• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Sıradaki Boş Satıra Veri Girişi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan montani
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

montani

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016, Türkçe
Ekte gördüğünüz örnek dosyadaki gibi bir verimlilik takip çizelgesi yapmak istiyorum. Veri giriş sayfasına girdiğim verileri, yine veri giriş sayfasında bulunan personel adına göre, ilgili sayfaya kayıt edecek ve personel sayfasındaki ön görülen ve olması gereken üretim miktarlarını da, veri giriş sayfasındaki tezgah kapasitelerinden alacağı değer ile hesaplayacak.

Örnek vermek gerekirse,

Cengiz isimli çalışanın, PRES 5 tezgahında yaptığı işi, Cengiz isimli çalışanın kendi sayfasına ekleyecek ve üretim miktarlarını hesaplarken, Tezgah kapasiteleri sayfasından, PRES 5' e ait dakika başına üretim miktarını alacak.

Ancak tüm bunları yaparken, yen girilen veriyi, personel sayfasının, sıradaki boş satırına yaptırmam gerekiyor.

Böyle bir şey mümkün müdür acaba? Şimdiden teşekkürler.

Örnek dosyam ektedir.

Ekli dosyalar

Merhaba ;

Öncelikle solda kullandığınız excel versiyonunu gösteren bilgi ile dosyanın versiyonu uyuşmuyor.

Ayrıca dosyanız riskli olarak engellendiğinden çalıştırmadım ama üzerindeki bilgileri yeni bir 2010 kitaplığına aktarmak durumunda kaldım.

Ekte , sayfalar üzerinde işlem yerine üzerinde mevcut bilgiler ve çıkarımlarını hesaplayan bir multipage bulunan userform var. Bilgilerin girildiği sayfa bazı hesaplamaları otomatik yapıyor, personel adı olan sayfalara da otomatik aktarıyor ve bilgiler listbox üzerlerine alınıyor.

Personel sayfalarında ayrıca maksimum verim tablosu da var .

BİTMEYEN KISIM personelin bir satırına tıklandığında onun verim grafiğini yansıtmak üzere imagebox ekledim . Bunun teorisi , satır tıklanınca o satır baska sayfaya atılacak ve oradaki dinamik grafik çalışacak. Daha sonra da personelin sayfasına .çekilerek grafilk ve yüzde olarak gösterecek.

Bu akşamlık kafa bittiği ve hata oranı çok yükseldiğinden bu şekilde ekliyorum, bu son kısmı eli pratik bir ustamız da tamamlayabilir.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Sayın cems,

Öncelikle ilginiz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. Excel 2016 kullanıyorum ve forum kurallarında, siteye dosya yüklemesi yapılırken, xls formatında kayıt yapılması yazdığı için dosyamı uyumluluk modunda kaydettim. Ancak maalesef bahsettiğiniz sıkıntılara neyin sebep olduğunu bilemiyorum. Bu yüzden yorum yapamayacağım. Ancak, ekteki dosyayı nasıl değiştirmem gerektiği konusunda yol gösterirseniz, yapmaya çalışırım.

Eklediğiniz dosyayı incelemeye başladım ancak, userform üzerinden deneme girişi yapmaya çalıştığım her defasında, duraklama süresi veri giriş kısmından sonra ''runtime error :13'' uyarısı ile, userform kapatıldı.

Excel engin bir deniz. Ben de bu denizin kıyıya yakın yerlerinde, ayağının değdiği yerlerden uzaklaşmadan yüzmeyi öğrenmeye çalışan biriyim. Userform kullanımı ve yapımı konusunda bir hayli acemi olduğum için müdahale etme şansım da maalesef olmadı. Gün içerisinde tekrar deneyerek bir fikir edinmeye ve izlenimlerimi sizinle paylaşmaya çalışacağım.

Günaydın ,

Öncelikle ekteki dosyayı revize ettim, öncekini bir klasörde koruyup bunu deneyiniz.

