• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

SAYI KÜMESİ İÇİNDE DÜŞEYARA FORMÜLÜ

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cocoa35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
excel 2016 32 Bit ve Excel 2020 32 Bit Türkçe ve İngilizce
Arkadalar merhaba;
Ek'li örnek dosyada bulunan bir tablom var .Bu tabloda aşağıda yazmış olduğum işlemi yaptırmak istiyorum.DÜŞEYARA ve ARA formüllerini denedim ancak olmadı.Bu konuda yardım edermisiniz lütfen.
İstenen;
B2 HÜCRESİNDEKİ 3500,6 RAKAMINI D8:AD68 ARASINDA ARA, EN YAKIN VE İLK EŞLEŞEN OLAN B8:B68 KOLONUNDAKİ EŞLEŞEN RAKKAMI D2 HÜCRESİNE YAZ.

Ekli dosyalar

Merhaba.

Yanlış anlamıyorsam aşağıdaki dizi formülü istenilen sonucu verir.
Formül, aranan değere;
-- eşit olan değer alanda 1 adet varsa o satırdaki,
-- eşit olan değer bir'den fazla ise, en üstteki satırda olanın,
-- eşit olan değer yoksa, aranan değerle farkı en küçük olan değerin satırındaki
B sütunu değerini verir.

Dizi formülü uygulaması: formülü hücreye yapıştırın, formül yapıştırılan hücre seçiliyken F2 tuşuna basarak hücre içerisine girin,
doğrudan ENTER tuşuna basmak yerine CTRL ve SHIFT tuşları basılı durumdayken ENTER tuşuna basarak işlemi tamamlayın.

Ek Bilgi:
-- İşlem doğru yapılmışsa formül kendiliğinden {.....} gibi köşeli parantez arasına alınmış olur.
-- Birleştirilmiş hücrede dizi formülü uygulamak için; önce hücre birleştirmesi kaldırılır, işlem tamamlandıktan sonra hücre birleştirmesi tekrar yapılır.

Rich (BB code):
=KAYDIR($B$7;EĞERHATA(KÜÇÜK(EĞER($D$8:$AD$68=B2;SATIR($D$8:$AD$68));1);TOPLA.ÇARPIM(((TOPLA.ÇARPIM(($D$8:$AD$68=B2-MİN(MUTLAK($B$2-$D$8:$AD$68)))*($D$8:$AD$68))+TOPLA.ÇARPIM(($D$8:$AD$68=B2+MİN(MUTLAK($B$2-$D$8:$AD$68)))*($D$8:$AD$68)))=$D$8:$AD$68)*(SATIR($D$8:$AD$68))))-7;0)

Son düzenleme:
Ömer bey merhaba; öncelikle göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim , yukarıdaki kod'u örnek dosyamda D2 Hücresine girdim ancak ekli fotoğraf ve dosyada görüleceği gibi DEĞER! yazısı çıktı.
Rica etsem ekli örnek dosyada düzenleme yaparak gönderebilirmisiniz.Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• ÖRNEK 1.xlsx
    ÖRNEK 1.xlsx
    28.2 KB · Görüntüleme: 6
  • ÖRNEK1.jpg
    ÖRNEK1.jpg
    608 KB · Görüntüleme: 7
Bilgisayar başında değilim.
Formülü dizi formülüne dönüştüdüğünüzden emin misiniz?
Önceki cevabımda bu dönüştürmeyle ilgili ayrıntılı bilgi var.

Tamam Not'u okumamışım F2 ile hücre içine girilmesi gerekiyormuş , tamam oldu çalışıyor ancak bu örnek dosya idi, kendi programıma eklediğimde hücrede 0 yazıyor onu çözmeye çalışıyorum.

Aynı yöntemle uygulanmak üzere (dizi formülü) aşağıdaki formül de sonuç verir.
Belge yapınız gerçek belgenizdekiyle aynı ise formülün uyarlanmasının güç olmadığını düşünüyorum.
Veri başlangıç ve bitiş hücreleriyle, aranan veri hücresinin adresinin değiştirlemis yeterli olur.
Rich (BB code):
=KAYDIR($B$7;KÜÇÜK(EĞER($D$8:$AD$68=EĞER(B2-MAK(EĞER($D$8:$AD$68<=$B$2;$D$8:$AD$68))<MİN(EĞER($D$8:$AD$68>=$B$2;$D$8:$AD$68))-B2;MAK(EĞER($D$8:$AD$68<=$B$2;$D$8:$AD$68));MİN(EĞER($D$8:$AD$68>=$B$2;$D$8:$AD$68)));SATIR($D$8:$AD$68));1)-7;0)

Ömer bey örnek dosya ile tek fark D8:AD68 Başka sayfada dolayısı ile kod'da o düzelemeleri yaptım adresleri değiştirdim , bir şey sormak istiyorum formül sonundaki -7 nin anlamı nedir? belki sorun ordan kaynaklanıyor.

Ömer bey merhaba;
Sanırım hata bende ben Örnek dosyayı hatalı hazırlamışım kaynak tablo farklı bir sayfada olduğu için göndermiş olduğunuz kod'lar çalışmadı , ben şimdi ek'te düzeltip gönderdim , mümkünse kod'larınızı buna göre düzenleyebilirmisiniz.
şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

KAYDIRılan B7 hücresinin satır numarasıdır.

Bilgisayar başında değilim.
Sayfa1!B7 ve Sayfa1!D8:AD68 gibi değiştirerek kullanabilirsiniz.
Sayfa1!B7 yerine B1 yazıp, sondaki -7 yi -1 yapsanız da sonuç aynı olur.

Ömer bey; Tamam sorun halloldu son gönderdiğiniz mesaja göre teşekkürler emekleriniz için.

Geri