• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Saatteki tarih sorunu 23.01.1900

Excel Vers. ve Dili
2007
Merhaba arkadaşlar,
Ekteki dosyada
H sütünunda bazı hesaplarda sonuçlar 559:56:00 olarak gelmektedir.Bunun sebebini bir süredir bulamıyorum.

Bulduğum geçiçi çözüm (Izdıraplı)
Bu sebepten dolayı L sütununu kopyalayıp M sütünuna değerleri yapıştırmak oluyor.Bu işlemi yaptığımda

L sütünunda 559:56:00 olarak gözüken data
M sütununda 23.01.1900 07:56:00 şeklinde gözüküyor.
Doğru gözükmesi gereken saat aslında son kısımda yazan.Yani baştaki 23:01:1900 ü silmek gerekiyor.Bende bunu CTRL H yapıp 23:01:1900 yazan yerleri boşla değiştir diyorum.Bu şekilde data 07:56:00 halini alıyor.

Bu tabloda bu işleme gerek kalmadan formülü düzenleyebilecek bir arkadaş varsa ve sorunun nedeninide anlatabilirse sevinirim.Teşekkürler,

Ekli dosyalar

Merhaba,

Bahsettiğiniz hücreler üzerinde sağ tıklayın ve hücre biçimlendirme menüsünü açın.

Hücre biçimini ss:dd:nn olarak düzenleyip deneyin.

Söylediğinizi deniyorum ama farklı bir yerden sorun çıkıyor.
M sütununa ihtiyaç kalmayacağı için siliyorum.

N8
N15
N22
Gibi hücreler deki formülleri yeniliyorum L sütununa göre.
Ama bu seferde
N8
N15
N22
sapıtıyor.Ekte yoluyorum dosyanın son halini.

Ekli dosyalar

arkadaşlar sorun dewam etmekte.Yardımcı olabilecek yokmu acaba

Siz bence yapmaya çalıştıklarınızı unutun. Dosyanın ham halini yükleyin ve bu halinden ne gibi bir sonuç elde etmek istediğinizi belirtin, ona göre dosyadaki formülleri baştan oluşturmaya çalışalım.

Galiba biraz çözdüm. Siz K sütunundaki formülde giriş saati çıkış saatinden büyükse 24'ten çıkarma işlemi yapmışsınız. Bunu da bir gün 24 saattir diye düşünerek yapmışsınız. Ancak Excel o mantıkla çalışmıyor. Excel de 1 günü 24 saat olarak kabul ediyor ancak herhangi bir yerde yazan 1, 2, 5, 24, 658 gibi sayıları onluk tabanda bir sayı olarak görüyor. Bunu tarih ve saat olarak düşündüğünde her 1 sayıyı 1 gün olarak kabul ediyor. Yani 1, Excel için 1 güne eşittir. 1 gün 24 saat olduğundan aynı zamanda 24 saate eşittir.

Ssiz formülde 24'ten çıkarma işlemi yapınca kağıt üstünde doğru gibi görünüyor ama Excel onu 24 saat olarak kabul etmiyor 24*24 = 576 saat olarak kabul ediyor ve işlem olarak da 576 saatten çıkarma işlemi yapıyor.

Yani 24 + 21:43 - 07:15 ifadesi excel için 576:00 + 21:43 - 07:15 anlamına geliyor. Bunun için de L sütununda abartılı saatler ortaya çıkıyor. ilk mesajınızda bahsettiğiniz 23/01/1900 küsürlü ifadeleri sebebi de budur (24 günden 9 saat çıkınca 23 gün 15 saat kalır değil mi?).

Sorunu çözmek için K sütunundaki formülü şu şekilde düzenleyin:

Kod:
=EĞER(G2<>"";EĞER(YADA(F2>G2;F2>ZAMAN(20;0;0));(1-F2+G2);G2-F2);0)
N sütunundaki yani toplam çalışma süresinin buluduğu sütundaki hücre biçimini de :dd:nn olarak değiştirin. Böylece N sütununda kaç saat olduğu daha doğru görünecektir. ss:dd:nn olarak belirlendiğinde 24 saati aşan kısımlarda sadece aşan kısım gösterilir.

Galiba biraz çözdüm. Siz K sütunundaki formülde giriş saati çıkış saatinden büyükse 24'ten çıkarma işlemi yapmışsınız. Bunu da bir gün 24 saattir diye düşünerek yapmışsınız. Ancak Excel o mantıkla çalışmıyor. Excel de 1 günü 24 saat olarak kabul ediyor ancak herhangi bir yerde yazan 1, 2, 5, 24, 658 gibi sayıları onluk tabanda bir sayı olarak görüyor. Bunu tarih ve saat olarak düşündüğünde her 1 sayıyı 1 gün olarak kabul ediyor. Yani 1, Excel için 1 güne eşittir. 1 gün 24 saat olduğundan aynı zamanda 24 saate eşittir.

Ssiz formülde 24'ten çıkarma işlemi yapınca kağıt üstünde doğru gibi görünüyor ama Excel onu 24 saat olarak kabul etmiyor 24*24 = 576 saat olarak kabul ediyor ve işlem olarak da 576 saatten çıkarma işlemi yapıyor.

Yani 24 + 21:43 - 07:15 ifadesi excel için 576:00 + 21:43 - 07:15 anlamına geliyor. Bunun için de L sütununda abartılı saatler ortaya çıkıyor. ilk mesajınızda bahsettiğiniz 23/01/1900 küsürlü ifadeleri sebebi de budur (24 günden 9 saat çıkınca 23 gün 15 saat kalır değil mi?).

Sorunu çözmek için K sütunundaki formülü şu şekilde düzenleyin:

Kod:
=EĞER(G2<>"";EĞER(YADA(F2>G2;F2>ZAMAN(20;0;0));(1-F2+G2);G2-F2);0)
N sütunundaki yani toplam çalışma süresinin buluduğu sütundaki hücre biçimini de :dd:nn olarak değiştirin. Böylece N sütununda kaç saat olduğu daha doğru görünecektir. ss:dd:nn olarak belirlendiğinde 24 saati aşan kısımlarda sadece aşan kısım gösterilir.

ÜSTADIMM
diye başlamak isterim..
İlk defa bir soruma cewabı hayranlıkla okudum.Test etme gereksinimi bile duymadım.Emeğine , aklına, fikrine sağlık.
Çok büyük bir iş yükünden kurtuldum sayenizde.
ÇOOOOK Teşekkürler,

Eyvallah, kolay gelsin.

Geri