Runtime error 13 ; nümerik olmayan bir veri ile math işlemi yapmak olarak tarif ediliyor ve bende bu hata oluşmuyor.

Duruş zamanı süresini 00:30 olarak değil , 30 olarak deneyin , zira 60 dakikadan uzun bir durma süresinden bahsetmiyorsanız yukarda bütün çalışma süresini dakika olarak isterseniz duruş süresini de dakika olarak vermelisiniz.

Grafik ve yüzde " son " kısmını bugün zamanım olursa tamamlamaya çalışırım , ancak yoğun bir gündemim de var. Bu yüzden ustalarımızın da farkettiği anda dosyanın bu kısmına müdahalesini istirham eden bir notu ilk mesaja bıraktım.

Diğer yandan bu sonuçların doğru ifade olduğundan şüphem var , zira presin başlama süresini verim süresinde hesaba almıyorsunuz ama durma süresini personelin verim süesinden düşüyorsunuz ki , benim naciz mantığıma uygun gelmedi. Ya ikisi de olmalı ya da ikisi de olmamalı .Ancak , işi siz en iyi bilensiniz , herhalde bir nedeni vardır...

Sayın cems,

Öncelikle nazik ilginiz için tekrar teşekkür ederim. Vakit ayırıp, dosya üzerine kafa yormanız benim için son derece kıymetli.

Verim hesabını preste kesilen ürün başına yapmak istiyorum ve işlem başlama saati ve işlem bitiş saati de bu işe yarıyor.

Aslında, durma süreleri, personelin veriminden düşmüyor. Örneğin,

İşlem başlangıç saati ile bitiş saati arasında geçen süre 100 dakika ve presin dakika başında basabileceği ürün sayısı 90 ise personelden istenen basım adedi,

100 x 90 = 900 adettir.

Ancak, bu işlem süresi içerisinde farklı sebeplerden ötürü 20 dakika duruş yaşanmış ise, personelin kesmesi gereken ürün adedi

80 x 90 = 720 adet olmaktadır.

Hesap buna göre yapılır ve dolayısı ile çalışan bu süre içerisinde 720 adet ürün kesmiş ise %100 verim ile çalışmış kabul edilir. Bu senaryoya göre, personelin verimi, ancak 720 adetten daha az üretim gerçekleştirdiyse %100'ün altına düşecektir.

Burada durma sürelerinin kayıt altına alınması, daha çok, üst yönetimin ve atölye şefinin (denetçinin) verimini ölçmek için kullanılacak bir parametredir. Zaten dikkat ettiyseniz, excel dosyası içerisinde ''Duruş Kodu'' diye bir kısım var. Bu duruş kodlarına göre sınıflandırma yapılarak, yönetim ve denetimin verimleri ayrı ayrı hesaplanacak.

Örneğin, 20 dakikalık duruşun 10 dakikalık kısmı, önlemi alınmamış bir elektrik kesintisinden kaynaklandıysa yönetimin, 10 dakikalık kısmı presin kesmesi gereken malzemeyi beklemesinden kaynaklandı ise atölye şefinin veriminden düşecektir.

Yapmak istediğim verim takibi kaba taslak böyle.

Gelelim Excel dosyasına,

Burada fark ettiğim şöyle bir durum söz konusu, siz kapasite hesabı yaparken, günlük toplam çalışma süresi olan 8,5 saat üzerinden işlem yapmışsınız, ancak, benim yapmak istediğim şey, dediğim gibi, işleme başlama saati ile işlem bitiş saati arasında, duraklama süreleri düşüldükten sonraki süre içerisinde, öngörülen üretim miktarına ulaşılıp ulaşılmadığının takibini yapabilmek. Yani bir tezgah bahsi geçen üretim süresi içerisinde 4.000 adet üretim yapabiliyor ise, bu miktarı, gerçekleştirilen üretim miktarı ile karşılaştırıp, personelin işlem başına verimini hesaplamak. Çünkü, bir personel, gün içerisinde, aynı tezgahta ya da farklı bir tezgahta birden fazla ürün için üretim yapabiliyor. Dolayısı ile, başlama ve bitiş saatleri içerisindeki verimi ölçmek benim için önemli. Hesaplanan günlük toplam kapasite, sadece dakika başına üretim miktarını bulmak için kullandığım bir veri.

