• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Listboxa veri çekmek için yardımcı olurmusunuz

Merhaba.

Bu konu sayfasındaki dosyayı, kodları çok incelemiş değilim ama Sayın cems'e birkaç şey sormak istiyorum.
(destek verdiği ve kendi açtığı konularda kullanılan userform kodlarında, genel bir alışkanlık veya kestirme yol diye düşünüyor olabilir)

Sayfaya veri gönderen işlemlerden sonra Userfomda güncellenmesi gereken tek nesne ListBox olmasına rağmen,
neden sadece Listbox.RowSource tanımlamasını değiştirmek yerine UserForm_Initalize kodlarını çağırıyor acaba?

Bu konu sayfasındaki belgede UserForm_Initalize kodları çok yoğun değil ama, olabilir de netice olarak.

Sayın cems, ayrıca bu kod'un hemen ardından yine genel bir alışkanlık olarak ThisWorkbook.Save kod satırı kullanıyor.
Bunun bir amacı mı vardır acaba? Öngörülemeyen bir nedenle Excel çalışmayı durdurursa
veri kaybetmeyeyim düşüncesine dayanarak mı bu satırı kullanıyorsunuz?

Sayın Baran ;
Listbox.rowsource tanımlamasını değiştirmeyi sık kullanmadım , neticesi hakkında şüphem (benim hatalarımın eseri de olabilir) silinmediğinden initialize olayı ile formun o anki durumunu update etmeyi seçerek (aklımca) sonuçta kesinlik sağladıktan sonra diğer işleme devam etmeyi düşünüyorum.
Peşinden save kodunu eklememdeki sebep verinin dosyaya yapıştırıldığından emin olmak ve dosya kazara kapanırsa (genelde tamekran çalışmaları yapıyorum ve dizayn denemeleri yaparken formu x dan kapatayım derken dosyayı da bir fazla tıkla kapattığım oldu) bu satırın kayıtlı kalacağından emin olmak. Diğer konu evet, excel çalışmayı durdurursa bir kaç 10 satır uçar endişesi ve kullanıcının yine bu dosya sorunlu diye dönmesi olasılığı da hakim.

38ci fırın bilgim böyle diyor , daha 37 tane daha var ve yaptığım uygulamalarda hata varsa, bu da siz gibi kod şairlerinin ince ikazlarınızla öğreneceğim şeyler ve 36ya doğru ilerlemem olabilir :)

6 adet olabilir mesela adet kat açıklama cinsi aks ve duvar no bunlara göre istediğimiz birine yazdığımızda onunla ilgili olanları dökebilirmi listboxa ve bu listbox içerisinde seçtiğim satırı hem listboxtan hemde excelden silebilme şansım varmı , birde şey sorucam textboxlar boşken güncelle tıkladığımız zaman exceldeki başlıkları siliyor otomatik olarak , sağolun ilginiz için.

yardımcı olabilirmisiniz acaba :)

"KOD ŞAİRİ" sıfatı bana fazla gelir, iltifat için teşekkürler.

Sayfadaki yazışmalara baktığımda, konu sahibi arkadaşımıza da önerim olacak?
Kayıt/bilgi çağırma/değştirme işlemlerinin bir sonraki aşaması olan ARAMA aşamasına geldiğine göre;
en başa dönüp (Sayın cems'in de belirttiği) verilerde benzersiz bir ID numarası, sıra numarası gibi
bir dayanak noktasının olması gerektiğini anlaması gerekir.

ARAMA derken yoksa istenilen şey Listbox'taki veriler üzerinde FİLTRE midir?

Böyle benzersiz bir veri alanı olmayınca arama/üstüne yazma vs işlemleri gereksiz uzar ve sorun da yaşanabilir.
Hele bir de listbox'ta sıralama vs de devreye girerse bu iş çıkmaza girecektir.

İstekleri adım adım hallederek gitmenizi öneriyorum, ARAMA dışında herşey tamam ise;
işte bunların uygulandığı belgem, işte kodlar, şuna göre arama yapmak istiyorum diye nihai belge yüklenmeli ki ilerlenebilsin değil mi?
Kolay gelsin.

