• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

İki ayrı sayfadaki ekstreyi kontrol etmek

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Professional Plus 2016 TR
Arkadaşlar Merhaba

Önceden kullandığım tek sayfa üzerinde iki bölümde ekstreyi kontrol ettiğim bir çalışmayı kullanıyorum.Tabi yine sağlam kaynağı yine www.Excel.web.tr
sizlerin vermiş olduğu desteklerdir.

Fakat şuanki excel çalışma kitabında da ayrı iki sayfalarda mevcut olan tutarları kontrol ederek uyuşan tutarlara ait satırları olduğu gibi üçüncü sayfaki mutabık hareketler sayfasında toplasın mantığı daha sağlıklı olacağından dolayı, Bunun olabilirliği üzerine sizlerden yardımlarınızı rica edebilirmiyim.

saygılarımla

Son düzenleme:
dosyanızı inceleyiniz.

dosya aşağıdaki mesajda

Son düzenleme:
İyi günler Halit Bey,

Tam yerinde çalışan bir dosya olmuş.Teşekkür ediyorum.

Görüşmek üzere,İyi çalışmalar

Saygılarımla

Halit bey

Farklı bir firmanın cari hesap ekstresini kontrol etmek üzere buraya kopyaladığım zaman bahsettim firmanın ekstresine göre sütun kaymaları oluyor hali ile.
Dolayısıyla bu ekstreye göre uyarlamak gerekirse makroların içinde taranacak sütünları buna göre ayarlamak istersek hangi makroların hangi bölümlerinde sütunlar bu ekstrede geçerli olacak şekilde değişiklik yapmak gerekir ?

Değişecek bölümü yalnızca belirtebilirseniz,Sütun kaymaları olak olan diğer ekstrelerde kendim bu kısımları değiştirebileyim.
Sayfa isimlerini oymadan.Bu işlemi uygulayabileyim.

Saygılarımla

Son düzenleme:
yanlızca satıcı ekstresi sayfasındaki sutunlar değişiyor değilmi
Ekstremiz sayfasındaki sutunlar aynı kalıyor değişmiyar

Satıcı Firmasındaki sütunlar değişmiş oluyor.Farklı bir firmanın ekstresi öncekine göre değişik olduğu için farklı sütunlarda olabiliyor.Bizim ekstremizdeki bilgiler hep sabit.
Kısacası satıcı firmanın sütunları değişiyor.Farklı firmaları gözettiğim zaman dolayısıyla satıcı firma ekstresindeki sütun yerlerinde kaymalar değişmeler oluyor.
(Bizim ekstremizdek bilgiler sütun sayıları kati surette olmak üzere sabit.Değişiklik göstermiyor )

Bizim ekstremizdeki alacağımız,satıcı firmanın borç tutarına;
Bizim ekstremizdeki borç tutarımız,satıcı firmanın alacak tutarına isabettir.

Saygılarımla

dosyandaki satıcılar sayfasına ait L1 ve M1 hücrelerine taranacak sutun numarasını yazman gerekecek ondan sonra makroyu çalıştırdığın zaman işlem tamam

Son düzenleme:
Halit Bey

Aktarmalarda bir karışıklık var sanırım.Seçenekli aktarmada evet,hayır,iptal seçenekleri arasında iptal seçeneği mevcut değil.Silerek aktarmada sanırım problem var gibi.Eklediğiniz dosya üzerinde bir örnek yaptım.Örnek dosyayı ekliyorum.

Saygılarımla

Son düzenleme:
sorun giderildi

Son düzenleme:
Halit Bey

Bu sistemin içindeki silme işlemi diğer sayfalarda değilde,ilk iki sayfada aktarılırken yapılması gerek.Hatırlarsanız akşamki ilk çalışmada yapmış olduğunuz kodlama olması gerek.Yani
Ekstremiz ile satıcı ekstresi içindeki mutabık olanlar diğer sayfalara uyumlu olanlar aktarılacak uyumsuz olanlar ise kalacak.Dolayısıyla ilk iki sayfada uyumlu olanlar aktarıldığı zaman bu iki sayfada hiç bir kayıt olmaması gerekiyor.Ama uyumsuz olanlar varsa bu sayfalarda gözükeceklerdir.
Dün akşamki yaptığınız çalışmada olduğu gibi olması gerekir.bu durumda Bu iki sayfaya baktığımız zaman uyumsuz olanları bu şekilde görebiliriz
Yani ekstremiz ile satıcı ekstresi içinde karşılaştırılması sonucu uyumsuz olanlar gözükmesi açısından bu işlem olması gerekli