Benim ilk hazırladığım excel sayfasında, presin dakika başı üretim miktarı ile, personelin çalıştığı dakika çarpılıyor ve olması gereken üretim miktarı bulunuyor, sonra da veri giriş sayfasından personelin gerçekte yaptığı üretim miktarı girilerek, bu iki miktar birbirine oranlanarak, personelin verimi hesaplanıyordu. Sizin düzenlemiş olduğunuz excel dosyasında bu işlemi göremedim. Belki de benim gözümden kaçmıştır.

Özetle, excel tablosundaki işlemlerin, yukarıdaki senaryo doğrultusunda kurgulanması gerekiyor. Ama sizin düzenlediğiniz tablo bana biraz farklı geldi. Ya da ben mantığı kuramadım.

Son düzenleme:
Sayın cems,

Öncelikle nazik ilginiz için tekrar teşekkür ederim. Vakit ayırıp, dosya üzerine kafa yormanız benim için son derece kıymetli.
Verim hesabını preste kesilen ürün başına yapmak istiyorum ve işlem başlama saati ve işlem bitiş saati de bu işe yarıyor.
Aslında, durma süreleri, personelin veriminden düşmüyor. Örneğin,

İşlem başlangıç saati ile bitiş saati arasında geçen süre 100 dakika ve presin dakika başında basabileceği ürün sayısı 90 ise personelden istenen basım adedi,

100 x 90 = 900 adettir.

Ancak, bu işlem süresi içerisinde farklı sebeplerden ötürü 20 dakika duruş yaşanmış ise, personelin kesmesi gereken ürün adedi

80 x 90 = 720 adet olmaktadır.

Hesap buna göre yapılır ve dolayısı ile çalışan bu süre içerisinde 720 adet ürün kesmiş ise %100 verim ile çalışmış kabul edilir. Bu senaryoya göre, personelin verimi, ancak 720 adetten daha az üretim gerçekleştirdiyse %100'ün altına düşecektir.

Burada durma sürelerinin kayıt altına alınması, daha çok, üst yönetimin ve atölye şefinin (denetçinin) verimini ölçmek için kullanılacak bir parametredir. Zaten dikkat ettiyseniz, excel dosyası içerisinde ''Duruş Kodu'' diye bir kısım var. Bu duruş kodlarına göre sınıflandırma yapılarak, yönetim ve denetimin verimleri ayrı ayrı hesaplanacak.

Örneğin, 20 dakikalık duruşun 10 dakikalık kısmı, önlemi alınmamış bir elektrik kesintisinden kaynaklandıysa yönetimin, 10 dakikalık kısmı presin kesmesi gereken malzemeyi beklemesinden kaynaklandı ise atölye şefinin veriminden düşecektir.

Yapmak istediğim verim takibi kaba taslak böyle.

Oldukça akıcı ve sapasağlam bir açıklama göndermişsiniz , bunun için de ben teşekkür ederim. İlk mesajınızda yeterli yönlendirme olmadığından rakamlar ve formüllerden kıt aklımca herhalde böyledir diye çıkardıklarıma göre hareket etmek zorunda kaldım ve bu da personelin verimine yönelik bir uygulama anafikriyle yürüdü. Yazınızın tamamını okuduğumda aslında personelin değil , tezgahların verimi anafikri olduğu, personelin değişken ve çalıştırıcı olduğunu anladım.

Konuya böyle bakınca çok şey değişiyor. Yani konu Cengiz , Ali , Ahmet 'ten çıkıyor ve Pres 1 2 3 4 5 olarak değişiyor. Belki de bu şekilde bakarak programı revize etmek gerek , zira sizin excelinizde de kurgu personel üzerine gibi algıladım ve ben de oradan yürüdüm .

