• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

koşullu renklendirilen hücrede toplam almak

Excel Vers. ve Dili
microsoft office 2016
Selamünaleyküm, ustalar sizden bir ricam olacak 10 gündür araştırdım bazılarını yapabildim ama bazılarını yapamadım. eklediğim çalışmamdaki eksikliklerim şunlardır. aldığı tarihi girince kırmızı renk oluyor ödediği tarihi girince renk gidiyor bu tamam, aldığı ürünü girip borç yazınca kırmızı oluyor, buda tamam, bunların renk almasını koşullu biçimlendirme ile siz ustaların örneklerinden istifade ederek yaptım, fakat 1)polen ,propolis,arı sütü bunlarda gr ile olduğundan rakam sayısı yüksek ,diğerleri gibi renklendiremedim. 2) ödemeye rakam girdiğimde borç hanesi silinsin,(hücre boş olsun) o silinincede kırmızı yanan hücrelerdeki renk gidecek sadece miktarlar kalacak, 3) satılan ürünler den kırmızı yananların altta toplamını almak istedim yapamadım ,sizlerden yardım bekliyorum, inşallah derdimi anlatabilmişimdir.

Ekli dosyalar

Renklendirme mantığınızı anlamadığım için 1. sorun hakkında bir fikrim yok.

2. durum ancak makro ile olur. Borç tutarını formülle yapsaydınız formülle olabilirdi. Makro için ilgili sayfanın kod bölümüne aşağıdaki kodları yapıştırmanız gerekir:
Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Intersect(Target, Range("o4:o28")) Is Nothing Then Exit Sub
Target.Offset(0, -1) = ""
End Sub
Kodların çalışması için dosyanızı Makro İçerebilen Excel Kitabı ya da 97-2003 dosyası olarak kaydetmelisiniz.
3. sorunuz için aşağıdaki formülü C29 hücresine yağıştırığ sağdaki hücrelere kopyalayın:

Kod:
=ÇOKETOPLA(C4:C28;C4:C28;">"&0;$N$4:$N$28;">"&0)

sayın Yusuf44 ilginize teşekkür ederim ,2) ve 3) nolu sorunumu sayenizde hallettim. Excel Kitabı 97-2003 dosyası olarak kaydettim oldu.1) inci sorudaki işlem "koşullu biçimlendirme kuralları yönet" kısmı ile yapmıştım daha kolay ve pratik yolu varsa yardımcı olabilirsiniz. 1) inci soruya da yardım ustalardan yardım bekliyorum.

Yanlış anlamazsanız biraz yorum yapacağım: Anladığım kadarıyla satışlarınızı ve buna bağlı olarak da borç ve ödemelerinizi takip etmek istiyorsunuz. Benim bildiğim bu iş şöyle yapılır: Satılan malın bedeli bir yere yazılır ve mal sattıkça bu bedel çoğalır müşterinin toplam borcunu oluşturur. Müşteri eğer ödeme yaparsa ödediği tutar toplam borç miktarından düşülür ve kalan borcu yazılır. Şimdiye kadar gördüğüm tüm borç takipleri bu şekilde. Siz ise toplam borcu elle girdikten sonra ödenen ne olursa olsun borcun silinmesini istiyorsunuz. Ayrıca borcu da para üzerinden değil ürün üzerinden takip ediyorsunuz. Bunlar bana mantıklı gelmiyor.

Oysa şöyle yapabilirdiniz: Ürünler için en az 2 sütun yapıp, birinde satış miktarı birinde de birim fiyatı yazardınız. Gerekirse sütunu 3 yapıp üçüncü sütunda da bu ürünün toplam tutarını belirleyebilirsiniz. En son sütunda tüm ürünlerin toplam borç tutarını toplarsınız. Sonraki sütunda kişinin yaptığı ödemeyi yazarsınız ve son sütunda da toplam borçtan ödemeyi çıkarıp kalan borcu yazarsınız.

sayın: YUSUF44 Yanlış anlamazsanız biraz yorum yapacağım: demişsiniz, ne yanlış anlaması bilakis memnun olurum, oldum da istişare sünnettir. sayfa genişliği fazla olsun istememiştim. eğer vaktiniz müsaitse siz düşündüğünüz şekilde sayfa üzerinde değişiklikler yaparmısınız. diğer hücreler gibi polen, propolis, arı sütü ,bunlarıda renklendirip aşağıda toplamını alabilirmiyiz. saygılarımla.

