• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Solver yardımıyla FİRE minimizasyonu problemi konusunda yardımmmm!!

Excel Vers. ve Dili
2007
Arkadaşlar merhaba,
Modelini kurarak Solver yardımıyla çözümlemeye çalıştığım şöyle bir sorum var:

Bir işletmede 1460, 2270 ve 2340 mm’Lik 3 tipte çubuk üretiliyor. Bu çubukların belirli sipariş miktarları var ve bunlar sırasıyla 10, 10 ve 5 adet. Bu çubuklar elimizde mevcut olan 6000 mm’Lik profillerimizden kesilecek ve yeterli sayıda profilimiz var, bu nedenle profil sayısını modeli kurabilmek için sınırlasak bile yüksek bir adetle sınırlayabiliriz (mesela 20 tane var diyebiliriz).
Elimizdeki her bir profilden, siparişleri karşılayacak şekilde hangi çubuklardan kesersek minimum fire veririz?

Model için hazırladığım excel'i ekledim, görüleceği gibi solverda kısıt olarak her bir çubuğun sipariş miktarlarını, fire olarak adlandırdığım hücrelerin >=0 olması gerektiğini, değişken olan hücrelerin "integer" olması gerektiğini girdim ve

amaç fonksiyonu olarak da her satır sonundaki fire miktarlarının (6000- söz konusu profil sütununda yer alan değişken adetlerimiz*uzunlukları) toplamının en küçük değeri olması gerektiğini girdim.

Ancak program doğru yanıtlar vermiyor, her satırda fireler negatif, değişkenlerim de tamsayı değil, virgüllü sayılar olarak çıkıyor...

Hatayı nerde yapıyorum bilemiyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim..

Ekli dosyalar

Geri