• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

İki Tarih aralığına göre aylar ve tutarları eşit olarak bölme işlemi

Excel Vers. ve Dili
Excel 2016 - Türkçe
Merhabalar,

Forumda ki bir abimizin yardımı ile iki tarih aralığında bulunan ayları ve herhangi bir rakamsal tutarı o aylara göre eşit parçaya bölebiliyordum.

Ancak bugüne kadar yapmış olduğum çalışmamda başlangıç ve bitiş tarihlerim hep o ayın ortası yada 1 ila 30 günün arasında olmuştu. Bu durumda iken formüller gayet iyi çalışıyordu herhangi bir sorun yoktu.

Ama başlangıç ve bitiş tarihlerim ay başı yani 01.10.2017 - 01.10.2018 olduğu zaman yanlış hesaplamalar alıyorum.

Bu konu hakkında yardımcı olmanızı rica ederim.

Saygılarımla.

http://s5.dosya.tc/server5/ipji28/AON_SIGORTA.xlsx.html

Merhaba.

YANLIŞ demişsiniz ama olması gerekeni söylemeden YANLIŞ kelimesi pek anlam ifade etmiyor doğrusu.
Hesaplamayı nasıl yaptığınızı açıklarsanız sonuca ulaşılır elbette.
(özellikle başlangıç ve bitiş tarihlerinin bulunduğu aya ait gün sayılarını, hangi gün hariç/hangi gün dahil gibi net ifade ederek)

Önemli olan gün sayılarının tespit edildiği D sütunu aslında. Burada hata var mıdır?
Aylık tutar için o kadar karmaşık formüle ihtiyaç yok aslında basitçe aşağıdaki şekilde E sütunu tutarları hesaplanabilir.
.
Kod:
=[COLOR="Red"]EĞER[/COLOR](D12="";"";$C$9*D12/$F$5)
veya
=[COLOR="Red"]EĞER[/COLOR](D12="";"";$D$9*D12)
.

Merhaba.

YANLIŞ demişsiniz ama olması gerekeni söylemeden YANLIŞ kelimesi pek anlam ifade etmiyor doğrusu.
Hesaplamayı nasıl yaptığınızı açıklarsanız sonuca ulaşılır elbette.
(özellikle başlangıç ve bitiş tarihlerinin bulunduğu aya ait gün sayılarını, hangi gün hariç/hangi gün dahil gibi net ifade ederek)

Önemli olan gün sayılarının tespit edildiği D sütunu aslında. Burada hata var mıdır?
Aylık tutar için o kadar karmaşık formüle ihtiyaç yok aslında basitçe aşağıdaki şekilde E sütunu tutarları hesaplanabilir.
.
Kod:
=[COLOR="Red"]EĞER[/COLOR](D12="";"";$C$9*D12/$F$5)
veya
=[COLOR="Red"]EĞER[/COLOR](D12="";"";$D$9*D12)
.

Sayın Ömer BARAN Bey,

Öncelikle mesajımı cevapladığınız ve beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.

Ek'te göndermiş olduğum dosyada başka bir sözleşmemi hesaplamamdan görüldüğü üzere (AON SİGORTA) sayfasında Başlangıç tarihim 17.09.2017 - Bitiş tarihim 17.09.2018 tarihleri arasındadır.

Bu tarihler arasına göre; Eylül ayında kalan 13 günü hesaplıyor. Bitiş tarihinde ki aydan da 17 günlük hesaplama yapıp geri kalanları eşit olarak bölüyor. Bu işlem sonucunda herhangi bir sorun yok.

Ama diğer (YÖNETMEN VE PERSONEL) sayfamda ki sözleşme tarih aralıklarında Ekim ayı için 1 gün eksik görüyor haliyle ve en son bitiş ayı olan ekim ayında 1 gün artı olarak görmesinden kaynaklandığı için ay başları tarihlerini girdiğim zaman tabloda da görüldüğü üzere eşit olarak bölme işlemi yapmıyor.

YÖNETMEN VE PERSONEL sayfamda ki tarih aralıklarına göre ; Ekim 17 yi gün sayısı olarak 31 gün ve bitiş ayı olan Ekim 18 si görmemesi gerekiyor ve 733,70 TL. yi C sütununda ki çıkan ay sayısına böldüğü zaman (yani 12 aya) E sütununda ki aylık sözleşme bedeli 61,141 tl. olarak çıkarması gerekmektedir.

(Bir önceki göndermiş olduğum dosyamda şu anda bahsettiğim sayfalar gizlenmiştir. )

Tekrar merhaba.

Asıl soru şunlar bence;
-- Başlangıç tarihi ayın son günü ise alttaki tabloda,
.... ilk satıra başlangıç ayı mı yazılacak? (başlangıç günü hesaplamaya dahil değildi)
.... yoksa ilk satıra, başlangıç gününü hesaplamaya dahil etmediğinize göre bir sonraki ay mı yazılacak?
.... bu ilk satır tam ay olacağından eşit dağıtıma mı tabi tutulacak yoksa gün hesabı mı yapılacak?
-- Bitiş tarihi ayın son günü ise bitiş ayı için gün üzerinden mi hesap yapılacak, yoksa tam ay olduğu için eşit dağıtım sistemine mi dahil olacak?
.

Tekrar merhaba.

Asıl soru şunlar bence;
-- Başlangıç tarihi ayın son günü ise alttaki tabloda,
.... ilk satıra başlangıç ayı mı yazılacak? (başlangıç günü hesaplamaya dahil değildi)
.... yoksa ilk satıra, başlangıç gününü hesaplamaya dahil etmediğinize göre bir sonraki ay mı yazılacak?
.... bu ilk satır tam ay olacağından eşit dağıtıma mı tabi tutulacak yoksa gün hesabı mı yapılacak?
-- Bitiş tarihi ayın son günü ise bitiş ayı için gün üzerinden mi hesap yapılacak, yoksa tam ay olduğu için eşit dağıtım sistemine mi dahil olacak?
.

Sayın Ömer BARAN Bey,

Öncelikle Merhaba.

Ama bazı sözleşmelerde tarihler örneğin ; 14.10.2017 - 14.10.2018 gibi olduğu zaman ilk satır ve son satırları mecbur gün olarak hesaplatmak zorunda kalıyorum çünkü ona göre tahakkuk ayırıyorum. Yani ilk ayın kalan gün sayısına göre, son ayında ne kadar gün varsa tahakkukunu ayırmak zorundayım. Zaten şu anda ki formüller bu şekilde hesaplama yapıyor.

Her iki hesaplama için sanırım ayrı formüller içeren ayrı tablolar kullanmam gerekecek. Sözleşmelerin başlangıç tarihleri Ayların ortasında olduğu zaman önceki sayfalarımı kopyalayıp kullanırım olmazsa.

En son yapmış olduğum Yönetmen ve Personel dosyama göre;

01.10.2017-01.10.2018 gibi sözleşme tarihleri olduğu zaman ilk ve son satır gün hesabı olmayacak ve eşit olarak dağıtımı yapılacak. Başlangıç ayını tam ay olarak hesaplamamız gerekiyor yani ilk satıra başlangıç ayı gelecek.

http://s6.dosya.tc/server11/rcn25l/AON_SIGORTA.xlsx.html

Geri