şuan listboxtan seçmediğim zaman güncellemeye tıkladığımda başlıkları siliyo otomatik olarak ve listboxtan seçtiğim satırı sildiğimde excelden silmiyor dediğiniz gibi arama en son kısım olabilir , teşekkür ederim.

Sayın Dursun2173

Dosyanın yapısı itibarı ile başka çözüm aklıma gelmiyor , ancak textbox ile süzme önerebildim. Bu konuda ;

Sn İdris Serdar'ın textbox ile süzme hakkında şu çalışmasını inceleyiniz .
http://www.filebig.net/files/JhvBgRdXLs

Diğer yandan textbox sayısı bende 13 geldi, siz verilen kodları olduğu gibi yapıştırdıysanız ortalık karışacaktır.

Sn Baran'ın sözlerine ek olarak ; dosyada sizden gelen anlamlı veri bir kaç satır elde dahi olsa yok, ben doğru ya da değil ama atmasyon veri atarak ilerledim . Bazen bu hatanın kendisi olur zira , textboxların sayı ya da metin ya da tarih görmesi için formatlanması da gerekebilir.

Arama kısmı şuan olmayabilir ama değişiklik butonuna listboxtan bişey seçmeden tıkladığım zaman otomatik sütun başlıklarını siliyor ve ek olarak sil butonu oluşturmak istiyorum listboxtan seçtiğim satırın hem listboxtan hem excelden silinebiirmi , teşekkür ederim.

ama değişiklik butonuna listboxtan bişey seçmeden tıkladığım zaman otomatik sütun başlıklarını siliyor

Bunu neden yaptığınızı anlayamıyorum , seçmeyerek tuşlara basmanızın mantığı nedir ?

Kısacası formun yeniden yapılandırılması gerekecek. Ama ID ne olacak ona siz karar vermelisiniz, bir kaç satır olması gereken doğru veri olmalı ve bunu da bir örnekle göstermelisiniz . Aksi durumda sürekli ortaya başa döneriz ve konu soğur

şimdi ben bunu kendim için düşünmüyorum bir başkası açtığında direk güncelleye tıklanırsa başlık gidip bütün sistem bozulabilir onun için demiştim acaba seçilmeden tıklandığında bi uyarı koyabiliyormuyuz ve seçilmeden tıklandığında aktif olmuycak uyarı gelicek şekilde.

şimdi ben bunu kendim için düşünmüyorum bir başkası açtığında direk güncelleye tıklanırsa başlık gidip bütün sistem bozulabilir onun için demiştim acaba seçilmeden tıklandığında bi uyarı koyabiliyormuyuz ve seçilmeden tıklandığında aktif olmuycak uyarı gelicek şekilde.

Kodların baş kısmında

Kod:
If textbox1.value and textbox2.value and combobox1.value= "" then 
Msgbox " Değerlerin hiç biri yok, bu şekilde işlem yapılamaz. Önce listeden bir veriyi üzerinde çift tıklayarak nesneler üzerine alın"
end if
exit sub

Ekleyin , kutular boş ise bu uyarı yükselir ve kodlar durur. Boş değilse bu kısım atlanır ve işlem yürür.

evet olabilir kusura bakmayın fazla bilgim olmadığından dolayı , teşekkür ederim.

evet olabilir kusura bakmayın fazla bilgim olmadığından dolayı , teşekkür ederim.

Kusur değil böyle algılamayın, Sayın Baran'ın da vurguladığı gibi sistematik ilerlemek gerek. Bunun için de altyapı lazım, tıpkı inşaata başlamadan kum demir çimento vs nin orada ve yeterince bulundurulması gibi..

Dosyada veri gerek , bu işin kum tarafı .
Dosyada amaç gerek , bu işin proje çizin tarafı
Dosyada sonuçta varılacak olan gerek, bu da kaç kat yükseleceği tarafı vs..

Eleştirel almayın bu haddim değil . Ancak sorunuzdaki beklenenlere geri dönüp bunları sağlamanız sıfırdan yeni bir bakış ve sonucu getirecektir. Bu şekilde çerçeveler ahşap mı pvc mi olmalı denemeleri haline geliyor .

