• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Seri formül - EĞERSAY

Excel Vers. ve Dili
a
normalde bir formülü aşağıya çekince o hücrelerin hepsine uygulaması lazım.
=EĞERSAY($C$1:$C$1261;"00:30") daha sonra =EĞERSAY($C$1:$C$1261;"01:00") diye devam ettirmek istiyorum. yöntemi var mı, varsa nedir?

Merhaba.
Formülü 2 satırda, örneğin B2 hücresine uyguluyorsanız; sondaki "00:30" yerine
Kod:
SATIRSAY($B$[B][COLOR="Red"]1[/COLOR][/B]:B[COLOR="red"][B]1[/B][/COLOR])*"00:30"
yazabilirsiniz.
Dikkat edeceğiniz husus SATIRSAY işlevinin içindeki satır numarasının formülü uyguladığınız satırın numarasından bir önceki satır numarası olmasıdır. Ben 2'nci satıra uygulayacağınızı düşünerek $B$1:B1 şeklinde yazdım, örneğin formülleriniz 3'üncü satırdan başlıyorsa $B$2:B2 şeklinde olmalıdır.

Merhaba.
Formülü 2 satırda, örneğin B2 hücresine uyguluyorsanız; sondaki "00:30" yerine
Kod:
SATIRSAY($B$[B][COLOR="Red"]1[/COLOR][/B]:B[COLOR="red"][B]1[/B][/COLOR])*"00:30"
yazabilirsiniz.
Dikkat edeceğiniz husus SATIRSAY işlevinin içindeki satır numarasının formülü uyguladığınız satırın numarasından bir önceki satır numarası olmasıdır. Ben 2'nci satıra uygulayacağınızı düşünerek $B$1:B1 şeklinde yazdım, örneğin formülleriniz 3'üncü satırdan başlıyorsa $B$2:B2 şeklinde olmalıdır.

Hocam çok karışık anlattınız. Benim amacım bir sütunda sırasıyla 00:00, 00:30, 01:00, 01:30 vs. saatlerinin kaç tane olduklarını bulup yazdırma. Aynı şeyden mi bahsediyoruz?

Anlaşılmayan neresi acaba?

İlk kez karışık anlattığım şeklinde geri bildirim alıyorum doğrusu.

İlk EĞERSAY formülünü uyguladığınız hücre adresini bilseydik doğrudan nihai formülü söyleyebilirdim.

İlk EĞERSAY formülünüz 2'nci satırda ise formülünüzdeki "00:30" yerine yukarıda verdiğim formül parçasını yazıp formülü uygulayın ve sonra aşağı doğru kopyalayın.

İlk EĞERSAY formülünü uyguladığınız hücre adresini bilseydik doğrudan nihai formülü söyleyebilirdim.

İlk EĞERSAY formülünüz 2'nci satırda ise formülünüzdeki "00:30" yerine yukarıda verdiğim formül parçasını yazıp formülü uygulayın ve sonra aşağı doğru kopyalayın.

Uygulayınca mantığa oturdu hocam eyvallah.

Hocam bir de orada satır sayısını alıp 00:30 ile mi çarpıyoruz? Direkt sayıyla çarpmayı denedim olmadı. SATIRSAY'ın farkı ne?

Formülü tek bir hücreye uygulayacaksanız elbette sayıyla çarpabilirsiniz ya da çok hücreye uygularken de sabit sayıyı elle yazabilirsiniz ancak o zaman formülü kopyaladığınızda sabit sayı değişmeyeceğinden sonuca ulaşamazsınız.
SATIRSAY işlevini kullanarak; "00:30" sayısıyla çarpılacak sabit sayı yerine değişken kullanmış oluyoruz.
Böylece 2'nci satırda formülün SATIRSAY kısmının sonucu 1 iken örneğin 5'inci satırda 4 oluyor.
Yani yazılan formüle esneklik kazandırmış ve formülü her hücre için yeniden yazmak yerine, tek hücreye uygulayıp kopyala-yapıştır işlemiyle sonuç almanızı sağlamış oluyoruz.
Bu arada sabit sayıyla çarptığınızda sorun yaşıyorsanız örneğin 1 yazdığınızda 0,020833333 sonucunu, 2 yazdığınızda 0,041666667 sonucu alıyorsanız sorun sonuçta değil hücre biçimindedir ve hücre biçimini SAAT olarak değiştirmek gerekecektir, bulduğunuz bu sayılar çarpma sonucu bulunan sayının 1 gün yani 24 saatin kaçta kaçı olduğunu gösteriyor. Yok eğer HATA alıyorsanız o zaman kuvvetle muhtemel "00:30" yazarken TIRNAK işaretini unutmuş olmalısınız.

Formülü tek bir hücreye uygulayacaksanız elbette sayıyla çarpabilirsiniz ya da çok hücreye uygularken de sabit sayıyı elle yazabilirsiniz ancak o zaman formülü kopyaladığınızda sabit sayı değişmeyeceğinden sonuca ulaşamazsınız.
SATIRSAY işlevini kullanarak; "00:30" sayısıyla çarpılacak sabit sayı yerine değişken kullanmış oluyoruz.
Böylece 2'nci satırda formülün SATIRSAY kısmının sonucu 1 iken örneğin 5'inci satırda 4 oluyor.
Yani yazılan formüle esneklik kazandırmış ve formülü her hücre için yeniden yazmak yerine, tek hücreye uygulayıp kopyala-yapıştır işlemiyle sonuç almanızı sağlamış oluyoruz.
Bu arada sabit sayıyla çarptığınızda sorun yaşıyorsanız örneğin 1 yazdığınızda 0,020833333 sonucunu, 2 yazdığınızda 0,041666667 sonucu alıyorsanız sorun sonuçta değil hücre biçimindedir ve hücre biçimini SAAT olarak değiştirmek gerekecektir, bulduğunuz bu sayılar çarpma sonucu bulunan sayının 1 gün yani 24 saatin kaçta kaçı olduğunu gösteriyor. Yok eğer HATA alıyorsanız o zaman kuvvetle muhtemel "00:30" yazarken TIRNAK işaretini unutmuş olmalısınız.

Peki 1-2-3-4-5 diye alt alta yazıp sonra sağ alttan tutup çektiğimizde 6-7-8-910 diye giderken neden "00:30*2", "01:00"*3 diye yazıp çektiğimizde devam ettirmiyor? excel'in çalışma mantığını tam anlamadım açıkçası. sonuçta 2'sinde de bir formül yok.
Excel sayılara tek başınayken müdahale ediyor işin içine hücre değeri girince sayıları düzenli artırma imkanımız yok galiba.

Edit: Bir sorum daha var. Şimdi ben bu tablodaki her saatten kaç tane olduğunu buldum. Büyük küçüğe sırala diyip daha sonra seçimi genişlet diyorum ancak bazen ilk 2 satır bazen sadece ilk satır yukarıda kalmaya devam ediyor. Hepsini saçmeme rağmen bu oluyor. Nedeni ne olabilir acaba? Copy-paste yapıp başa sayfaya alıyorum durum yine aynı.
Hatta şu anda tamamen karışık sıralıyor.
Edit2: Özel yapıştır diye bir şey var, onunla sadece metin olarak yağıştır diyince her şey güzel. Ama öyle yapmadan sıralama imkanımız yok mu?

Son düzenleme:
Geri