• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Otomatik açıklama gelmesi..!

Excel Vers. ve Dili
2010 Türkçe
merhaba, Günaydın,
çalışma ve şartlar isimli 2 sayfamız var.
çalışma sayfasından c deki veri şartlar sayfasından b ye eşitse şartlar sayfasının c sindeki veri,
çalışma sayfasının c deki veri üzerine gelindiğinde açıkklama olarak otomatik görünmesini istiyorum.
excelde ya da makroda böyle yapılması mümkün bişey midir.
yardımcı olursanız sevinirim
herkese iyi çalışmalar dilerim.

Örnek çalışma eklemeyi isterdim,
şirkette olduğumdan ekleyemiyorum.
anlayışınıza...

Merhaba,

"ÇALIŞMA" isimli sayfanızın kod bölümüne aşağıdaki kodu uygulayıp deneyin.

"C" sütunundaki dolu hücreleri tıkladığınızda açıklama görünecektir.

Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim S1 As Worksheet, BUL As Range, Hücre As Range

Set S1 = Sheets("ŞARTLAR")

If Intersect(Target, Range("C:C")) Is Nothing Then Exit Sub

On Error Resume Next

For Each Hücre In Range("C1:C" & Cells(Rows.Count, 3).End(3).Row)
        Hücre.Comment.Visible = False
    Next
    For Each Hücre In Selection
        Hücre.Comment.Delete
        If Hücre.Column = 3 And Hücre.Value <> "" Then
            Set BUL = S1.Range("B:B").Find(Hücre.Text, , , xlPart)
            If Not BUL Is Nothing Then
                Hücre.AddComment (BUL.Offset(0, 1).Text)
                Hücre.Comment.Visible = True
            End If
        End If
    Next
End Sub

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
    Dim S1 As Worksheet, BUL As Range, Hücre As Range

Set S1 = Sheets("ŞARTLAR")

If Intersect(Target, Range("C:C")) Is Nothing Then Exit Sub

On Error Resume Next

For Each Hücre In Range("C1:C" & Cells(Rows.Count, 3).End(3).Row)
        Hücre.Comment.Visible = False
    Next
    For Each Hücre In Selection
        Hücre.Comment.Delete
        If Hücre.Column = 3 And Hücre.Value <> "" Then
            Set BUL = S1.Range("B:B").Find(Hücre.Text, , , xlPart)
            If Not BUL Is Nothing Then
                Hücre.AddComment (BUL.Offset(0, 1).Text)
                Hücre.Comment.Visible = True
            End If
        End If
    Next
End Sub

Merhaba korhan bey,
İlginiz için tşk ederim tam istediğim gibi fakat,
mausla üzerine geldiğimiz güzel, buna birde yukarı aşağı tuşları ile seçim yapıp da üzerine geldiğimizde görünmesini sağlayabilir miyiz.
hani birde eşitse demiştim ya,
şartlarda atıyorum YAPI KREDİ yazıyor,
Çalışma da YAPI olsak bu şekilde de işlem görebilir mi.
Tekrardan tşk ederim.

Merhaba,

Üstteki mesajımdaki kodu güncelledim. Denermisiniz.

Teşekkür ederim elinize sağlık, çok güzel oldu Allahım razı olsun.
Sadece çalışma sayfası C ye girilen veri eşitliği biraz daha gelişmiş olsa çok daha iyi olabilir, yoksa aynı kelimeleri yazmak zorunda kalıyorum. yazdığım kelimelerin bir çoğu ingilizce.
Mesela şöyle olabilir mi,
C Ye veri girecem harfi yazdıkça Şartlar B de en uygun olanları getirmesi. böylelikle sorun kalmayacak.
sizi yoruyorum yine korhan bey, hakkınızı helal edin lütfen.
yapılmazsa bile bu şekilde de kullanıırım. apılırsa da sevincim çok daha fazla artacak.

Korhan bey, Çalışma c deki veriyi sildiğimde açıklama kalıcı oluyor bununda silinmesi gerekmekte. veri yoksa açıklama da olmamalı yani.

İyi çalışmalar dilerim.

Merhaba,

Üstteki mesajımdaki kodu tekrar güncelledim. Denermisiniz.

C sütunu tıkladığımda ilk bölümden ilk başlık hata veriyor. deneyemedim :(

Merhaba,

Ekteki örnek dosyayı inceleyin.

Ekli dosyalar

Merhaba Korhan bey,
İligive alakanıza tşk ederim, iyi bir çalışma oldu. ancak ben kodları çalışmama eklediğimde hata alıyorum :(

Bu yorumu dikkate alın lütfen..!