Saygılarımla

zaten uyumlu alanlarla uyumlu olmayanları ayrı ayrı sayfalara atıyor ve uyumlu olmuyanlarda ayrıyetten sayfada kalıyor bunun ötesini anlayamadım ben sildirme mesajını şunun için yapmıştım aktarılan sayfanın temizlenerekmi yoksa alt alta mı aktarılacaktır diye düzenledim

senin yapacağın iş makro4 veya makro1 çalıştıracaksın ikiside aynı işi yapıyor ancak fark birisi hücreyi siliyor diğer satırı siliyor

Halit Bey

Geç saatte yapmış olduğunuz son dosyadaki sistemi kastetmiştim.Değişen firmalarda uygulamak açısından değişitirebileceğim sütun numaraları söz konusu olmuştu.Satıcı ekstresinde değişen sütun numaralarına dair

Eklediğim dosyada bu işlevi oluşturmuştunuz zaten.Farklı sütun numaraları oluştuğu zaman bu dosya üzerinde değiştirebilelim.

Esasen mantık şu ;
Kendi ekstremizde ve satıcı ekstresinde mutabık olanları normalde hiçbir koda gerek duymasaydık silecektik.Dolayısıyla her iki ekstrede en son olarak mutabık olmayan hareketleri görecektik.
İşte ince noktada burada ekstremiz ve satıcı ekstresi arasında kontroller yapılırken mutabık olanlar bu sayfalardan aktarılırken mutabık hareketler sayfasına kes yapıştır mantığı ile gelmesi gerekirki eksremiz ve satıcı ekstresi sayfasında mutabık olmayanlar gözüksün idi.

Sonki eklemiş olduğunuz dosyada bir deneme yaptım.Kendi ekstremizde alacak tutarına Mutabık olmayacak bir tutar yazdım.Çalıştırdığım zaman mutabık olan bir rakam mutabık hareketler2 sayfasına gidiyor.mutabık olmayan rakamlar ise kendi ekstremizde ve satıcı ekstresinde mevcut duruyor.mutabık hareketler safyası ise boş.

Saygılarımla

Son düzenleme:
dosyada 2 adet düğme var aslında ikisininde işlevi aynı

birde userform var

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Merhaba Halit Bey

Bu yapmış olduğunuz sistem epey bir teferruat.Kendinizi çok yormuşsunuz.Buradaki işlevler diğer bir taraftan bakıldığı zaman farklı bir mantık bir okadarda güzel.
Lakin klasik olarak uygulamak istediğimin dışında bir işlev içeriyor.Uygulamak istediğimin dışına çıkıyor.

Buradaki kontrolün mantığı muhasebe yönünden şöyle olması gerekir idi.
Sonki dosya içinde üç satır kayıt yazdım.Ekstremiz sayfasındaki kırmızı renkli satırlar ile satıcı ekstresi içindeki kırmızı renkli satırlar mutabık bir rakamlardır.Bu satırlar bizim ekstremiz ve satıcı ekstresinden çıkarılarak mutabık hareketler sayfasına geçmesi gerekir.Burada işlem bitmiştir.
Ekstremize ve satıcı firmanın ekstresine bakıldığı zaman kalan satırlar siyah renkli kayıtlardır ki,
işte bunlar uyumsuz kayıtlardır.

Kısacası ekstremiz ile satıcı ekstresi içindeki mutabık olan kayıtlar ayıklansın mutabık olmayanlar ise ilgili ekstreler içinde öylece kalsınlar.Mantık bunun üzerine.

Bu işlem bu çalışmanın içinde bu şekil yürümüyor.Sütun ayarlamaları isteğe bağlı olarak ayarlanabilir.Buda ayrı bir format.Satıcı ekstresinin sütunları değişeceği için.

Saygılarımla

Son düzenleme:
Ekstremiz sayfasında buradaki sutunların öncekinden farklı niye diyeceksen önceki dosyanda E sutunundaki veriye göre yapılmıştı şimdi E sutununda veri yok F sutununda veri var fark oradan geliyor

Halit Bey

Önceki çalışma gereği yapılan işlem gereği böyle olarak yapılmıştı.Buradaki işleyişe doğru diyebiliriz.Oysa ki farklı bir firma yada firmaları baz aldığım zaman satıcı ekstresindeki borç tutarı ve alacak tutarı sütunu numarası gereği değiştiği için böyle bir ihtiyaç ortaya çıkmıştı.

Şöyle tekrar bakmak gerekirse ;
Eksterimizdeki 8 sütun hep sabit.A ile H sütunu arası

Burada ;
Ekstremiz sayfası E sütunu (Borç tutarı) = Satıcı_ekstresi sütün değişebilir(Alacak tutarı)
Ekstremiz Sayfası F sütunu (Alacak tutarı) = Satıcı_ekstresi sütun değişebilir(Borç tutarı)

şeklinde çıkacaktır.Dikkat ederseniz Değişen firmaların ekstresindeki sütun numarasını şu sütun diye tayin edemediğimizden dolayı o sütunları belli bir hücreye yazarak belirlersek olabilir.Bunu zaten sonki örnekte yapmıştınız.

