• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Müşteri Filtre Takip Uygulaması

Excel Vers. ve Dili
2010
Merhaba, Excel ile yeni yeni haşır neşir olan biriyim makro, VBA vs. den henüz anlamıyorum.

İhtiyacım doğrultusunda bir müşteri filtre takip uygulaması yapmaya çalıştım. Ne derece başarılı oldum bilemiyorum. Az formül ve az kodla çok iş yapacak geliştirme önerilerine açığım. Peki nedir bu uygulamanın amacı derseniz açıklayayım:

Ben su arıtma cihazları, filtreleri ve yedek parçaları satışı yapan bir firmada çalışıyorum. Su arıtma cihazlarımızın içinde suyun içindeki istenmeyen maddeleri alan ve suyu sağlıklı hale getiren çeşitli filtreler var. Bu cihazların sağlıklı bir şekilde çalışması için cihaz içindeki filtrelerin cihaz kullanımı doğrultusunda belli aralıklarla değiştirilmesi lazım. Firmamızın bizden daha önceden su arıtma cihazı almış yüklü bir müşteri portföyü var ve bu müşterilere yeni filtreler satabilmemiz için filtre değişim tarihi gelmiş (veya yaklaşan) müşterileri hızlıca süzüp ayırabilmemiz lazım. Anladığım kadarı ile benzeri bir mantık sigortacılarda var. Sigorta yenileme tarihi yaklaşan müşterileri sigortacılar hemen tespit edip arayabiliyorlar. Benim de filtre değişim tarihi gelen müşterileri aramam lazım.

Yapmaya çalıştığım uygulama 2 çalışma sayfasından oluşuyor. İkinci sayfada tüm müşterilerin bilgisi girilecek. İlk sayfada ise değişim tarihleri yaklaşan müşteriler süzülecek. (Bu mantık değiştirilebilir)

Çalışma sayfa ve kitap şifreleri: 1

Önerilerinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

Foruma hoşgeldiniz.
Müşteri sayfanızda;
Müşteri Adnan'ın Montaj Tarihi: 30.09.2011 ve Değiştirilecek Filtrelerden "ilk üç takım" 6 ay belirlenmiş.Değişim formülünde 18.09.2014 olarak gözüküyor.
Soru 1: 2011 yılından sonra her 6 ayda bir değişim olacağı için 30.09.2013 tarihiş geçtiği için , sonraki 6 ayın tarihi mi gelecek ?(Öyle ise 31.03.2014 olmalı)
Soru:2 1.ci soru cevabı evet ise formülde görülen 18.03.2014 yerine 31.03.2014 olması gerekmez mi?

Diğer formüllerde de benzer hatalar göze çarpıyor.(Formül mantığından kaynaklanıyor)

Müşteri sayfasında bu ve benzeri düzeltmelerin yapılabileceğini düşünerek;
UYARI sayfanızda Müşteri sayfasında yer alan bilgilerin Listelenmesi isteniyorsa;
parametre olarak ,Filtre değişimine kalan günler için 5, 10,15,20,25,30...vb günler girilerek veya bir tarih verilerek listeleme yapılması işinize yarayacak mı?

Cevaplarsanız, daha kolay yardım alabilirsiniz.

Sayın Turist ilginiz için teşekkür ederim.

Ben orada modüler aritmetikten yararlanmaya çalıştım ve şu şekilde bir formül uygulamayı denedim:
KALAN GÜN = AY PERİYOTU * 30 - MOD ( BUGÜN() - MONTAJ TARİHİ ; AY PERİYOTU * 30 )
DEĞİŞİM TARİHİ = BUGÜN() + KALAN GÜN

Montaj Tarihini ayrı bir hücreye girdim. Ay Periyotunu 6, 12 yada 24 şeklinde filtre ömürlerini baz alarak ayrı bir hücreye girdim. Sadece montaj tarihini girerek Kalan Gün ve Değişim Tarihi verilerini almaya çalıştım.

Formülde ben bir hata fark edemedim.
30.09.2013 + 900 dersek benim excel sayfamla aynı sonuç çıkıyor. Acaba hata yapmış olabilir miyim?

Benim asıl kafama takılan Uyarı Sayfası baştan aşağı düşey ara formülleri ile dolu. Hata veren formüller Koşullu Biçimlendirme ile arka fon rengine boyandığı için ve formüller gizlendiği için siz o sayfayı boş görüyorsunuz. Ancak ne kadar çok formül olursa o kadar çok işlem gücü istiyor ve belli bir yerden sonra dosyayı açması zor oluyor.

Müşteri sayfasındaki verileri istediğim kriterde süzerek sadece istediğim kısımları uyarı sayfasına atmayı denedim. Bunun daha kolay bir yolu, formülü, VBA kodu vs. kesin vardır ama ben beceremedim.

Son düzenleme:
Sayın Serhat Söylemez,
Ekli dosyanızda küçük filtreme makroları ile istediğiniz şekilde bir liste almanız sağlanmıştır.
Ancak, biçimlendirmelerde kullandığınız GÜN yazısı kaldırılmış günler nümerik değer olarak gösterilmiştir.
D1 hücresine filtrelemek istediğiniz günü girerken sadece 30 değil "<=30" şeklinde yani hücreye "küçük ve eşittir 30" olarak yazarsanız listenin 6 ,12 ve 24 ayların üstündeki "FİLTRE" kutucukları ile macroları çalıştırıp listenizi düzenleyebilirsiniz.
Listelemeyi eski haline getirmek için "Filtre SİL" kutucuğuna basmanız yeterli olacaktır.

Böylece ayrıca bir "uyarı" sayfası kullanmanıza gerek kalmayacaktır.

Umarım, işinize yarar. İyi günlerde kullanınız.

Ekli dosyalar

Sayın Turist,
Öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İstediğim sonuca ulaşmışız.

Peki ileride de bu tarz sorunlarla karşılaştığım zaman her seferinde insanlarda balık rica etmek yerine balık tutmayı da öğrenmek isterim. Forumunuzda yeniyim ama belki ileride ben de tuttuğum balığı paylaşan biri olabilirim.

Bu Excel'deki sizin değişiklik yaptığınız ve benim eksik kaldığım yer tam olarak neresi? Bu konuda forumdaki hangi bölümde uygulamalı örneklerle kendimi geliştirebilirim?

Sayın Serhat Söylemez,
Excel uygulamalarında temel bilgilerin yanısıra özel durumlarda macrolardan yararlanmak gerekebilir.
Bir sorunun "tek" bir cevabı olmayabilir, birden fazla çözüm yaratmak mümkün.
Dosyalarınızı, sayfalarınızı mümkün olduğu kadar basit ve kısa formüllerle düzenlemenizde fayda var.
Bazen birçok karmaşık formülün yapabildiğini, basit bir fonksiyonla da veya kısa bir macro ile de çözebiliyorsunuz.

Excel bilginizi, çok uygulama yaparak geliştirebilirsiniz.
Bu forum'un en büyük faydası da budur.Aklınıza gelmeyecek çok farklı örneklerin nasıl çözüldüğünü izleyerek , kendi sayfalarınıza adapte etmek için siz de düzenleme yapabilirsiniz.

Görüşlerinize tamamen katılıyorum; "balık tutmayı öğrenmek" isteğiniz, sizin bu konuda kendinizi geliştireceğinize işaret ediyor zaten.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Geri