• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Saat ve Tarih Ayırma veya ayırmadan kullanma

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013, Türkçe
Arkadaşlar selam. Şöyle bir problemim var. Biraz uğraştım fakat beceremedim, sizlere sormak istedim.

____A____-____B____
21/05/1970 15:48:39

Tarih ve saati var elimde. Tarihi "Sağdan(right)", "soldan(left)" ve "parçaal(mid)" komutlarını kullanarak ayırabiliyorum fakat saat bir türlü doğru ayrılmıyor. Arada ":"(iki nokta) işareti olduğu için problem yapıyor.

Mesela "=MID(B1;4;2)" komutu 48 olması lazım 58 gösteriyor :???:

Bunu nasıl aşabilirim? Hücre biçimlendirme/kategori kısmında ne denediysem işe yaramadı. :yardim:

Foruma hoşgeldiniz.
HOUR , MINUTE , SECOND fonksiyonlarını kullanabilirsiniz.
veya
Kod:
=MID(TEXT(B1;"ss:dd:nn");4;2)
şeklinde yapabilirsiniz.

Eğer hücreleriniz tarih ve saat olarak biçimlenmiş ve verileriniz de gerçekten tarih ve saat ise metin formülleri yerine sayın Turist'in önerdiği gibi GÜN, AY, YIL, SAAT, DAKİKA, SANİYE gibi zaman fonksiyonlarını kullanmanız daha iyi olur:

=HOUR(B1)
=MINUTE(B1)
=SECOND(B1)
=DAY(A1)
=MONTH(A1)
=YEAR(A1)

gibi.

Wow, çok hızlı oldu cevabınız. Teşekkür ederim hoşbulduk=)

Evet yazdığınız kod işe yaradı. Ne kadar güzel işte 25 dakika uğraştım bulabilmek için bunu ama nafile. Bir bilene sormak gibisi olmuyor. Gerçi bu 25 dakikada da öğrendiğim baya birşey oldu =)

Tekrar teşekkürler.

Neden 48 değil de 58 yazıyor derseniz; B1 hücresini Genel olarak biçimlendirdiğinizde göreceksiniz ki 0,658784722222222 yazıyor. doğal olarak 4. karakterden itibaren iki karakter de 58 oluyor.

Bunun nedeni Excel'in sayısal tüm verileri işlem yaparken nasıl göründüklerine göre değil sayısal değerlerine göre değerlendirmesidir. Excel için 1 gün sayısal olarak 1'e eşittir. Dolayısıyla 24 saat de 1'e eşittir. 24*60 = 864 dakika da 1'e eşittir.

Örneğinizde verdiğiniz 15 saat, 48 sakika 39 saniye, 1 günün 0,658784722222222'üne eşit olduğundan Excel işlemlerde bu değeri kullanır.

Geri