Daha kısa anlatabilirsem şu şekilde belirteyim, Eksterimiz sayfasındaki E sütunu(Borç tutarı) rakamını satıcı tarafında Alacak tutarı olacak sütunu tarasın(Bunu elle yazacağımız değişiklik gösterecek sütun numarası hücrede tayin edilsin) Eksterimizde E sütunu Satıcı tarafında Şu sütun diye

Yine aynı şekilde ekstremiz sayfasındaki F sütunu (alacak tutar) rakamını satıcı tarafında Borç tutarı olacak sütunu tarasın(Bunu elle yazacağımız değişiklik gösterecek sütun numarası hücrede tayin edilsin) Ekstremizde F sütunu satıcı ekstresinde şu sütun diye

ekstremiz sayfasında ve satıcı ekstresi sayfasındaki mutabık olanlar üçüncü sayfaya atılsınlar.Uyumsuz çıkacak olan tutarlar ekstremiz ve satıcı ekstresinde olduğu gibi dursun.

İnşallah şimdi daha iyi anlatabilmişimdir.

Saygılarımla

sutunlar değişken olduğu için user formla yapmaktan başka çare bulamadım

yapacağın şey taranacak iki sayfanın alfabetik sutunlarını yazman ve Mutabık_Hareketler sayfasına aktarman

Mutabık_Hareketler2 sayfasınıda borç alacak beraber çalıştığı zaman onuda diğeri için kullanabiyirsin

Son düzenleme:
Halit Bey

Bu çalışmanın içine ve önceden kullandığım tek sayfalı olarak kontrol ettiğim çalışmanın içine aynı ekstreyi kopyaladım.İki çalışmada aynı ekstreyi kontrol ettim.
Fark ettiğime göre,lakin Son eklediğiniz çalışmanın kontrol olayında bir gariplik var gibi.Önceden kullandığım çalışmayı da son eklediğiniz çalışmayıda üzerinde ki ekstre ile kopyalıyorum.

İlk önceki kullandığım çalışmadaki şeklide görmüş olursunuz.Önceden beri kullandığım çalışma tek sayfa içerisinde bizim ekstremiz ve satıcı firmanın ekstresi var.Bu şekilde kullanmak zor olduğu içinde ayrı sayfalarda olursa daha iyi olur düşüncesi ile hareket etmiştim.

Çünki satıcıdan geleni satıcı tarafına bizdekini ise kendi sayfamıza yapıştırmakla kontrol etmiş olacaktık.
yukarıda da dediğim gibi çalışmada bir gariplik var gibi.İki çalışmayıda ekstreli olarak ekliyorum.

Yada tek sayfalı çalışmanın işleyiş biçimini kaale alıp ayrı sayfalı kontrol düzenlemesi daha iyi olmazmı ?
Ayrı bir husus daha var aslında satıcı tarafının ekstre başlığı değişeceğinden dolayı başlıklarda diğer sayfaya olduğu gibi kopyalanmış olursa daha otomasyon olur gibi.

Esasen önceki çalışmada işlem tamam olmuş olacakken farklı firmaların ekstrelerinide kontrole gittiğimiz zaman hali ile her firmanın ekstresi bir olmadığı için ortalığı karıştırdı desem yeridir.
Satıcı tarafında borç tutarı ve alacak tutarı sütunu farklı yerde yada borç bakiyesi alacak bakiyesi gibi ekstradan fazla sütun işi bozuyor.

ikinci ektedeki Ekstra mutabakatı çalışmasındaki gibi işlev görecek ayrı sayfalı kontrol olması daha sade olacak gibi.
Bizim ekstremizin bilgileri sabit,Satıcı firmanın ekstre başlıkları değişebilir,dolayısıyla borç tutarı ve alacak tutarı sütunları ileride de kalabilir geride de bu değişken her zaman dediğimiz gibi.

Yapılan kontrol ;

Bizim borç Tutarımız,Satıcının Alacak tutarı ; Bizim Alacak tutarımız,Satıcının Borç tutarı olacaktır ki bu satırlardaki kayıt uyumlu ise
o satırlar olduğu gibi üçüncü sayfaya gitsin.Uymayanlar bizim ekstremizde ve satıcı ekstresinde oldukları gibi kalsın.
Tabi Ekstre başlıkları elle kopyalanmaya gerek kalmadan ilgili sayfalarda da yerini alsın.

Saygılarımla

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Geri