sayfalarda (sekmelerde) aynı hücreleri toplama

Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-03-2025
merhaba sayın hocalarım
daha önceki soru arşivlerimden bununla ilgili olanları bulmaya çalıştım ama
tam aradığımı bulamadım
sorum kısaca şu
örneğin çalışma dosyamda 3 tane sekme olsun (Ege,Marmara,Akdeniz)
ve her sekmede B sütununun 36. hücresinde bir sayı var

aynı sayfada toplam diye bir sekmem daha var ve toplatma kriterim şu
Toplam sekmesinin A1:A10 arasında Ege,marmara,Akdeniz isimlerini yazacam
ve B1 hücresi ise toplamı alcak her sekmedeki B36 hücresini

sorumun dolaylı formülü ile yapılanını biliyorum her sekme adının karşısına dolaylı formülüyle B36 . hücredeki değerleri bulup altında toplatarak oluyor
ama benim bulmak istediğim A1:A10 arasında yazacağım sekme adlarını değiştirip, değiştirip sonucunda değişmesini istiyorum. (Tek formülle)

Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
ekli dosyamda sorumu ifade ettim

geçmişte buna benzer sekmelerde yada sayfalarda toplam ile ilgili sorularımda sayın hocalarımın çözümleri şu şekilde idi
bir sütunda sekme adlarının hepsini yazıyoduk Ad tanımla ile belirliyoduk ve Dolaylı formülüyle tüm sekmelerdeki işlemleri yapıyoduk ama ben o örnekte sekmelerden birini silince formül iptal oldu yani
sekmeleri değiştirdikçe çözümlerin olmasını istiyorum.
sekme adları ile ilgili bir sütun belirleyecem yada satır. ben oraya hangi sekmenin yada sekmelerin adını yazcaksam o sekmelerin herhangi bir hücresindeki değeri formülle topğlatmak istiyorum.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
3b-toplama-sayma
uygulamanızı indirdim hocam ordaki örnekte sol üst köşede dosyadaki tüm sekmeleri listelermiş
ben ordan istemediğimizi sildiğim zaman formülde değişme olmuyo ilk formül hata veriyo diğerleri değişmiyo
benim istediğimde ben tüm sekmeler değil istediğim sekmeleri yazıcam formül ona göre olacak

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 İngilizce -
Excel 2010 Türkçe -
Excel 2013 Türkçe -
Merhaba,
Büyük ihtimalle#BAŞV hatası alıyorsunuz.Bu sorun ad yöneticisinden bakarsanız hücre aralığı Örnek : =Sheet1!$A$1:$A$4 siz A4 deki veriyi silerseniz hatayı alırsınız.Bunun önüne geçmek için veri aralığınızı ayarlamanız lazım. =Sheet1!$A$1:$A$3 A4 hücresi silindiği var sayılmıştır.

Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın bzace sorumdaki pif nokta o zaten
sayın yurttaş hocamın örnek dosyasına A1:A4 aralığına ad tanımlama yapılmış formülde o kısma A1:A4 yazılıncada hatasız çalışıyo ama bu formülde tüm sekmeler seçili iken sonuç aalınıyo galiba benim isteğim ise değişken olcak yani ben istersem 1. sekme ile 6. sekmeyi belirtecem formül ona göre değişecek.
bu isteğim formüllerle yapılabiliyor mu

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Sayfa adı aldığınız aralığa dinamik alan uygularsanız sorun yaşamazsınız. Bu tarz sorularınıza daha önce yanıt almıştınız diye hatırlıyorum. Arama yapmanızı tavsiye ederim.

Tanımlamadaki formül:

Kod:
=KAYDIR($H$3;;;BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY($H$3:$H$13))
Gibi.

.

Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ömer hocam dinamik alan ile ilgili sizlerden öğrendiklerime kendi çalışmalarımda 2 farklı çizelgede uyguluyorum ve çok zamandır aradığım biz özellik olduğunu farkettim
ama bu soru grubu sekmeleri bir aralıkta değiştirme istediklerini silme istediklerimi bırakıp o sekmelere göre hesaplama ile ilgili örneklemem yoktu.
formülü deneyecem birazdan teşekkür ederim.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Sondan değil de aralardan silme olacaksa alan ve toplama formülü farklı olmalı.

Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
Sayın Ömer Hocam
örneğime dikkate alırsak
H3:H13 arasında sekmelerin öncesi sonrası farketmeden istediğim sekme adlarını yazacam ve sonucunu bulmak istiyorum. yazacağım sekmelerin en sonda en başta aralarda gibi kriterlere bakmadan.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Söylemek istediğim bu değildi,

H3
H4
H5
H6

doluyken H5 deki değeri aradan silme durumu varsa, yukarıda yazdıklarım geçerlidir.

H5 i silip H6 yı H5 e kaydırırsanız sorun olmaz fakat olduğu gibi bırakırsanız yukarıdaki yapı dışında formül kullanmak gerekir.

Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın Ömer hocam sorumun en genel hali o zaman şudur
birçok sekmemden oluşan bir dosyada her sekmede A50 hücresinde bir sayı var.

aynı dosyamda Özet sekmesi var
Özet sekmesinin A1:A100 arasında (maksimum 100 sekmemde veri olabileceğini varsayıyorum) istediğim herhangi bir yere bir yada birden fazla aralarında boşlukta olabilir olmayadabilir sekme adlarını yazıcam
Özet sekmesinde B1 hücresinde yazdığım sekmelerdeki A50 hücrelerindeki değerler Toplatılacak

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Son eklediğiniz dosyaya göre yazıyorum, siz dosyanıza uyarlarsınız.

Dizi formülüdür.

Kod:
=TOPLA(EĞER(HATA.TİPİ(DOLAYLI("'"&H3:H13&"'!B10"))<>4
 ;ETOPLA(DOLAYLI("'"&H3:H13&"'!B10");"<>")))
.

Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
ömer hocam dosyama ekledim sonuç mükemmel diyebilirim. formülde hata.tipi diye birşey var
daha önce görmemiştim nasıl bir detay ki ?
ayrıca hocam sekmelerdeki bir hücre olan "B10" yerine bir aralık olarak yapabilir miyiz B10:B20 gibi
son sorumu uyguladım gördüm evet aralık olarakta değiştirilebiliyor

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Excel karşılaştığınız hataların değerini bu fonksiyon ile belirlenen değerlere döndürür.

Linkteki #2 numaralı dosyadaki Sayın yurttas'ın dosyasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca bunun gibi bir çok konunun makalesi dersane bölümünde mevcuttur. Boş zamanlarınız da araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

http://www.excel.web.tr/f60/excel-hata-mesajlary-ve-anlamlary-t59354.html

Aralığı da belirttiğiniz şekilde yazabilirsiniz.

.

Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ömer hocam
formülün açıklamalarına baktım ama tam kavrayamadım anlayamadım da
formüldeki sonuç veren koşul
ETOPLA(DOLAYLI("'"&H3:H13&"'!B10");"<>"))) un önüne TOPLA ekleyerek
TOPLA(ETOPLA(DOLAYLI("'"&H3:H13&"'!B10");"<>"))) CTRL+SHİFT+ENTER yaptığımda sonuç olmuyo
ben kısacası formülü anlayamadım galiba
sizden ricam
aynı formülün alternatifleri varmıdır. EĞER(EHATALIYSA... gibi

Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
son iletimle beraber sayın hocalarıma birşeyler söylemek istiyorum
kendileri sayesinde exceli mi belirli seviyeye getirdim elbet işlerimde kolaylıklar sağladı.
2008 den beridir üyeyim forumdaki birçok örnek çalışmayı yada hocalarımın örnek uygulamalarını indirip excel öğrenmeye devam ettim ve devam ediyorum.
belkide 1000 den fazla excel dosyası arşivimde mevcuttur
sayın hocalarımdan şu konuda özür dilemek istiyorum
karşıma çıkan herhangi bir çalışmada formüllerle nasıl yapılır diye düşünmeye başladığımda belkide daha önceleri sorduğum bir çalışmada hocalarımdan gelen cevaplarla çözüme gidebilirim ama nerde yada hangi dosyada olduğunu bulmakta çok zorlanıyorum ve en basit anlamda soruyu tekrar sormuş olabiliyorum. ama kolaya kaçtığımı düşünmesini istemem tüm hocalarımın. bizlerin bilgi seviyesi sayın hocalarımıza oranla %1 lerde nerdeyse
belki 2-3 sene önce sorduğum bir soruydu ama excelin değişen özellikleriyle yeniden çözümler olmuştur alternatif formüllerle çözümleri olmuştur diye tekrar sormuşumdur birçok kere ARAMA kısmından aratsam dahi çıkan dosyalardan hangisinde olduğunu bulabilmek zor bişe olduğundan belkide aynıya yakın soru tipleri sormuş olabilirim. genelde alternatif olarak ne kadar çözümü varsa öğrenmek isteyen biriyim.
bu konuda şahsım adına sayın hocalarımdan özür dilemek isterim.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
sayın ömer hocam
formülün açıklamalarına baktım ama tam kavrayamadım anlayamadım da
formüldeki sonuç veren koşul
ETOPLA(DOLAYLI("'"&H3:H13&"'!B10");"<>"))) un önüne TOPLA ekleyerek
TOPLA(ETOPLA(DOLAYLI("'"&H3:H13&"'!B10");"<>"))) CTRL+SHİFT+ENTER yaptığımda sonuç olmuyo
ben kısacası formülü anlayamadım galiba
sizden ricam
aynı formülün alternatifleri varmıdır. EĞER(EHATALIYSA... gibi
.

Her hata için öngörülmüş bir değer var. Bunlar:

#BOŞ! #NULL! 1
#SAYI/0! #NUM/0! 2
#DEĞER! #VALUE! 3
#BAŞV! #REF! 4
#AD? #NAME? 5
#SAYI! #NUM! 6
#YOK #N/A 7

Gelelim formüle:

=TOPLA(EĞER(HATA.TİPİ(DOLAYLI("'"&H3:H13&"'!B10"))<>4 parçasında;

Eğer oluşturulacak dizide hata tipi 4'ten farklıysa; onları dikkate alacak, #REF!'leri dikkate almayacak. Yani dizi örneğin 3;3;4;4;3 şeklinde görünerek, hatalardan kurtulup sayılara, daha sonra doğru,yanlışlara ve sonra 0,1'lere dönüşerek işlem görecektir.

.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Özür dileyerek sizinle aynı fikirde olmadığımı belirtmek isterim.

Bizler sorduğunuz soruları sürekli olarak gözlemliyoruz. Siz de dikkat ettiğim kadarıyla hep formüllerle çözüm arayışı içindesiniz. Sorduğunuz sorular içerik olarak aynı olmasa da çözüm yolu itibari ile aynı tarz formüllerle sorularınız yanıtlanıyor. Genellikle size verilen cevapların çoğusu dizi formüllerle üretilen çözüm yollarıdır. Siz dizi formüllerin çalışma mantığını kavramadıkça-öğrenmedikçe bu soruların ardı kesilmeyecektir. 1800 lü mesajlara ulaşmış bir üyemiz olarak artık sizin kendi problemlerinize çözüm bulabilmeniz gerekiyor. Bu düşüncem sadece sizin içinde geçerli değil! Bu mesajı okuyan diğer üyelerimizde kendilerine buradan pay çıkarabilirler.

Bizlerin amacı sizlere ışık tutabilmek. Oltayı verip balık tutmanızı sağlamak. Fakat bazı üyelerimiz hep hazır pişmiş balık istiyor. Bu da bizleri maalesef üzüyor. Toplum olarak tembellik olgusunu üzerimizdeki atabilirsek sorunların ortadan kalkacağını düşünüyorum.

Saygılarımla.