• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Sadece pozitif değerleri toplamak

Excel Vers. ve Dili
2021
Merhaba hayırlı cumalar cümletten.Ben şunu yapmak istiyorum (h:h) de olan sadece pozitif degerlerin toplanmasını istiyorum.Şimdiden teşekkürler...

Sorun çözüldü teşekkürler
Ögrenmek isteyen arkadaşlar için
=etopla(h:h;''>0'')

Excele ilk başladığım yıllarda bu sorunun cevabını günlerce aramıştım. Ben koskoca excelde bu sorunun nasıl çözümü olmaz diye sorgulamıştım. Çevremde bilen kişilerde yoktu. Hatta çalıştığım şirketteki bilgi işlem departmanına falan sormuştum. Yardımcı sütun kullanarak çözüm önerisinde bulunmuşlardı. Sonradan ETOPLA fonksiyonunu öğrenince yaşadıklarıma çok gülmüştüm.

Bilgi böyle bir şey...

Alternatif-2:

=topla.çarpım((h:h>0)*(h:h))

Alternatif-3:

{Dizi formül} olarak girilecek

=topla((h:h>0)*(h:h))

.

İki alternatifte ben vereyim;

Kod:
=ÇOKETOPLA(H:H;H:H;">0")

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM((İŞARET(H:H)=1)*(H:H))

Sadece pozitifleri topla derken neden çarpım yapılıyor. Mantığını anlamadım ben:)

Önerilen formüllerde alandaki değerlerin "H:H>0" sıfırdan büyük olma durumu sorgulanıyor.

Bu sorgu sonucunda sorgu alanında 1 ve 0 değerleri oluşmaktadır. 1 doğru yani koşulun sağlandığı anlamına gelir. 0 yanlış yani koşulun sağlanmadığı anlamına gelir.

Formüldeki çarpım bölümünde ise direkt olarak hücre değerleri görünür. Sonuç olarak 1 ve 0 değerleri ile hücre değerleri çarpılır. 1 ile çarpılanların toplamına ulaşılır.

Yani burda 1 değeri pozitif değeri ifade ediyor. Biz burda 0 dan büyük derken pozitif değeri ifade etmiş oluyoruz doğru mu anladım sn hocam ?

Evet, doğru tespit etmişsiniz.

Excele ilk başladığım yıllarda bu sorunun cevabını günlerce aramıştım. Ben koskoca excelde bu sorunun nasıl çözümü olmaz diye sorgulamıştım. Çevremde bilen kişilerde yoktu. Hatta çalıştığım şirketteki bilgi işlem departmanına falan sormuştum. Yardımcı sütun kullanarak çözüm önerisinde bulunmuşlardı. Sonradan ETOPLA fonksiyonunu öğrenince yaşadıklarıma çok gülmüştüm.

Bilgi böyle bir şey...

Bende bazen bu çözülmez bir şey diye düşünürken,pat diye birisi çözüveriyor.
Şimdi tabi eski zamanlara göre excel konusunda bilgili çok kişi var.Bu forumdanda çok şey öğrendiğimi belirtmeliyim.Şimdiki öğrenenler bu yönden şanslı.:D

Kesinlikle haklısınız..

Geri