• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

ilişkisel combo kontrolü

Excel Vers. ve Dili
2003 ingilizce
Merhaba,

Öncellikle hepinizin bayramını kutlamak istiyorum. Bir arkadaşım tavsiye etti bu siteyi ve incelediğim kadarıyla çok yararlı ve faydalı. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür etmek istiyorum.

Benim ricam ekteki dosyada da belirttiğim gibi, control toolbox tan oluşturduğum 2 tane combo list. Bu combonun 1.sinde bölgeler ve altında bu bölgelere bağlı çalışanlar var. İstediğim şey, 1. combodan bölgeyi seçtiğim zaman, 2. comboya seçilen bölgedeki çalışanların gelmesi.

Ayrıca, bölgelerin hepsini 1. Combo'da tüm bölgeler, herhangi bir bölgeye bağlı çalışanların hepsini de tüm temsilciler diye belirtmek istiyorum. Bölge ve temsilcisi sayısı sabit değil. Örnek olsun diye bir kaç bölge ve isim ekledim. Kolon boyunca artabilir.

Teşekkürler.Tekrar iyi bayramlar.

Ekli dosyalar

Hoş geldiniz.:cool:
Dosyanız ektedir.:cool:
Kod:
Private Sub ComboBox1_Change()
Dim sh As Worksheet, tst As String, i As Long
ComboBox2.Clear
Set sh = Sheets("ref")
tst = UCase(Replace(Replace(ComboBox1.Value, "ı", "I"), "i", "İ"))
For i = 2 To sh.Cells(65536, "A").End(xlUp).Row
    If ComboBox1.Value = "Tüm Bölgeler" Then
        tst = UCase(Replace(Replace(sh.Cells(i, "A").Value, "ı", "I"), "i", "İ"))
    End If
    If UCase(Replace(Replace(sh.Cells(i, "A").Value, "ı", "I"), "i", "İ")) = tst Then
        ComboBox2.AddItem sh.Cells(i, "B").Value
    End If
Next i
If ComboBox2.ListCount > 0 Then ComboBox2.ListIndex = 0

End Sub

Ekli dosyalar

hocam hızlı cevabınız için teşekkürler. 1. combo'dan tüm bölgeleri seçtiğimiz zaman ilk olarak 2. combo da tüm temsilciler yazıp onun altına temsilciler listenebilir mi? yine aynı şekilde 1. combo dan herhangi bir bölge seçtiğimizde 2. comboda yine tüm temsilciler yazıp altına ilgili olan listenebilir mi?

Teşekkürler.

bir de ben yeni bir bölge ve temsilci eklediğim zaman bunu combolara nasıl ekleyebilirim?
teşekkürler.

hocam hızlı cevabınız için teşekkürler. 1. combo'dan tüm bölgeleri seçtiğimiz zaman ilk olarak 2. combo da tüm temsilciler yazıp onun altına temsilciler listenebilir mi? yine aynı şekilde 1. combo dan herhangi bir bölge seçtiğimizde 2. comboda yine tüm temsilciler yazıp altına ilgili olan listenebilir mi?

Teşekkürler.
bir de ben yeni bir bölge ve temsilci eklediğim zaman bunu combolara nasıl ekleyebilirim?
teşekkürler.
İlk sorunuz için Combobox1den tüm bölgeleri seçerseniz bütün hepsi listelenir.Bölge seçerseniz o bölgeye ait tüm isimler listelenir.
2nci sorunuz için yeni bölge eklemek için ref sayfasında e sütunana bölge giriniz.
O bölgenin altında isimler için ise a ve b sütunalrına daha öncekiler gibi giriniz.E sütununa bölge girilirse sansırım ad tanımlama yaptım.Combobox listfill range özelliği bunu dosya kapanıp açılmadan tekrar yeni girilenleri okuyamıyor.tekrar kapatıp açarsanız okur.:cool:

hocam dediklerinizi yaptım. herşey süper. ellerinize sağlık. iyi bayramlar.

