• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

metine göre formül

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım
A1 hücresindeki metin ifadesinde "Ahmet" yazıyosa "Ahmet"
"Mehmet" yazıyosa Mehmet
Ali yazıyosa Ali
Veli yazıyosa veli
bu dört ifadede (Ahmet,Metmet,Ali,Veli) yazmıyosa "YOK" yazsın

4 lü eğer kullanarak değilde daha başka bir formülle çözebilirmiyiz.

yok burdaki formülü beton tablolarımda kullanıyorum burda metnin içinde yazan metin parçasına göre toplam ile ilgili idi. 3 ünü beraber içerirse gibi sorumu sormadan bu formüle baktım
şimdi istediğim 4 tane içiçe eğer ile olanı ben yaptım ama uzun ve çok parantezli oluyo bu formülün daha kısası ki ben koşulları 10 metin parçasına çıkaracak. o bakımdan sordum

Peki şöyle bir durum var.
Hücre içerisinde metin ne şekilde ?
Ali bugün hava güzel mi ? yoksa sadece Ali mi ?

benim sorumdaki metini şimdi belirledim 4 kriter var
malzeme
montaj
demontaj
demontajdan montaj
bu dört veriyi cümle içinde kullanan epey bir veri var (her biri uzun bir cümle içinde)

eğer sadece malzeme içerirse "malzeme"
eğer sadece montaj içerirse "montaj"
eğer sadece demontaj içerirse "demontaj"
eğer sadece demontajdan montaj içerirse "demontajdan montaj"

birden fazla içerirse "YOK" yazsın

• A1 hücresinden başlayarak verilerinizi
  • B1 hüresinden başlayarak kriterlerinizi (montaj,demontaj..) giriniz.
C1 hücresine;
Kod:
=EĞERHATA(İNDİS(kriter;BÜYÜK(EĞER(ESAYIYSA(MBUL(kriter;A1));SATIR($1:$10));1));"YOK")
[COLOR="Blue"]Formül Dizi Formülüdür.CTRL + SHİFT + ENTER ile tamamlayınız.[/COLOR]
Açıklama:
Formülde yer alan kriter ifadesi Ad tanımlamasıdır.
kriter = kriterlerinizin bulunduğu aralık
SATIR($1:$10) aralığını verileriniz kaç satırsa o aralığa göre ayarlayınız.

sayın bzace boş bir dosyaya uyguladım ama sonuç alamadım
aralıkları formülde direk kullansak ad tanımlaması yapmadan ve kriterlerimin yada verilerimin olduğu aralıklarda boşluklarda olabiliyo kriterler B1:B10 aralığına aldım ama B1:B4 arasında veri girişi yaparak formül çalıştığındada çalışsa
ekli dosya gönderebilirmisiniz.

#1. mesajla #5. mesajı ilişkilendiremedim.
#5. mesajınıza verecek bir cevabım yok verdiğim cevap #1. mesaja yönelik bir cevaptı.

Siz, bu işlemi EĞER formulünü kullanarak nasıl sonuç alıyorsunuz?

sayın bzace öncelikle soruma ilginiz için teşekkür ederim
kullandığım çizelgede A1:A500 arasında metinsel ifadeler var
ve kiminde içinde herhangi bir yerde "malzeme" kiminde "montaj" kiminde "demontaj" kiminde "demontajdan montaj" ifadeleri geçiyo. genelde cümlenin sonunda geçiyo ve bir parantez içinde ama bu çok önemli değil

bu 500 satırın C1:C500 karşılıklarında sayısal veri var.
ben yardımcı bir sütun kullanıp Örneğin (D1:D500) A1:A500 arasındaki her hücrede 4 kriterden hangisi geçiyorsa onu D1:D500 arasına buldurmak istiyorum

Alçak gerilim portatif travers n-60 (Malzeme) (A150 de yazan ifade) D150 = Malzeme olmalı
Hava Hattı Mesnet İzolatörler 36 KV VHD Sis Tipi (Demontaj) (A186 da yazan ifade) D186 = Demontaj olmalı
.
.
bunun gibi

