• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

hücre içinde geçen kelimelerin bulunarak karşılığında başka hücrede değer yazma

Excel Vers. ve Dili
2019 tr
hücre içinde geçen kelimelerin (tam eşleşme değil) bulunarak karşılığında başka hücreden değer alarak yeni bir tablo yapmak istiyorum. bir çok şey denedim ama veriler tek satırda olmadığı için derleyemiyorum. bakabilen olursa sevinirim. akşam aakşam takıldım kaldım..

örnek dosya http://www.dosyaupload.com/4Qes

Merhaba,

Aşağıdaki DİZİ formülü kullanabilirsiniz.

E4 hücresine uygulayınız.

Formülü hücreye yazdıktan sonra cursor hücre içinde aktif haldeyken hücreyi CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına basarak terk ediniz.

Kod:
=İNDİS(GT!$A$9:$BM$1891;KÜÇÜK(EĞER(ESAYIYSA(MBUL("AMASYA";GT!$G$9:$G$1891));SATIR(GT!$G$9:$G$1891)-8);SATIR($A1));7)

Formülün sonundaki 7 değeri ile oynayarak istediğiniz sütuna ait bilgiyi alabilirsiniz.

Merhaba,

Aşağıdaki DİZİ formülü kullanabilirsiniz.

E4 hücresine uygulayınız.

Formülü hücreye yazdıktan sonra cursor hücre içinde aktif haldeyken hücreyi CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına basarak terk ediniz.

Kod:
=İNDİS(GT!$A$9:$BM$1891;KÜÇÜK(EĞER(ESAYIYSA(MBUL("AMASYA";GT!$G$9:$G$1891));SATIR(GT!$G$9:$G$1891)-8);SATIR($A1));7)

Formülün sonundaki 7 değeri ile oynayarak istediğiniz sütuna ait bilgiyi alabilirsiniz.
ilginizden dolayı teşekkürler. şehir dışında olmamdan dolayı deneyip yeni yazabiliyorum. yazdığınız formül işe yarıyor fakat sağa sola doğru diğer yerleri doldurmak isteyip formülü kopyaladığımda hepsinde amasya yazıyor. diğer sütunlara karşılığına gelen diğer değerleri de doldurmam icap ediyor. mümkün mü?

Sanırım son paragrafa dikkat etmediniz.

Sanırım son paragrafa dikkat etmediniz.

iyiki etmemişim, :) kendi kendime çözmüş oldum, herşeyin hazırına konmamak lazım. bu arada gayet güzel oldu. hatta amasya yazısını aratmak yerine hücrenin birine amasya yazıp hücreye yol gösterdim. hangi ili istersem o hücreye yazıyorum bana o ille ilgili herşeyi vermiş oluyor. ammmaaa sıkıntım şu oldu, GT de yani genel olarak kullanacağım tabloda her işlem yaptığımda biraz düşünüyor oldu. sanırım hesap yaparken biraz yoruluyor excel. bir de formülü yazdığımızda en üste satır eklemem ile birlikte ilk amasya geçen hücreyi değil 2. olanı alıp sıralıyor. bunun inceliğini çözemedim işte. bilginize sağlık... olayı anlamış olduğunuzu düşünerek başka bir yol öneriniz varsa onu da değerlendirmek isterim. belki de çok kolay bir yolu olduğunu söyleyebilirsiniz.

Dosyanızda yavaşlama oluyorsa formülleri hesaplama seçeneğini "manuele" alabilirsiniz. Bu şekilde dosyanız epey hızlanacaktır. Sonuçları görmek istediğinizde F9 tuşuna basarak ya da dosyanızı kayıt ederek hesaplamayı yaptırabilirsiniz.

Üste satır eklediğinizde formül içindeki satır aralığını güncellemeniz gerekebilir.

Formül içindeki aşağıdaki satırda 9. satırdan başladığı için -8 yazılmıştır. Siz satır eklediğinizde kaçıncı satırdan başlıyorsa onun bir eksiğini formül içine yazmanız gerekmektedir.

Kod:
SATIR(GT!$G$9:$G$1891)-8

Farklı çözüm önerileri olarak aşağıdakileri deneyebilirsiniz.

1. GT sayfasının başına bir yardımcı sütun ekleyebilirsiniz. Bu sütuna yapacağınız il adına göre benzersiz bir sıra numarası oluşturacak formül yazıp DÜŞEYARA formülü ile sonuca gidebilirsiniz.
  2. Makro ile hızlıca sonuca gidebilirsiniz. Böylece dosyanız formül yükünden kurtulur.

Geri