Öncelikle mantığın değişmesi gerek ama. Yani siz alışverişi mallar üzerinden takip ediyorsunuz. Bunun yerine para üzerinden yapılmalı. Sizin dosyanızda vatandaş geliyor "1 kg kestane balının borcunu ödüyorum" diyor ve siz de bunu kestane balından düşüyorsunuz. Halbuki vatandaşın yaptığı ödemenin ne için olduğunun "bence" önemi yoktur. Toplam borç, yapılan ödeme ve kalan borç vardır.

Konuya sonradan dahil olmak doğru değil ama söylemem lazım.
Örneğin kıymetli veya fiyatı uluslararası piyasada belirlenen madenler (altın, bakır, platin vs.) gibi ürünlerin ticaretini yapanlar her şeyini (alacak, borç, sermaye, kâr) ticaretini yaptıkları mal cinsinden takip ederler. Elbette yasal defterlerinde tüm işlemler TL üzerinden yürür ama alacak/borç gibi hesaplar bir yandan da mal cinsinen takip edilir.
Hatta Döviz Büfeleri gibi bazı firmalar, Nazım Hesap benzeri hesaplarla (...Deposu, ... Kasası gibi) bu miktar bazlı kayıtları yasal defterlerine de yansıtırlar.
Bunun dışında, tarafların her ikisi de ticaret erbabı ise, hangi sektörde olursa olsun aralarındaki borç/alacak hesabını mal cinsinden yapabilirler ve sanırım bu uygulama da oldukça yaygındır (şu kadar torba çimento, şu kadar ton demir gibi) .

Soru sahibinin sektörü bunlardan biri değil ama yine de açıklama yapmak istedim.

Elbette Sayın YUSUF44'ün tüm açıklamaları doğrudur, kayıt ve hesaplamalar onun söylediği şekilde yapılmak gerekir.

Açıklama için çok teşekkürler Ömer Bey. O zaman kaliteli, "hilesiz" bal da altın gibi kıymetli olduğundan hesabı öyle tutabiliriz:)

sayın: OMER.BARAN ve YUSUF44 BEYLER sizler harika insanlarsınız ,yorumlarınız için teşekkürler.evet hakikaten hilesiz ve markadır.sizlere bu konuda çok uzun uzadıya gerçek bilgiler verebilirim kapasitem buna müsait ama konumuzun dışına ve site kuralları dışına çıkmış olurum.bir nebzede olsa derdimi anlatabildiysem 1 nolu konudaki 1) nolu sorunun cevabı hususundada yardımlarınızı bekliyorum.

Açıklama için çok teşekkürler Ömer Bey. O zaman kaliteli, "hilesiz" bal da altın gibi kıymetli olduğundan hesabı öyle tutabiliriz:)