Tekrardan merhaba,
İlgili dosyayı inceleyiniz.
Sonuca ulaşmak için kullanılan formül;
Kod:
=EĞERHATA(İNDİS($D$2:$D$5;KÜÇÜK(EĞER(EĞERSAY($A2;BİRLEŞTİR("*";$C$2:$C$5;"*"));
  SATIR($C$1:$C$4);"");SÜTUN(A1)));"yok")
[COLOR="Blue"]Formül Dizi Formülüdür.CTRL + SHİFT + ENTER ile tamamlayınız.[/COLOR]
Dosya linki: BURADAN

Not:Bu dosyadan farklı bir uygulama istiyorsanız verecek cevabım yoktur.Şimdiden söyleyeyim.

sayın bzace
çözüm için teşekkür ediyorum ve hemen kullanmaya başlıyorum

sayın bzace nin formülünü kullanmaktaydım.
az önce bu çalışmayla ilgili bir çizelge yapmaya başladık
formül şu olmalı
A1 hücresindeki formül = A2 hücresinde geçen metinsel ifadede
(malzeme) geçiyorsa = malzeme
(montaj) geçiyorsa = montaj
(demontaj) geçiyorsa = demontaj
(demontajdan montaj) geçiyorsa = demontajdan montaj yazsın
aranılacak ifadeler parantezlerde dahil olucak

sayın hocalarım bu çözümü yaparlarken {"malzeme";..... vs dönüşümlerle tek formülde çözüyorlardı. bu çözüm gerekiyo

Sayın Modoste,
Neden hep sorularımı tek formülle çözmem gerekli diyor sunuz?
Bende isterim 100 satırlık bir kodun yaptığını 2 satır yazdığım kod ile halletmek ama bu imkansız değil mi ? (önemli olan doğru sonuç almanız)

Verileriniz "bugün gelmeyecek (malzeme)" şeklinde olduğunu varsarsak (veri kümesi içerisinde bir adet () olduğu durumlarda çalışacak)
Kod:
=EĞERHATA(EĞER(BUL("(";A1);PARÇAAL(A1;BUL("(";A1)+1;TOPLA(BUL({"(";")"};A1)*{-1;1})-1));"YOK")

sayın bzace öncelikle tekrar ilgilendiğiniz için teşekkür ederim
tek formülle kısmına gelince
resmi kurumdan bir dosya geldi ve dosyada sütun satır ekleyecek yer olmadığı zamanlar var veriler tablolar sistemli yapıladığından satır yada sütun eklediğimde tablolar bölünüyo.
dediğiniz gibi yardımcı sütun yada satır ekleyerek genelde bende çözümlemelerimi yapıyorum ama bazen gerekiyo işte.
4 tane içiçe eğer MBUL "(malzeme)" vs gibi çözümlerde formül çok uzun olduğundan her eklemede eğerli formül çok uzun olduğundan bu tip formülleri kullanmak istiyorum

sizin gönderdiğiniz formülde parantezler içinde olma durumunda çözdü ama böyle değilse
daha geniş kapsamlı bir formül gerekiyo
eğer a1 hücresinde (malzeme) geçiyosa B1 hücresine malzeme
eğer a1 hücresinde (montaj) geçiyoda B1 hücresine montaj..
.
.
gibi kriterler aratabilecek şekilde bir formül yazılabilir mi.

Açıkcası size cevap vermekten çekiniyorum.Neden;her sorunuzda sapmalar oluyor.

aranılacak ifadeler parantezlerde dahil olucak
Şöyle bir soru yöneltmek istiyorum. Veri kümesi içerisinde;
aaa (bbb) ccc
aaa (malzeme) bbb

Anlatmak istediğim,
Parantez içerisinde ne sadece kriterleriniz mi ? yoksa başka bir kelime yazılır mı ?