Bu arada gönderdiğim dosyanın sizde de çalıştığını düşünüyorum .

Gelelim Excel dosyasına,

Burada fark ettiğim şöyle bir durum söz konusu, siz kapasite hesabı yaparken, günlük toplam çalışma süresi olan 8,5 saat üzerinden işlem yapmışsınız, ancak, benim yapmak istediğim şey, dediğim gibi, işleme başlama saati ile işlem bitiş saati arasında, duraklama süreleri düşüldükten sonraki süre içerisinde, öngörülen üretim miktarına ulaşılıp ulaşılmadığının takibini yapabilmek. Yani bir tezgah bahsi geçen üretim süresi içerisinde 4.000 adet üretim yapabiliyor ise, bu miktarı, gerçekleştirilen üretim miktarı ile karşılaştırıp, personelin işlem başına verimini hesaplamak. Çünkü, bir personel, gün içerisinde, aynı tezgahta ya da farklı bir tezgahta birden fazla ürün için üretim yapabiliyor. Dolayısı ile, başlama ve bitiş saatleri içerisindeki verimi ölçmek benim için önemli. Hesaplanan günlük toplam kapasite, sadece dakika başına üretim miktarını bulmak için kullandığım bir veri.

Benim ilk hazırladığım excel sayfasında, presin dakika başı üretim miktarı ile, personelin çalıştığı dakika çarpılıyor ve olması gereken üretim miktarı bulunuyor, sonra da veri giriş sayfasından personelin gerçekte yaptığı üretim miktarı girilerek, bu iki miktar birbirine oranlanarak, personelin verimi hesaplanıyordu. Sizin düzenlemiş olduğunuz excel dosyasında bu işlemi göremedim. Belki de benim gözümden kaçmıştır.

O işlem noktasında kafa durduğu ve dinlenmem de gerektiği için " grafik ve yüzde " konularında ustalarımızdan konuya hakim olanlara çağrı yaparak sayfadan çıkmak zorunda kaldım , zira gün programım da yoğun . Bu kısmı BİTMEMİŞ olarak nitelendirmiştim.

Özetle, excel tablosundaki işlemlerin, yukarıdaki senaryo doğrultusunda kurgulanması gerekiyor. Ama sizin düzenlediğiniz tablo bana biraz farklı geldi. Ya da ben mantığı kuramadım.

Kurduğumuz mantıklar ilk mesajda bulunmayan ışıklar nedeni ile farklı oldu. Ben sizi siz beni , program da her ikimizi doğru anlamadı . Ancak , yanlış Bağdat'tan dönermiş, buna göre asıl merkezi preslere alıp yeniden düzenleri oluşturmak gerek.

Tek sorun zaman, zira ben gündüzleri öz işlerim dolayısı yapamam . Ancak, baştan sona bir iş içeren konusu olan ve sahibi de formül değil arayüz uygulaması istediği beklediği ya da uygun gördüğünde böyle kafa dinleme programlamalarını , bir çeşit satranç gibi geceye bırakırım.

Konuda usta olduğum çok şüpheli , zira 40 fırın gerekiyorsa bu iş için ; ben herhalde 38lerdeyim ki; yönetimde ve sitede exceli tersinden programlayabilen insanlar var. Arada ben de çok ciddi desteklerini alıyorum.

Bilgi , düşünme ve alter çözüm yapma konusunda öyle iyiler ki ; ya onlar Mars'lı ya da ben , bu noktayı henüz çözemedim :)

Son düzenleme:
İlginiz için tekrar teşekkürler. Konuyu anlatabildiğime sevindim. Bazen insanın aklındakini yazıya dökerek, karşısındakine anlatması zor olabiliyor. Bu dosya konusunda acelem yok. Dolayısıyla vakit buldukça bakıp, fikirlerinizi paylaşmanız beni çok memnun eder.

İyi akşamlar.

Geri