Merhaba Korhan Bey,
Ekte ki Örnek çalışma da Çalışma sayfasının C sütuna müşteri adı girerken, ŞARTLAR sayfasının B sütundaki verileri taramasını da sağlayabilir miyiz? Bu tıpkı excelden bir üsteki veriyi, birkaç hücre aşağıya yazarken, daha ilk harflerinde, üsteki veriyi otomatik algıladığı gibi yani.(Böylelikle müşteri adını aynen yazmada zorlama olmayacak) sonra, yazılan müşteri adına göre ne işlem yapılacaksa, çalışma sayfasına yazılan müşteri adına açıklama olarak gelmesi,(hani yok Mouse üzerine geldiğimizde ya da yön tuşları ile üzerine geldiğimizde algılamasını söz etmiştik. Bu işlem bu konu için daha yavaşlatıcı, onun yazılan müşteri adından sonra olması daha uygun.
İşlem bitti müşteri adını sileceğim açıklamaya ait ne varsa onlarında silinmesini sağlarsak çok daha iyi olacaktır.
Korhan Bey, çok teşekkür ederim her şey için,
İyi çalışmalar dilerim. İyi akşamlar dilerim.
Saygılarımla.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Ben eklediğiniz dosyada önerdiğim kodu denediğimde olumlu sonuç alıyorum.

Önerdiğim kodu sayfanın kod bölümüne uyguladığınızdan emin misiniz?

Ayrıca excelde hücreye yazma anında çalışan bir olay yoktur. Bu sebeple istediğiniz işlem yapılamaz.

İsterseniz aşağıdaki linkteki gibi bir uygulama yapılabilir.

Hücrede otomatik tamamlama

Günaydın Korhan Bey, Hayırlı sabahlar,

Verdiğiniz kodu örnek çalışmamda uyguladım doğru sonuçlar veriyor, hücreyi del yaparak silerken de bir sıkıntı yok. Sadece dikkatimi çeken, açıklamanın gelmesi, veriyi yazdıktan sonra hücreden çıkıp tekrar hücre seçili durumda olduğunda sonuç veriyor. Bunun böyle olmasını da ben istemiştim, Sizden özür dileyerek, bunun daha hızlı sonuç vermesi için, hücreye veri yazıldığı an ya da hücreye veri yazılıp hücreden çıkıldığı an sonuç verebilir mi?
Bu eklediğim Örnek çalışma gerçek çalışmanın bir örneğiydi. Gerçek çalışmam da farklı kodlarda olduğundan sanırsam o hatayı veriyor. Bu örnek çalışmayı bir inceleyin isterseniz, hatayı sizde görün.
İsim tanılamaya gelince. Benim isteğim, şartlar sayfasına ait listeden, çalışma sayfasına girilen müşteri adına en yakın ne varsa, bu ister ortalardan bir kelime, ister baştan ister sondan uygun olanları mini bir açılır kutudan seçme halimiz olabilir mi. Bu tıpkı Makroda kod yazarken, sizlerin de başına geldiği gibi.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Verdiğim linkteki uygulamayı sizin dosyanıza uyarladım. Bir deneyin bakalım istediğiniz gibi olmuşmu?

Not: Excelde hücreye yazar yazmaz çalışan bir olay yoktur. Bu sebeple veriyi yazıp enter ya da ok tuşları ile hücreyi terk ettiğiniz andaki olara yani "Change" olayına yazılacak kodla istenilen tarza yakın çözümler üretilebilir. Örnek uygulamada bu şekilde bir çözüm yolu izlenmiştir.

Ekli dosyalar

Merhaba Korhan Bey,
Son eklediğiniz örnek çalışmayı test ettim, sorun yok sanırsam, varsa da tamamen kullanıma aldığımda belli olacaktır. Elinize, Bilginize sağlık sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Ancak bunu ekleyeceğim dosyada bir userform1 daha var, bunu userform2 olarak değiştirebilir miyiz, yada nasıl değiştirebilirim. Çakışma olabilir.
Bu konu içinde Bilgi verebilirseniz çok sevinirim

Hallettim sanırsam Korhan Bey,
Tekrardan tşk ederim elinize, Bilginize sağlık iyi akşamlar dilerim.

Merhaba,

Bende bu mesajı yazmanızı bekliyordum. Amacımız sizin forumu araştırıp öğrenmenizi sağlamak. Bu sebeple biraz beklemeye çekilmiştim. Sizin yapabileceğinizi düşünmüştüm. Yanılmamışım. Tebrik ederim.

Merhaba Korhan bey, Günaydın Hayırlı sabahlar.
userform ilk defa başıma geldiğindenbilgi bekledim. ama bunu da sayenizde biraz olsun öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim, Saygılarımı sunarım.

Geri