• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

istenilen mesafe aralıklarını bulma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan modoste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım geçmiş senelerde diğer firmada çalışırken buna benzer bir soru sormuştum ve alternatif olarak sayın korhan hocam ve ömer hocamın yanıtları vardı
ekli tablomda G3:H20 arasında verilen km başlangıç ve bitiş değerlerine göre
önceki senelerde sayın hocalarım L3:M20 arasına bir çözümleme yapmışlardı.

şimdiki sorumda ise yine veriler G3:H20 de ama tablonun bitiminde KOD lama yaparak Tabloya I3:I20 kısmınıda ekledim

I3:I20 deki kodlamalara göre P3:R20 arasındaki veriler formüllerle nasıl bulunur.

önneğin verielrin olduğu listede "A" ya karşılık gelen 4 tane veri satırı var ve bu verilerin en küçüğünü ve en büyüğünü istiyorum. (Q3 ve R3) satırlarında

Ekli dosyalar

Merhaba,

Q3: Dizi formülüdür.

Kod:
=EĞER(P3="";"";MİN(EĞER($I$3:$I$20=P3;$G$3:$G$20)))

R3: Dizi formülüdür.

Kod:
=EĞER(P3="";"";MAK(EĞER($I$3:$I$20=P3;$H$3:$H$20)))

.

sayın ömer hocam çözüm için teşekkür ederim
benim için en can alıcı kısmı şimdi soruma ekliyorum
ve yine sadece bir malzeme kodu olarak soracam ekleyeceğim tabloda
sorumun devamını birazdan ekliyorum sayın ömer hocam

soru tablomun 2.cisi ektedir.
ben bu veri kümeleriyle çok seneler çalışcam bu ayrışımı yapmam gerekiyo
defalarca aynı listelere bakıp bakıp daha önce ne verilmişti şimdi neresi verildi nereye dahil gibi çok zorlanıyorum.

Ekli dosyalar

sayın hocalarımdan yanıt beklemekteyim acaba sorumda ifade yada mantık hatasımı vardır bilemiyorum ama dört gözle yanıt beklemekteyim.

Soru içeriği anlaşımıyor. Eğer sorularınıza yanıt alamıyorsanız büyük ihtimal soru anlaşılmadığı içindir, bu gibi durumlar da soruyu daha detaylı açıklama yolunu seçmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca bu sorunuzla ilk sorunuzun ne ilgilisi var anlayamadım. Soru içeriği farklı ise yeni konu açarak sorunuza devam etmeniz konu bütünlüğü açısında daha doğru olur düşüncesindeyim.

sayın hocam daha öncedende bu soruma benzer sormuştum ama haklısınız elbet soru anlaşılmadığı zaman yanıtsız kalabiliyo
sorumu detaylı sordum diye düşünüyodum ama olmamış demek

verdiğim km başlangıç ve bitiş berilerinin olduğu listeleri farklı renklendirdim cevaplar bunalra göre anlaşılcak diye
şöyle ilk verdiğim 4 veri gurubu kendi içinde başlangıç ve bitiş oluşturuyo yani 73+780-73+920 arasında (mavi renkliler)
kırmızı veriler de kendi içinde bir başlangıç ve bitişe sahip oluyo başka bir grupla bağlantısı olmuyo
73+980-74+400 (bu arada 73+180 yazdığım 74+180 olcaktı özür dilerim) kırmızı renkliler

siyah renkli son kısım ise kendi içinde bi başlangıç ve bitişe sahip 78+500-79+000 aralığına giriyolar

bu şekilde verilerin olduğu çizelgeden özet çizelgeye geçmekle ilgili bir soru sayın ömer hocam inşallah çözülebilme ihtimali vardır.

Verilerin kendi içinde gurup oluşturduklarını nasıl anlayacağız.
Mantık nedir? Soruda bir mantık yapısı yoksa formül yada makroya dökülemez.

