• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Şarta uyan veri aralığında işlem yapma

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım ekli tabloda sorumu ifade ettim

Ekli dosyalar

"=YUVARLA($G29/(TOPLA.ÇARPIM(($D$2:$D$11=$D29)*($E$2:$E$11=$E29)*($G$2:$G$11)))*İNDİS($H$2:$N$11;KAÇINCI($D29&$E29;$D$2:$D$11&$E$2:$E$11;0);SÜTUNSAY($H$29:K$29));3) CTRL+ALT+ENTER

K29 daki formülü ben uzun yoldan bulmayı başardım sonuç doğru
ama bana çok uzun bi formül daha kısası yapılabilir geldi
sayın hocalarımdan bu konuda yardım beklemekteyim en azından dizi formülü kullanmadan yapılabilen ve alternatifli formüller beklemekteyim.

sayın mgurten çözüm için teşekkür ederim
benimde yapabildiğim çözümler buna benziyordu ama tam değildi

alternatif formüllerler yada daha kısa bi formülle, yapılabilir mi diğer hocalarımdan da yardım beklemekteyim.

mesela verileri yazmaya başlayacağım C14 den itibaren ilgili verinin D2:E11 de kaçıncı sırada olduğunu buldurup Kaçıncı yada ne bileyim başka şeylerde kullanabilirmiyiz. bu çizelgeyi 365 gün kullanıcam hergün veri olcak bu formüllerle daha da yoğun bi dosya olur gibi.

sayın mgurten çözüm için teşekkür ederim
benimde yapabildiğim çözümler buna benziyordu ama tam değildi

alternatif formüllerler yada daha kısa bi formülle, yapılabilir mi diğer hocalarımdan da yardım beklemekteyim.

mesela verileri yazmaya başlayacağım C14 den itibaren ilgili verinin D2:E11 de kaçıncı sırada olduğunu buldurup Kaçıncı yada ne bileyim başka şeylerde kullanabilirmiyiz. bu çizelgeyi 365 gün kullanıcam hergün veri olcak bu formüllerle daha da yoğun bi dosya olur gibi.

Sizin yaptığınız dizinli yöntemde biraz kasabilir ama bu benim yaptığımda çok fazla kasmaz. Daha kısa nasıl olur ona bi bakmam lazım

haklısınız sayın mgurten benim ilk aklıma gelen yapabildiğim formülden defalarca yazınca kasar
hocam mesela şöyle yapsak C29 değeri 1 olarak formüllsek yani benim yazdığım başlangıç bitiş tarihi
D2:E11 de kaçıncı sırada diye buldurmaya çalışsak ben bunu denedim ama dizi formülünü kullandım

"=İNDİS(C3:C12;KAÇINCI(D31&E31;D3:D12&E3:E12;0);0) CTRL+SHİFT+ENTER böyle yaparak her veri gurubunu ana grupta kaçıncı olduğunu buldursak C2:C14 arasındaki sayılara eşleştirsek ama ben yine dizi formülü kullanarak yapmaya çalıştım kalan verileride indirten yada kaydır ile bulmayı denedim.

evet hocam buda güzel bir formülleme
emeğinize sağlık
alternatif çözümler ki mutlaka vardır hocalarım sizler eklerseniz sevinirim

sayın Hocam bir soraki ekli tablomda soruma bir koşul daha ekleyip sonuçların bulunmasını isteyecem tablomu düzenliyorum. şöyleki formüllerde birtane yapıp yatay düşey ilerletince tüm kısımlar (kum çakıl beton formülleniyordu. şimdi ise imalattan etkilenecek kalemlerin olduğu bir kısıma "X" lar ekleyerek hangilerinde "X" varsa onlar bu formülden faydalansın
tablmu bu hale dönüştürüp tekrar göndericem.

Merhaba,

Alternatif:

Dizi formülüdür.

Kod:
=YUVARLA(TOPLA(EĞER(($D$2:$D$11=$D29)*($E$2:$E$11=$E29)
 ;$G29/$G$2:$G$11*H$2:H$11));3)

29. satırda işlem yaptığınız için oradan başlattım.

.

teşekkür ederim ömer hocam siz ve diğer hocalarım zaten alternatif çözümler demek oluyosunuz :)

ekli tablomda hangi kısımda formülleme olması gerektiğini ben "X" işareti ile belirldim formülde sadece o kısımlar hesaplansın
tabloda bulunan sonuçlar bir önceki formülerle bulundu
sarı dolgulu yerlerde formüller olmalı

Ekli dosyalar

Merhaba,

Basit bir eğer formülü ile bu işi çözebilirsiniz.

=eğer(hücre="x";formülünüz;"")

Gibi.

Soruyu sorduktan sonra dediginiz gibi yapabilecegimi farkettim omer hocam 7 tane iş icin 7 kutucuğa x yazarsam eğerlj formülle yapabilirim sayin hocam eğer haric bi çözüm yapabilirmiyiz orneğin x lerin olcagi kareler 15 tane olsa 1 ben 15 e kadar iş olsa hangisinde x varsa formülü düzenleyebilirmiyiz bilgisayarim yanimda degil telefondan sorumu sordum hocam

sayın ömer hocam bir önceki iletide ifade etmek şeyi eklediğim son dosyayı yeniden güncelleyerek gönderiyorum

kendi asıl çalışmamda sorumda 1 den 12 ye kadar olan kısım 1 den 150 kadar olcak ben kısa bir tablo ile sizlerden gelen çözümü anlarsam tablomu değiştirebilecem.

Ekli dosyalar

eklediğim tabloda bir öncekinde farklı olarak bir koşul daha ekledim
sorumdaki değişiklik şudur
gri Renkli T16:Z16 formülünde T2:Z2 aralığı ile T15:Z15 aralığındaki sayılar aynı hizalarda ve aynı olduğu zaman benim formülümden sonuca gidiliyo. ama ben en karmaşık durum için sorumu şu hale çeviriyorum
ekli tablomda mesela T15 hücresine 5 yazarsam formülde yazılan formülü yatay sağa doğru kaydırınca İndis içindeki aralık da kaydığı için sonuç çıkıyordu şimdi ise 5 in hizasında olan V3:V12 aralığını formüle katmasını istiyorum başka sorularda sayın hocalarım KAYDIR fonsiyonun aralık olarak belirlediği kısmı formüle eklerlerdi. bunu yapabilir miyiz.

Kaydır Formülüyle T3:T12; bir yanındaki formül için U3:U12 aralıkları değişken hale getirilcek

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
sayın hocalarımdan çözüm gelmeden KAYDIR daki mantığı kavrayarak kendi soruma kendi çözümümü yaptım. başarabilmek güzel birşey
dosyam ektedir.
sayın hocalarımdan aşternatif çözümler olursa paylaşmalarını istiyorum

Ekli dosyalar

Geri