Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Site Zirvedeyken Saldırı Olmazken , Şimdi Sinek Avlarken Bu Koruma Ne Anlama Geliyor?
Artık sadece arama motorları değil, ChatGPT gibi AI araçları da web sayfalarını okuyup içerik hakkında özet veya cevap döndürebiliyor.
Fakat siteye girişte Cloudflare güvenlik doğrulaması çıkınca, normal kullanıcı kutucuğu işaretleyip geçebiliyor; ama AI araçları veya otomatik okuyucular bu doğrulamayı geçemediği için sayfa içeriğini okuyamıyor.
Yani bu koruma kötü niyetli botlara, saldırılara ve spam trafiğine karşı mantıklı olabilir; ama aynı zamanda forumdaki içeriklerin AI araçları tarafından okunmasını, özetlenmesini ve kaynak olarak kullanılmasını da zorlaştırıyor olabilir.
Benim yaptığım denemede konu başlığı görülebiliyor ama mesaj içeriği okunamıyor. Güvenlik doğrulaması ekranına takılıyor.
Bu yüzden bu koruma sadece insan ziyaretçiye değil, forum içeriğinin dışarıdan erişilebilirliğine de etki ediyor gibi görünüyor.
Arkadaşlar konu sadece forum değil.
Forumun barındırıldığı sunucuda benim müşteri web sitelerim de var.
Foruma saldırı olunca sunucu etkileniyor ve dolayısı ile müşteri web siteleri de etkileniyor.
Bu nedenle önlem almak zorunda kaldım.
Aşağıda forumun normal ziyaretçi ile saldırı olduğunda ki ziyaret grafiğini görebilirsiniz.
(ziyaretçi derken normal ziyaretçi değil tabi, bot)
Öyle böyle bir artış değil yani.
Önlemleri devreye aldıktan sonra normale döndü.
Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, web sitemizi kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.