Neticede userformunuzda bul sil değiştir kaydet filtrele işlemleri istiyorsunuz . Ancak , başta da dediğim gibi bir salkımbaşı icat etmek yerine size sormak doğru olan , neye göre neyi tutup bul değiştir sil kaydet filtreleyeceğini ... Yoksa kısır döngüleşir durum.

Yok gerçekten çok yardımcı oluyorsunuz çok teşekkür ederim biraz visual bilgim vardı ama excelde bazı şeyler çok farklı ondan dolayı pek bişey yapamıyorum ilgilendiğiniz için gerçekten teşekkür ederim ama dediğim gibi biraz bilgi eksikliği var.Ben arama kısmında 6 textboxtan oluşan veya siz nasıl bir şey düşünüyosanız ilk 6 seçeneğin adet kat açıklama cinsi aks ve duvar no için arama yapmak istiyorum mesela Kat 2 yazdığımda kat 2 olarak girdiğim verilerin listboxta gözükmesini istiyorum.Değiştir kısmındada bi sorun yok dediğim gibi seçmeden tıklandığında başlıkları siliyor sizin attığınız koduda nereye nasıl yazıcağımı bilemiyorum haklısınız , sil komutunuda listboxtan seçtiğim satırın hem listboxtan hem excelden silinmesini istiyorum , teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Yok gerçekten çok yardımcı oluyorsunuz çok teşekkür ederim biraz visual bilgim vardı ama excelde bazı şeyler çok farklı ondan dolayı pek bişey yapamıyorum ilgilendiğiniz için gerçekten teşekkür ederim ama dediğim gibi biraz bilgi eksikliği var.

Neticede hiç birimiz bunları askerde öğrenmedik , kafa göz yara kıra doğruları bulduk ve pekiştirdik olabildiği kadarı ile . Bilgi bir okyanus ve herkesin bir eksiği olur, ben ya da bizim de dağları bildiğimiz söylenemez . Şu an önemsediğimiz , ihtiyaca yeten deneyim. Üstüne not alınmış deneyimleri de ( sitede kod arşivleri var ) ekleyince bir kaç rötüş gerektiren bir şey ayağa kalkabiliyor.

Her durumda gereken şey ; eksiğe kulak vermek.. Kum olmadan çimento bir işe yaramaz. Sizden beklenen de konunun kum kısmı, sağladığınızda ustalar tarafından çimentolar kuma oranla atılacaktır .

Evet haklısınız ben exceldede dediğiniz gibi kendimi geliştirmek istiyorum çünkü iş gereği bizde fazlasıyla kullanılıyo zaten herşey artık bilgisayar aracılığıyla yapılıp kolay hale getiriliyor.

Ben başka nedenlerle geceye kadar siteden çıkıyorum , sessizliği yanlış yorumlamayın...

Problem sanırım konuyu siz kadar bildiğimi / zi düşünmeniz ve isteklerinizin de kolay olacağını algılamanız. Denen şu ki , istenenlerin olması için bize şu şu şu lazım yapmak için , zira biz sizin dosya konunuzu bilmiyor sadece ne istek söylerseniz onu yapıyoruz. Çoğunlukla da uymuyor.

Bu durumda, userformda yapılmışçasına elde birkaç satır bir örnekleme yapmanız ve bunun üzerinde şunlar yapılabilsin demeniz en doğru keskin kısayol .

Dosyanız ilerlemiş ve bana göre ilginç de , ancak herşeyini anlamak için yeterli zamanımız olmayabilir , burada da motto imece usulü yardımcı olmaktır ama baştan sona bir program yazıp vermek değildir.

Ben inşaat yük hesabı yapıyorum ve buraya girdiklerimde yük hesabı az öncede gördüğünüz gibi ben girdiğim verileri listboxa çekip orda düzenleme silme yapıp tekrardan excele geçirmek istiyorum yani exceli bir veri tabanı gibi kullanıp asıl işi programda yapmak istiyorum güzel ve daha kullanışlı seri olsun diye ama dediğiniz gibi ben biraz daha araştırma yapayım , iyi günler diliyorum ilgilendiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim

çok teşekkür ederim ama olmadı uyarlamaya çalıştım yine hatalar veriyor.

Geri