .
ŞAKA !... Başarılar dilerim, bu hafta değil ama önümüzdeki hafta müsait olursan iş yerime beklerim tanışmak isterim seninle. Vergi Denetim Kurulu Ankara Grubu Ek Bina Adakale Sokak No:20. İsimle sorabilirsin.

Son düzenleme:
Geri