Peki 1. combo boxtaki isim combo box içine sığmayacak kadar uzunsa combo box içinde gösterilirken ismin bir kısmını göremiyoruz. Program içinde çok sorun arz etmedese çıktı aldığımızda görünmeyen kısmın ne olduğunu kontrol etme şansımız olmuyor.

Veri sayfasından combo box içine alınan verinin combo box a sığmaması durumunda, sığmayan kısmın aynı combo box içinde alt satıra geçmesi mümkün mü ?

Örnek olarak: verimiz "aaaaa bbbbb ccccc ççççç" olsun

combo box içinde

-aaaaa bbbbb ccc-

Şeklinde görünmesindense

aaaaa bbbbb
ccccc ççççç

şeklinde gösterebilir miyiz ?

Hücreyi yada combo box ı enine genişletme şansımıında olmadığı bir durumun olduğunu düşünelim.
Combo boxtaki veri alt satıra geçilerek yazıldığı durumda satır yüksekliği otomatik olarak genişleyebilir

Son düzenleme:
Comboboxın multiline özelliği olmadığı için böyle bir uygulama yapamazsınız. Ancak küçük bir hile ile comboboxın altına bir label yerleştirirseniz istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Bununla ilgili olarak bir örnek hazırladım. Ekte sunuyorum.

Ekli dosyalar

Evet dediğini gibi oluyor ancak birde benim örneğimi incelerseniz demek istediğimi tam olarak anlatabileceğim. ilk ürün olan aaaaa nın yerine combo boxa sığmayacak kadar uzun bir isim olduğunu düşünelim.

NOT: Ayrıca aaaaa ürünü ve hizasındakilerin üstünde bir satır boşluk bırakıyorum ki comboboox ta seçimler içinde boşlukta olsun. Yani bunu soldaki ürünlerin listeneceği tablo ta ürün listelemek üstemedim satırları boş bırakmak için kullanmak istiyorum ama. Ürünlerin ve hizasındakilerin üstünde bıraktığım boşluk combo boxta görünmüyor. Bir çöümü varmı

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Bunun kolayı var, hücreye combobox yerine neden veri doğrulama ile yapılan bir açılan hücre koymuyorsunuz. Ekli dosyayı inceleyin.

Ekli dosyalar

Evet veri doğrulama daha kullanışlı ancak verdiğiniz dosyada çözemediğim bir iki sorunum var.

1. Verdiğiniz dosyada UBB kod numaraları ürün markasına göre otomatik değişmiyor. Bunun değişmesi nasıl sağlanacak
2. Benim size verdiğim örnekte ve doğal olarak sizin bana verdiğiniz örnekte bir satır için örnek var. Excel dosyasındaki 20 satır için bu kodları nasıl çoğaltacağız.

Bende Combo Box ile yaptığım ve 4 combo box olan bir satırlık dosyayı çalıştırabildim. Ancak Alt satır için eklediğim ComboBox5-ComboBox6-ComboBox7-ComboBox8 için kodları değiştirmeme rağmen çalıştırmayı başaramadım.

Son olarak; sizin gösterdiğiniz veri doğrulama işlemi ile hazırlanan dosyayı 20 satırlık olarak değiştirmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Muhtemelen bu son sorum olacak bu konu ile ilgili

Sorum hala günceldir. İlgilenirseniz sevinirim

Mesaj ikinci sayfaya geçtiğinden ve sorunum hala devam ettiğinden konuyu güncelliyorum.

Ürün adları ilgili sütunda sadece bir kezmi yazılıdır. Örneğin dosyanızda adı 9 olan ürün iki defa yazılmış. Eğer her ürün sadece bir kez yazılı olacaksa sorunuz formüllerle kolaylıkla çözülür. Eğer birden fazla yazım sözkonusu ise bu duruma uygun yeni bir dosya eklemenizi öneririm.

Problemimi çözdüm. Evet aynı ürün birden fala kez yazılabilecek. Ürün seçildiğinde yanında markalar listesi süzülerek gelecek ancak dediğim gibi sorunum kalmadı şuan için.

Paylaşımlar içni çok teşekkürler. Harika bir örnekler var.

Geri