İşin esprisi bir yana, iki tüccar birbirleri arasındaki belli cinste ve fiyatı hakikaten an ben an değişebilen ve kendi iştigal konusu mal cinsinden alacak/borcu takip edebilirler. Tabi bu arızi bir durumdur. Bu tür sektörlerde genellikle alacak/borç olmaz (al para ver mal sektörleridir bunlar) ancak olduğunda da mal üzerinden alacaklanılır/borçlanılır.
Sonuçta biri diğerine ...TL'lik mal diye düşünmez, bilmem ne vasfındaki bilmemkaç kilogram mal diye ödünç verebilir, konsinye türü satış olabilir vs. bu durumda alacaklı olan taraf alacağını, borçlu olan taraf da borcunu böyle bilir ve piyasadaki kur/faiz/enflasyon durumlarından bağımsız olarak miktar bazlı işlem yaparlar.
Kararlaştırılan gün geldiğinde ödeme ya mal ile yapılır ya da ödemenin yapıldığı sıradaki fiyat üzerinden para hareketi olur.
Örnek vereyim; döviz sektöründe tüm ilişkiler söz üzerine kuruludur. Bir döviz firması başka bir döviz firmasıyla veya devamlı ve yüksek miktarlı işlemler yaptığı müşterisiyle telefon/bilgisayar üzerinden anlık mesaj vs. yöntemiyle fiyatta anlaşırlar ve "...TL kur'dan .....$ aldım/sattım" diye konuşur/yazışırlar. Artık, tabiri caizse kıyamet kopsa kur yarıya düşse/iki katına çıksa, o miktar döviz o kur üzerinden hareket eder. Piyasanın gerçeği budur.
Hatta TL karşılığı verilmeden milyon $'lar kapalıçarşıda söz üzerine hareket eder. Bu yüzdendir ki, üç-beş yılda bir Kapalıçarşı'da yüksek miktarlı alış-verişler yaparak zaman içerisinde güven oluşturan birileri, değişik nedenlerle olabilir Çarşı'yı dolandırır. Söz ile paraları alır, karşılığını vermeden ertesi gün bakmışsınız dükkan açılmıyor, patron kayıp.Örneği bir'den fazla olarak vardır.
Velhasıl mal cinsinden alacak/borç takibi ticari hayatın gerçeklerinden, kayıt yönü zaten apayrı bir durumdur. Hatta taraflara sorsanız çoğunlukla kayıt da neymiş cevabını alırsınız, bu tür işlerde zaten nakit ödeme kullanılır (sıcağı görmeden mal verilmez).
Uzun oldu biraz, kusura bakmayınız. Ama şunu bilmenizi isterim, bilmediği konuda konuşan biri değilimdir.

OMER.BARAN
Bey açıklamalarınız için teşekkür ederim. Gecenin bu vaktinde zamanızı aldım.benimkiside merak tan acaba daha iyi şeyler yapabilirmiyiz ama bir yere kadar ondan sonra stop.

Belgenizden ve koşullu biçimlendirmelerden pek bir şey anlamadım.
1'inci soruda tam olarak istediğiniz nedir acaba?
Belgenizdeki tarz biraz garip olmuş, ürünleri ikişer sütun yapıp, birini miktar birini ise birim (kg, gr, koli neyse) olarak düşünün ve ondan sonra üstünde bakalım, soralım, yapalım.

Ben şöyle bir dosya yaptım. inceleyin isterseniz. Fiyatlar sayfasında tarihe göre ürün fiyatlarını yazabilirsiniz. Müşteri sayfasında ürün girdiğinizde o günkü borcu, toplam borcu, toplam ödemeyi ve kalan borcu hesaplar.

Ekli dosyalar

Sayın YUSUF44 İlginize çok teşekkür ederim gönderdiğiniz dosya da kendime göre uyarlamalar yaptım .bundan dolayı da size teşekkür etmekte geciktim .sizden bir ricam daha olacak .genel toplam sayfasında bütün sayfaların toplamı almam gerekiyor.a.3 de bunu yapmaya çalıştım fakat sayfaların tamamını tek tek girmek zorunda kaldım .araştırdığım konulara göre yapmaya çalıştığımda hep hata aldım. sanırım bir yerde hata yapıyorum ama nerede bulamadım yardımcı olur musunuz. bu sayfalar iki yüzün üzerine çıkacak, excelde en fazla kaç sayfa ekleyebilirim.

Ekli dosyalar

C3 hücresine aşağıdaki formülü uygulayıp deneyiniz.

Kod:
=TOPLA('Sayfa (1):Sayfa (12)'!B28)

Korhan Ayhan Bey, ilginize çok teşekkür ederim, aynısını defalarca uygulamama rağmen çeşitli hatalar aldım, #BAŞV!
=TOPLA('Sayfa(1) :[Sayfa (12)]Sayfa (12)'!B29) bu ve bunlar gibi hatalar aldım .nerede yanlış yaptığımı anlayamadım . ama siz değerli ustaların eli değince excel bile değişiyor herkese çok teşekkür ederim.

=TOPLA('Sayfa (1):Sayfa (12)'!B28)

Aradaki fark:

=TOPLA('Sayfa(1) :[Sayfa (12)]Sayfa (12)'!B29)

Geri