• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Metni Rakamlara Dönüştürme...

Excel Vers. ve Dili
Excell 2010
Forumda ve internette bir hayli araştırdım ama bir türlü çözüm bulamadım yardımcı olabilecek olursa eğer çerçekten sevinirim.

C5 hücresinde yazılı olan bir metini rakamlar ile nasıl ifade edebiliriz. Ulaşmaya çalıştığım sonucu kısaca ifade edecek olursak eğer
C5 hücresinde örneğin HACİVAT yazıyor. sırasıyla her harfa bir rakam gelecek şekilde düşündüğümde çıkacak sonucun aşağıdaki şekilde olması gerekiyor.
H-A-C-İ-V-A-T
9-1-3-11-26-1-23
Özetle C5 hücresinde yazılı olan bu metini D5 hücresine 9131126123 gibi bir şekile nasıl çevirebiliriz.

Forumda ve internette bir hayli araştırdım ama bir türlü çözüm bulamadım yardımcı olabilecek olursa eğer çerçekten sevinirim.

C5 hücresinde yazılı olan bir metini rakamlar ile nasıl ifade edebiliriz. Ulaşmaya çalıştığım sonucu kısaca ifade edecek olursak eğer
C5 hücresinde örneğin HACİVAT yazıyor. sırasıyla her harfa bir rakam gelecek şekilde düşündüğümde çıkacak sonucun aşağıdaki şekilde olması gerekiyor.
H-A-C-İ-V-A-T
9-1-3-11-26-1-23
Özetle C5 hücresinde yazılı olan bu metini D5 hücresine 9131126123 gibi bir şekile nasıl çevirebiliriz.

Türkçe Alfabe'de H harfi 10.(Onuncu) harftir.
9. harf Ğ dir. Toplam 29 Harf vardır.
Tabii ki diğer Ğ den sonra gelen harfler de buna göre hatalı olacaktır.

Eğer Yabancı dilde (Örnek İngilizce) ise o zaman da İ (Büyük i) harfi yoktur.
Önce bu konuyu netleştirmeniz gerekir.

H-A-C-İ-V-A-T
9-1-3-11-26-1-23

sayfa2 de alfabeyi yazdım "ğ,ş,ç,.." harfleride var Dosya ekte.

Ekli dosyalar

Türkçe Harflere göre hazırlanmış örnek dosya eklidir.
İnceleyiniz.

Ekli dosyalar

Harf sırasını aklıma geldiği şekilde yazmıştım.. 9 yerine 10 da olabilir sorun değil..
Aynı zamanda ekli dosyaya gözattım.. Emeğinize, ellerinize sağlık sonuç olarak istediğim şey tam olarak bu şekilde.. Yalnız şu şekilde bir durum var.. Asıl olarak yapmaya çalıştığım işlem stoklarımıza bir kod belirleyebilmek.. Sıralamayı ürün grupları bazında harf sırasına göre yapmayı planlamaktayım yalnız ben planlamayı yaptığımda manuel olarak mevcut duruma göre numralar ile sıralayacak olursam eğer ilerde yeni eklenecek stok kodlarını aralara dahil edemeyeceğim..
Dlayısıyla bu şekilde bir planlama yapabileceğimi düşündüm.
Biraz uğraş sonucu ekte ki dosyada olduğu şekilde 3 aşamalı bir formül bulldum..
Şuan itibariyle bu şekilde de işimi görebilirim.... Ama yinede bilgi olması açısından bu işlemi tek seferde yapmak mümkün müdür? Sizce

Ekli dosyalar

Sayın Türist, eklediğiniz dosya şifreli !!

Harf sırasını aklıma geldiği şekilde yazmıştım.. 9 yerine 10 da olabilir sorun değil..
Aynı zamanda ekli dosyaya gözattım.. Emeğinize, ellerinize sağlık sonuç olarak istediğim şey tam olarak bu şekilde.. Yalnız şu şekilde bir durum var.. Asıl olarak yapmaya çalıştığım işlem stoklarımıza bir kod belirleyebilmek.. Sıralamayı ürün grupları bazında harf sırasına göre yapmayı planlamaktayım yalnız ben planlamayı yaptığımda manuel olarak mevcut duruma göre numralar ile sıralayacak olursam eğer ilerde yeni eklenecek stok kodlarını aralara dahil edemeyeceğim..
Dlayısıyla bu şekilde bir planlama yapabileceğimi düşündüm.
Biraz uğraş sonucu ekte ki dosyada olduğu şekilde 3 aşamalı bir formül bulldum..
Şuan itibariyle bu şekilde de işimi görebilirim.... Ama yinede bilgi olması açısından bu işlemi tek seferde yapmak mümkün müdür? Sizce

Dosyanızdan anlaşılan;
Oluşturulan Kod'da ilk 5 değer Kitabın isminden oluşuyor.
Örnek İBRAHİM ilk 5 "11220" harflerden oluşuyor.Ancak sonraki 5 "10010" ve sonrakilerde ikinci 5 ler ( 10011, 10012,....10018) hangi mantıkla sıralanması gerekir, anlaşılmıyor.

Belli bir mantığı var ise ve belirtirseniz, dosyanızda istediğiniz sonuca yönelik cevap almanız kolaylaşacaktır.

Her harfin karşılığı olarak bilgisayar tarafından bilinen bir kodu zaten vardır. Karakterin ne olduğu hiç önemli değil

Aşağıdaki fonksiyon sanırım yeterli olacaktır

Kod:
Function RakamaCevir(Metin As Range) as string
    Dim e As String
    Dim i As Integer
    For i = 1 To Len(Metin)
        e = e & (Asc(Mid([Metin], i, 1)))
    Next
    RakamaCevir = e
End Function

Ekli dosyalar

hangi dosyayı incelediğinizi bilmiyorum ama
ben size bir kod hazırladım
dosyanın formatını değiştirmediğin sürece;
d sütününa yazdığın her kitap ismi için max 5 karakterlik sayı formatına dönüştürecek.
şayet kitap ismi kısa ise kod kısa olacak
dosyayı incelermisin

Ekli dosyalar

Özellikle suleyman242 ve turist başta olmak üzere tüm arkadaşlara ilginizden dolayı gerçekten çook teşekkür ederim.. Şuan kadar sizlerinde yardımları ile birazda uğraş sonucu istediğim planlamayı yapabilecek durumdayım..

Saygı ve Sevgilerimle....
Ahmet Sarıkaya

Özellikle suleyman242 ve turist başta olmak üzere tüm arkadaşlara ilginizden dolayı gerçekten çook teşekkür ederim.. Şuan kadar sizlerinde yardımları ile birazda uğraş sonucu istediğim planlamayı yapabilecek durumdayım..

Saygı ve Sevgilerimle....
Ahmet Sarıkaya

Bende teşekkür ederim kolay gelsin.

Geri