Ayrıca neden F3 hücresi G3 den büyük? Başlangıç bitişten büyük oluyor mu?

hocam işte soruyu zorlaştıran yada karmaşıklaştıran detayları hemn buldunuz zaten
örneğin F3 hücresi G3 den büyük olmaması lazım ama yol işlerinde ileriden geriye km alınmış önce büyük gibi ama bu elbet önemli değil aralık mantığı baz alınınca önce G3 yazılabilir veriler kısmında bu tarz terslik manuel düzeltilebilir.

diğer önemli detay ise işte verilerin kendi içinde grup oluşturmalarını nasıl anlayacağız
burda haklısınız soruyu zorlaştıran burası
mesela araziden büroya araara veriler gönderiyolar
bugün 73+780-73+900 arası kazıldı imalata hazır gibi
birkaçgü sonra ise 73+900-74+000 arazıda kazıldı imalaar hazır denen veri geliyo
sonra 74+500-74000m arası yani ilerden önce veri alınmış gibi 500 metre daha veri alınmış imalata hazır deniyo
bu kısmnı biri biterken diğeri başlarsa verileri olunca 73+780-74+500 arası tüm verileri kapsadığından benim bu aralığa konsantre olmam lazım
bu gibi veriler listeden grup oluşturuyorlar.

Bu açıklamalarınızda bir grup mantığı göremiyorum. Sonuç itibariyle km ler bir yerde başlar bir yerde biter, bu doğal birşey. Grup mantığı burdan ben çıkaramadım maalesef.

veriler şöyle olsa mesela
A1 B1
43+500 43+650
43+650 43+800
43+800 43+900
43+900 44+000
bu veri kümesinin özeti (43+500 44+000)
55+150 55+400
55+400 56+000
bu veri kümesi özet aralığı (55+150-56+000)

tüm listede böyle ayrılabilen küçük grupları bulabilmek sorumun amacı hocam inşallah çözülebilcek bir problemdir.

43+500 44+000
55+150-56+000

Grupların bu şekilde olduğunu belirten bir datanız olması gerekir. Datayı hazırlayıp örneği tekrar ekleyiniz.

43+500 44+000
55+150-56+000

Grupların bu şekilde olduğunu belirten bir datanız olması gerekir. Datayı hazırlayıp örneği tekrar ekleyiniz.

sayın ömer hocam işi zorlaştırmaya çalışmıyorum inanın benim istediğim yapılabilirliğini sorguladığım şey zaten altalta 100 tane km başlangıç bitiş bilgisi bulunan verilerden 43+500-44+000, 55+150-56+000 gibi başlangıcı ve bitişi belirlenebilen grupları listeden formülle çekmek
13+500-13+700
13+700-14+000
22+500-22+800
33+134-33+500
33+500-33+900

14+000-14+300
veriler bu olsa
kırmızılar bir başlangıç bitiş oluşturuyo (13+500-14+300) kümelerin birleşimi gibi
diğer grup (33+134-33+900)
sonuncu ise (22+500-22+800)

benim yapmak istediğim bu hocam

sayın yurttaş hocam sizin çözümlemeniz hatalı sonuç veriyo

sayın hocam ben örnek çizelgelerimde peşpeşe gelen verilerde grup anlaşılsın diye verileri peşpeşe yazdım şimdi ekleyeceğim çizelgede biraz daha fazla veri var daha iyi sorumu sorabildiğimi düşünüyorum.

Ekli dosyalar

Keşke bu son dosyanızı ilk mesajda ekleseydiniz de soruyu o şekilde sorsaydınız. Soru anlatımlarını basite almayın, ne kadar detay ve mantık varsa ilk mesajınızda bunları açıklayın.

Bu açıklamanıza göre gruplamayı anladım.( Tabi sonradan farklı bir yapı çıkmazsa.)

Diğer konu;
Çözüm sütununda gruba ait bulunan son ilk ve son satırdaki değerleri almışsınız, bu şekilde mi olacak yoksa grupların min. ve mak. değerlerini mi alacak.

grupların min. ve maksimumdeğerlerini alıcak hocam

anlam kargaşası oluşturduysam özür dilerim hocam

grupların min. ve maksimumdeğerlerini alıcak hocam

anlam kargaşası oluşturduysam özür dilerim hocam

Yalnız örnekteki çözümünüz bu şekilde değil, yanlış aktarım olması dikkat ettiniz mi?

Örnekte grupların ilk ve son satır değerlerini almışsınız.

Geri