Eğer sadece kriterleriniz varsa, kriter olmadığı durumlarda "yok" yazmayacak mı ?

sayın bzace önce sizi yorguğum için özür dilerim
şöyle yapıyorum soruyu ilkdefa yöneltiyorum gibi
a1 hücresinde yer alan metinsel ifade içinde "abcd" geçiyorsa B1 hücresi "HARF" yazsın
a1 hücresinde yer alan metinsel ifade içinde "1234" geçiyorsa B1 hücresi "SAYI" yazsın
a1 hücresinde yer alan metinsel ifade içinde "ab12" geçiyorsa B1 hücresi "KARIŞIK" yazsın

sorumda 3 koşul verdim sizden gelen formüle göre ben formülün içine ekleme çıkarma yaparak formülü genişletip daraltacam.

bu soruda daha önce hocalarım ara formülü kullanıp aratılanı {"ali";"veli"} gibi yazıp cevabıda köşeli parantezde yazarlardı ama benim srumda metin parçası içermesine göre bu formülü genişletmek ile ilgili

Tekrardan merhaba,

#13 mesajda yer alan bir cümle!
Açıkcası size cevap vermekten çekiniyorum.Neden;her sorunuzda sapmalar oluyor.

Siz, farzedinki Excel'i çok iyi biliyorsunuz.(veremeyeceğiniz cevap yok) #13 #14 #15 #16 mesajları baştan sona okuyun. Sorulan soruları BEŞ defa okuyun, verdiğiniz cevapları ALTI defa okuyup,anladığınızı yorumlayıp bir cevap yazar mısınız ?

Belki yaşınız ilerlemiş, üzerinizde çok fazla iş yükü olan yada farklı durumlar ile iç içe olduğunuzu düşünüp yazdığım yazıdır.

Not: Özür dilenecek bir durumla karşı karşıya değilsiniz.

sayın bzace önceki sayfaları yazılanları unutup
sorumu baştan yinelemek istersem
A1 hücresi içinde "abcd" geçiyorsa B1 hücresi "HARF" yazsın
A1 hücresi içinde "1234" geçiyorsa B1 hücresi "SAYI" yazsın
A1 hücresi içinde "ab12" geçiyorsa B1 hücresi "KARIŞIK" yazsın

"=EĞER(ESAYIYSA(MBUL("abcd";A1));"HARF";EĞER(ESAYIYSA(MBUL("1234";A1));"SAYI";EĞER(ESAYIYSA(MBUL("ab12";A1));"KARIŞIK")))
eğeri kullanarak çözüm bu şekilde idi.

Ancak benim istediğim daha fazla koşulun içerdiği bir çözümlemede daha alternatif çözümler formüller sayın hocalarımın başka formüllerde
=ARA(A1;{"abcd";"1234";"ab12"};{"harf";"sayı";"karışık"} buna benzer çözümleri kullanmaktaydım bu sorum için buna benzer formülü yazabilirmisiniz.

Son düzenleme:
Umarım bu sefer sonuca ulaşacaksınız.
A2 hücresine değerinizi giriniz.
Örnek: Ali 1234 kere zıpladı.
Sonuç alınacak hüreye;
Kod:
=EĞERHATA(İNDİS({"HARF"\"SAYI"\"KARIŞIK"};KAÇINCI(0=0;
  ESAYIYSA(MBUL({"abcd"\"1234"\"ab12"};A2));0));"")
[COLOR="Blue"]Formül dizi formülüdür.CTRL + SHİFT + ENTER ile tamamlayınız.[/COLOR]

Kriterleriniz artığı zaman bu formülün içerisine sürekli değiştirme yapmayacak mısınız ? Bunun yerine Kriter ve alınacak sonuçları başka bir sayfaya alarak aralıkları Ad Tanımlaması kullanarak almanız yerinde olacaktır.

sayın bzace bugün bakabildim foruma
işte tam olarak istediğim formül bu çok teşekkür ederim
hemen kullanmaya başladım
bir çizelgeme var 4000 satırlık ve burda 4 ana kriterim olcak.
sizden gelen bu formülle sonuçlara ulaşabiliyorum.

Geri