merhaba arkadaşlar,
elimizde şöyle bir dizi var
1. dizi 1.1 1.2 1.3 4.4 4.5
2. dizi 1.1 1.2 1.3 4.4 5.5
3. dizi 1.1 1.2 3.3 4.4 4.5
4. dizi 1.1 1.2 3.3 4.4 5.5
bu dizilerde bazı tekrarlar var. bunları elemek istiyorum
soldan fonksiyonu ile şu hale getirdim. sırasıyla;
1 1 1 4 4
1 1 1 4 5
1 1 3 4 4
1 1 3 4 5
sonra hangisinin hangi dönemde olduğunu belirttim
sonra buna bazı şartlar ekleyerek şunun gibi birşey elde etmek istiyorum
tablomuz böyle.
bunu elde etmek için şuna benzer kurallar eklemek istiyorum;
yani burada X9 hücresinde 4 yazıyorsa yani 5. dönemin altında 4 yazıyorsa bu şu demek oluyor.
"nisan ve mayıs ayının siparişi nisan ayında verilecek"
dolayısıyla tekrar olmaması için artık nisan ve mayıs ayıyla ilgili hiçbir hesaba katmayacağım.
sadece ocak şubat ve mart ayıyla ilgili hesap yapacağım. sondan başa doğru gittiğim için mart ayına bakacağım çünkü mayıs ve nisan gidince geriye en son olarak mart kalıyor.
yani 4. dönemde işlem yapılabilmesi için 5. dönem yazan yerin altında 4 yazmaması gerekiyor. 4 yazarsa 4. dönem için zaten alındı demem gerekiyor.
mesela 5. dönem yazan yerin altında 3 yazıyorsa artık 3. ve 4. dönemler için işlem yapmayacağım. çünkü 5.dönem yazan yerin altında 3 yazması 3.5 demek oluyor. bu da mart nisan ve mayıs ayının siparişinin mart ayında verileceğini söylüyor.
mesela 5. dönem yazan yerin altında 2 yazıyorsa bu 2.5 demek oluyor. ve şubat mart nisan mayıs aylarının siparişi şubat ayında verilecek demek oluyor. geriye sadece ocak ayı kalıyor.
bunun gibi. bu koşulu nasıl ekleyebilirim.
yani bulunduğum dönemde işlem yapabilmem için mesela 3. dönemdeyim diyelim. 3. dönemde işlem yapabilmem için kendinden sonraki yani 4. ve 5. dönemlerde 3 yazmaması lazım.
buna göre sıralama yaptırmak istiyorum.
dosya ekte. anlaşılmayan bir yer var ise belirtirseniz daha anlaşılır ifade etmeye çalışırım...
elimizde şöyle bir dizi var
1. dizi 1.1 1.2 1.3 4.4 4.5
2. dizi 1.1 1.2 1.3 4.4 5.5
3. dizi 1.1 1.2 3.3 4.4 4.5
4. dizi 1.1 1.2 3.3 4.4 5.5
bu dizilerde bazı tekrarlar var. bunları elemek istiyorum
soldan fonksiyonu ile şu hale getirdim. sırasıyla;
1 1 1 4 4
1 1 1 4 5
1 1 3 4 4
1 1 3 4 5
sonra hangisinin hangi dönemde olduğunu belirttim
sonra buna bazı şartlar ekleyerek şunun gibi birşey elde etmek istiyorum
tablomuz böyle.
bunu elde etmek için şuna benzer kurallar eklemek istiyorum;
Kod:
=EĞER(W7=X9;"zaten karşılandı";EĞER(W9=X9;"zaten karşılandı";W9&".Dönemde alınacak);W9&".Dönemde alınacak"))
yani burada X9 hücresinde 4 yazıyorsa yani 5. dönemin altında 4 yazıyorsa bu şu demek oluyor.
"nisan ve mayıs ayının siparişi nisan ayında verilecek"
dolayısıyla tekrar olmaması için artık nisan ve mayıs ayıyla ilgili hiçbir hesaba katmayacağım.
sadece ocak şubat ve mart ayıyla ilgili hesap yapacağım. sondan başa doğru gittiğim için mart ayına bakacağım çünkü mayıs ve nisan gidince geriye en son olarak mart kalıyor.
yani 4. dönemde işlem yapılabilmesi için 5. dönem yazan yerin altında 4 yazmaması gerekiyor. 4 yazarsa 4. dönem için zaten alındı demem gerekiyor.
mesela 5. dönem yazan yerin altında 3 yazıyorsa artık 3. ve 4. dönemler için işlem yapmayacağım. çünkü 5.dönem yazan yerin altında 3 yazması 3.5 demek oluyor. bu da mart nisan ve mayıs ayının siparişinin mart ayında verileceğini söylüyor.
mesela 5. dönem yazan yerin altında 2 yazıyorsa bu 2.5 demek oluyor. ve şubat mart nisan mayıs aylarının siparişi şubat ayında verilecek demek oluyor. geriye sadece ocak ayı kalıyor.
bunun gibi. bu koşulu nasıl ekleyebilirim.
yani bulunduğum dönemde işlem yapabilmem için mesela 3. dönemdeyim diyelim. 3. dönemde işlem yapabilmem için kendinden sonraki yani 4. ve 5. dönemlerde 3 yazmaması lazım.
buna göre sıralama yaptırmak istiyorum.
dosya ekte. anlaşılmayan bir yer var ise belirtirseniz daha anlaşılır ifade etmeye çalışırım...
Son düzenleme: