• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Seçili satırlardaki veriyi tek sütuna aktarma

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Merhaba, ekteki dosyada bulunan ve her satırında 12 aya denk gelen 12 farklı veri bulunan veri setini üzerinde hesap yapılabilmesi için tek sütunluk veri dizilerine dönüştürmeye çalışıyorum.

İlk sayfada bulunan sıcaklık ve ph gibi parametreler için veriler yıllık olarak verilmiş. Her bir parametre için yıl sayısı ve buna bağlı olarak sütun uzunluğu da değişiyor. Örneğin sıcaklık için 5 yıllık (60 adet) veri varken ph için bu sayı 3 yıllık oluyor (36 adet veri). Amacım verileri kaç satır olduğundan bağımsız olarak ikinci sayfadaki boş sütunlara makro her çalıştırıldığında yapıştırılmasını sağlamak.

Makro kaydedip (özel yapıştır-sırayı değiştir) düzenlemeye çalıştım ama bir sonuç elde edemedim. Veri sayısı değiştiği için seçim yaparken activecell özelliğini kullanmam gerektiğini biliyorum ama bu noktadan sonrasına geçemedim malesef :)

Nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Merhaba, ekteki dosyada bulunan ve her satırında 12 aya denk gelen 12 farklı veri bulunan veri setini üzerinde hesap yapılabilmesi için tek sütunluk veri dizilerine dönüştürmeye çalışıyorum.

Nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkür ederim.

dosyayı incelermisiniz.

Ekli dosyalar

Sayın suleyman242,

Öncelikle teşekkür ederim. Gönderdiğiniz dosya amaçladığım şeyi yapıyor. Emeklerinize sağlık. Fakat şöyle bir sıkıntı var (ben tam olarak aktaramadım sanırım); her bir parametreyi ayrı ayrı seçtikten sonra aynı işlemi tekrarlayacak bir makro ihtiyacı bulunmakta. Yani tek sütun haline getirilecek satırlar seçildikten sonra "Tek Sutun Yap" butonuna tıklandığında sadece seçimi eklesin istiyorum ikinci sayfaya. Kodları inceliyorum (bir ihtimal çözerim belki :tongue:)

Sayın muygun,

Emeğiniz için teşekkür ederim. Az önce bahsettiğim gibi sanırım ben tam olarak aktaramadım durumu. İlk sayfada seçili alandaki verileri tek sütun olarak ikinci sayfaya yazdırmasını amaçlıyorum. Sizin gönderdiğiniz örnekte de sayın suleyman242 hocamın yaptığı şekilde verilerin tamamını kopyalıyor. Liste uzamasın ve sizi fazla yormayayım diye sadece 2 parametre örnek vermiştim ama dosyanın esas hali ekteki gibi bayağı bir kalabalık.

Parametrelerin yana taşınması konusunda haklısınız, veri alacak alan kalabilmesi için bu mantıklı bir adım. Ancak verilerin alındığı program bu şekilde çıktı veriyor. Verilerin çok fazla olması nedeniyle de çok uygun bir çözüm olarak görünmüyor şimdilik...

Bu kadar kısa zamanda yardımcı olduğunuz için ayrıca teşekkür ederim. Kodları inceliyorum. Umarım bir çıkış tutturabilirim :biggrin:

Bu arada dosyayı eklemeyi unutmuşum...

Görüldüğü gibi parametre sayısı çok fazla. Yapılmak istenen şey ise yukarıya sabitlenmiş bir buton aracılığıyla (değişen seçim aralıklarındaki verileri) her tıklamada ayrı ayrı sütunlar haline getirmek.

Tekrar teşekkürler.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Sayın suleyman242,

Öncelikle teşekkür ederim. Gönderdiğiniz dosya amaçladığım şeyi yapıyor. Emeklerinize sağlık. Fakat şöyle bir sıkıntı var (ben tam olarak aktaramadım sanırım); her bir parametreyi ayrı ayrı seçtikten sonra aynı işlemi tekrarlayacak bir makro ihtiyacı bulunmakta. Yani tek sütun haline getirilecek satırlar seçildikten sonra "Tek Sutun Yap" butonuna tıklandığında sadece seçimi eklesin istiyorum ikinci sayfaya. Kodları inceliyorum (bir ihtimal çözerim belki :tongue:)

Sayın muygun,

Emeğiniz için teşekkür ederim. Az önce bahsettiğim gibi sanırım ben tam olarak aktaramadım durumu. İlk sayfada seçili alandaki verileri tek sütun olarak ikinci sayfaya yazdırmasını amaçlıyorum. Sizin gönderdiğiniz örnekte de sayın suleyman242 hocamın yaptığı şekilde verilerin tamamını kopyalıyor. Liste uzamasın ve sizi fazla yormayayım diye sadece 2 parametre örnek vermiştim ama dosyanın esas hali ekteki gibi bayağı bir kalabalık.

Parametrelerin yana taşınması konusunda haklısınız, veri alacak alan kalabilmesi için bu mantıklı bir adım. Ancak verilerin alındığı program bu şekilde çıktı veriyor. Verilerin çok fazla olması nedeniyle de çok uygun bir çözüm olarak görünmüyor şimdilik...

Bu kadar kısa zamanda yardımcı olduğunuz için ayrıca teşekkür ederim. Kodları inceliyorum. Umarım bir çıkış tutturabilirim :biggrin:

Bu arada dosyayı eklemeyi unutmuşum...

Görüldüğü gibi parametre sayısı çok fazla. Yapılmak istenen şey ise yukarıya sabitlenmiş bir buton aracılığıyla (değişen seçim aralıklarındaki verileri) her tıklamada ayrı ayrı sütunlar haline getirmek.

Tekrar teşekkürler.

Dosya üzerinde çalışıyorum
inşaallah sabahleyin halledip yollarım şu an çok geç odu :)

Hocam ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş. Fakat veriler sayfa2ye atıldıktan sonra sıfırlanmaması gerekiyor. Yani amaç verilerin tamamının sütunlar halinde elde edilmesi. Silinmesin diye ilk kod blokunu kaldırdım ama makro çalışmadı :)

"E tabi dedim" ben de, "yok öyle bi dünya" :tongue: Bakalım elimdeki diğer veri setleri üzerinde çalıştırabilecek miyim...

-----------------------------------------

Hocam tekrardan merhaba. Sanırım aradığım çözümü buldum. Ekteki dosyada gösterilen şekilde tek sütuna sıralanacak aralıklar sürekli değiştiği için bir form aracılığıyla seçim yaptırıyor sonra da yapıştırılacak yeri soruyor. OK deyince de istenilen yerde kopyalama işi tamamlanmış oluyor. Sayfa3te de benim formüllerle yaptığım ama tabii ki esnek olmayan çözüm var... Aynı konudan muzdarip olan arkadaşlara yardımcı olabilmesi umuduyla...

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim :)

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Fakat veriler sayfa2ye atıldıktan sonra sıfırlanmaması gerekiyor. Yani amaç verilerin tamamının sütunlar halinde elde edilmesi. Silinmesin diye ilk kod blokunu kaldırdım ama makro çalışmadı :)

"E tabi dedim" ben de, "yok öyle bi dünya" :tongue: Bakalım elimdeki diğer veri setleri üzerinde çalıştırabilecek miyim...
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim :)

dosyayı yeniden düzenledim.

Ekli dosyalar

Saygıdeğer suleyman242 hocam, ellerinize sağlık. İki farklı çözüm bulmuş oldum sayenizde. Kör istiyordu bir göz hesabı :biggrin: Çok teşekkür ederim :)

Hocam yeniden merhabalar. Kürkçü dükkanına döndük yine :tongue:

Daha önceden verilerin sıralamasının önemli olmayacağını düşünerek bulduğum bir makroyu uygulamaya karar vermiştim. Fakat şu anda verilerin sırasının bozulmadan aktarılması gerekiyor sütunlara. Bu işlevi yerine getirebilmesi için kodu nasıl düzenlemem gerekir acaba ya da farklı bir kodla çözüm olabilir mi?

Kod:
Sub Data_to_Column()
 Dim rData As Range
 Dim r As Range, c As Range
 Dim rStart As Range
 Dim counter As Integer

Set rData = Selection
 On Error Resume Next
 Application.DisplayAlerts = False
 Set rStart = Application.InputBox( _
 Prompt:="Verilerin yapıştırılacağı ilk hücreyi seçiniz", _
 Title:="Hücre seç", _
 Type:=8)
 On Error GoTo 0
 Application.DisplayAlerts = True
 If rStart Is Nothing Then Exit Sub
 For Each c In rData.Columns
 For Each r In rData.Rows
 If Not IsEmpty(Cells(r.Row, c.column)) Then
 rStart.Offset(counter, 0) = Cells(r.Row, c.column)
 counter = counter + 1
 End If
 Next r: Next c
 End Sub

Hocam yeniden merhabalar. Kürkçü dükkanına döndük yine :tongue:

Daha önceden verilerin sıralamasının önemli olmayacağını düşünerek bulduğum bir makroyu uygulamaya karar vermiştim. Fakat şu anda verilerin sırasının bozulmadan aktarılması gerekiyor sütunlara. Bu işlevi yerine getirebilmesi için kodu nasıl düzenlemem gerekir acaba ya da farklı bir kodla çözüm olabilir mi?

Kod:
For y = DNM To DNM + SCM
For x = 2 To 13
[COLOR="Red"][B]'If Sayfa1.Cells(y, x + 1).Value <> 0 Or Sayfa1.Cells(y, x + 1).Value <> "" Then[/B][/COLOR]
Sayfa2.Cells(s, Z - 2).Value = Sayfa1.Cells(y, x + 1).Value
s = s + 1
[COLOR="Red"][B]'End If[/B][/COLOR]
Next

Next
yolladığım dosyada kımızı işaretli satırları sil veya başına ' işareti koyuver.

Kod:
For y = DNM To DNM + SCM
For x = 2 To 13
[COLOR="Red"][B]'If Sayfa1.Cells(y, x + 1).Value <> 0 Or Sayfa1.Cells(y, x + 1).Value <> "" Then[/B][/COLOR]
Sayfa2.Cells(s, Z - 2).Value = Sayfa1.Cells(y, x + 1).Value
s = s + 1
[COLOR="Red"][B]'End If[/B][/COLOR]
Next

Next
yolladığım dosyada kımızı işaretli satırları sil veya başına ' işareti koyuver.

Ellerinize sağlık hocam. Verileri sütun şeklinde veriyor. Fakat şablonda sıkıntı olan kısım parametrelerin listeden seçilmesi. Sebebi ise parametre listesi değişiyor her bir dosyada. Buna bağlı olarak da satır sayıları da değişiyor. Ben esasen daha iyi anlaşılması için a,b, c.... diye parametreleri belirtmiştim ama sanırım daha da fazla karışıklığa neden oldum. Yapmak istediğim şey buradaki makroyu diğer veri dosyalarına da ekleyerek hepsinde çalışmasını sağlamak. Mesela ekte gönderdiğim dosyada farklı bir veri seti var. O nedenle makro bu haliyle işe yaramayabilir (aralık ve içerdiği veri sayıları değiştiğinden).

Ekteki makro işimi görüyor ama eksik bir şekilde. Sıralamayı bozduğundan veri etiketlemesini ortadan kaldırıyor (kafasına göre kopyalayıp yapıştırıyor sanırım :tongue:)... Ama güzel yanı seçilen veriyi hafızaya alıp soruyor nereye yapıştırıyım diye. Böylellikle aynı sayfada herhangi bir sütun seçildiğinde gayet işlevsel sonuç veriyor. Böylelikle aynı sayfa üzerinde satırlarla işimiz bittiğinde silip devam etme şansımız da oluyor. Bolca veri olduğundan bu da işi çok kolaylaştırıyor. Sırayı bozmayıverse ya :redface:

Ekli dosyalar

Geri