• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Silindirde kalan yakıt miktarı hesabı ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mrc83
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
2010 TR
Arkadaşlar matematiksel fonk. gördüğüm için konuyu buraya açmak istedim. Siteyide yeni buldum gerçekten çok faydalı bilgiler var. Benim sorum şu, 1.50 metre çapında 6 metre uzunluğunda bir yakıt tankının 0,60 m. si dolu durumda yani tank yatay olarak dolu durumda.. Bunun içerisindeki yakıt miktarının hesabını yapan excel programı nasıldır ?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Soruyu biraz açarmısınız,
mesela 0.60 m si dolu ile ne demek istediniz?

Arkadaşlar matematiksel fonk. gördüğüm için konuyu buraya açmak istedim. Siteyide yeni buldum gerçekten çok faydalı bilgiler var. Benim sorum şu, 1.50 metre çapında 6 metre uzunluğunda bir yakıt tankının 0,60 m. si dolu durumda yani tank yatay olarak dolu durumda.. Bunun içerisindeki yakıt miktarının hesabını yapan excel programı nasıldır ?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Örnek dosya ekte.

.

Silindir-1 ve Silindir-2 sayfalarını inceleyiniz.

Ali Bey tam aradığım dosya bu çok teşekkür ederim. Yanlız burada Radyan hesabı yapılmış değilmi formüle edilirken ? Silindir 1 ve Silindir 2 sayfalarını göremedim bu arada :)

Evet Mesela 30 derecenin Sinüsünü 0,5 görmek için

Ya bu şekilde

=SİN(30*Pİ()/180)

Ya da

=SİN(RADYAN(30)) bu şekilde kullanmalısınız.

Silindir-1 ve Silindir-2 sayfalarından kastettiğim ise sayfa sekmeleridir.

arkadaşlar..ekteki dosyaları açamıyorum...neden acaba...bu hesap acil olarak banada lazım..yardımcı olursanız sevinirim...

Ali bey'in dosyası ektedir...

.

Ekli dosyalar

çok tşkkr ederim bende bi şantiyede çalışıyorum 3-4 adet motorin tankı vardı ve silindirdende ote silindir 2 cinsinden kalan miktarlarda bocalardık nasıl fomülüze ettinizse beyninize sağlık

Arkadaşlar çok teşekkür ederim verdiğiniz dosya sayesinde çok önemli bir sorunum çözüldü. siteye yeni üye oldum basit exel kullanıcısıyım tablo çizip veri hazırlıyorum herkese kolay gelsin

Sayın Ali,

Bu tank tesabını yaparken, yatay tankın iki ucunda bulunan kesik kürenin (kep'lerin) eşit olduğu varsayılarak yapılmış. İdeal olanı tabiki böyle olması. Fakat öyle yatay tanklar varkı, iki ucundaki kesik küre parçaları (kep'ler) birbirinden farklı. Bir taraf 25 cm'ken diğer taraf 30 cm olabiliyor.
Ayrıca, tank montajı yapılırken içindeki sıvının akışkanlığını sağlamak için bir yöne meyil verilebiliyor.

Bu tip bir tankın hesabı nasıl yapacağız?

Örnek dosyada bazı çizimler yaptım ve açıklama mevcut

Ekli dosyalar

Resimde net anlaşılmıyor.

Çünkü sizin tank hem normal bir silindir değil ve her iki tarafın çapları birbirinde farklı, üstelik eğimli.

Siz net ölçüleri,eğim açısını ve ölçüm yapılacak yerin kep dediğiniz yerlere olan uzaklığını iyi bir çizim olarak tekrar gösteriniz.

Bu durumda şu şekilde çözüm bulsak işinizi görür mü?

Ben Solid Edge ile tankınızın birebir gerçek ölçüsünü çizip, ölçü deliğinden her cm'e karşılık gelecek hacim skalası oluşturmaya çalışayım. Siz ölçülen cm'yi yazdığınızda bu silindirdeki hacimi versin.

Arada değerler için interpolasyon uygulayabiliriz.

.

arkadaşlar elimizde 8 tonluk yakıt tankı var toplam uzunluk 430 cm kaynak yapılan silindir yerlerinden ölçümü kaynak yapılan iki adet küre kesimiş yerlerden ölçümü 380 cm yükseklik 160 cm şimdi bu yakıt tankında ne kadar mazot oldugnu görmek için bir hortum var bu hortumda yakıt yarının biraz üstünde ne kadar yakıt oldugnu nasıl anlarız ve her 1 cm ye ne kadar yakıt düşer nasıl hesaplarız yardımcı olabilirmisiniz.

arkadaşlar elimizde 8 tonluk yakıt tankı var toplam uzunluk 430 cm kaynak yapılan silindir yerlerinden ölçümü kaynak yapılan iki adet küre kesimiş yerlerden ölçümü 380 cm yükseklik 160 cm şimdi bu yakıt tankında ne kadar mazot oldugnu görmek için bir hortum var bu hortumda yakıt yarının biraz üstünde ne kadar yakıt oldugnu nasıl anlarız ve her 1 cm ye ne kadar yakıt düşer nasıl hesaplarız yardımcı olabilirmisiniz.

Sayın kkmert,
verdiğiniz ölçülere göre hesaplanmış cetvel ektedir. ölçü borusundaki seviyeyi (cm ve mm cinsinden) cevtelde bulunuz. milimetrik ölçüm yapıyorsanız bulunan değerin üst ve alt seviyelerinde (örnek 905 mm için 90 cm ve 89 cm arasındaki farkın 10 bölümü ve 5 ile çarpımıdır) enterpolasyon yapınız.
iyi çalışmalar

Ekli dosyalar

ekli dosyaları excel 2003 d ekaydedebilir mi sayın arkadaşlar

Sağolun teşekürler arkadaşlar biraz ugraşınca tabiki işlerin yogunlugu ile koşturup duruyoruz herşeye gerektiği kadar zaman ayıramıyoruz arkadaşların verdiği formullerle makina muhendisi arkadaşların yardımıyla çözdük burda vermiş oldugnuz liste ilede karşılaştırıyorum yaklaşık aynı degerler çıkıyor teşekürler.

Sağolun teşekürler arkadaşlar biraz ugraşınca tabiki işlerin yogunlugu ile koşturup duruyoruz herşeye gerektiği kadar zaman ayıramıyoruz arkadaşların verdiği formullerle makina muhendisi arkadaşların yardımıyla çözdük burda vermiş oldugnuz liste ilede karşılaştırıyorum yaklaşık aynı degerler çıkıyor teşekürler.

Sayın kkkmert.
Verdiğiniz değerler kullanılarak hesaplanmış bir cetveldir. Bu konu ile ilgili forumda arama yaparsanız, yazdığım bir kaç bilgilendirme vardır. Ben bu işi (tank kalibrasyonu) profesyonel olarak yapan biriyim ve bu konu ile ilgili bir kaç yazılımım da var. değerlerin yanlış olması tamamen ölçüm hataları ile ilgili olur. net veriler ile sapmalar %00,2'nin altında kalacaktır. Hesaplamada kullanılan verilere ilaveten tankın içindeki ürünün yoğunluğu ve sıcaklığına ilaveten hava şartlarıda ilave edilir ki, sizin cetvel standart 15 derece ve 1000 kg/lt yogunluğa göre hesaplanmıştır.

Saygılar.

Geri