• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Hücre İçeriğine Göre Değer Getirme(Kdv)

ERRİC

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 2009
Merhaba ekteki tablomda bir kaç satır örnek veri girdim, gider türü sutununda sarı ile boyadığım satırlarda(e sutununda) gider türleri mevcut bu manuel girişe göre h sutunundaki kdv oranları otomatik olarak metin içeriğine göre gelebilirmi(turuncu ile boyalı) yaklaşık standart hale getirerek sayısını 30 a düşüreceğim bu gider türlerini; bu işlemi uzun bir formül yerine vba, makro yada başka bir şekilde yapabilirmiyiz; bir de bazı gider türlerinin birden fazla kdv oranı olabiliyor o yüzden (genelde %75 sabit ) gider türü yazıldığında karşısına kdv oranı h sutununa gelecek fakat manuel (elle) mudahale edilip düzeltilmesine musade etsin (değilse kdv oranı na göre gider çeşitleri çok fazla artıyor pratik olmaktan çıkıyor) umarım anlatabilmişimdir.Saygılar.

Ekli dosyalar

Merhabalar ERRİC ; benim bu sorun ile çözümüm veri doğrulama ile oldu. Ayrı bir sayfa üzerinde gider türlerini sıraladım ve hemen yanlarına geçerli KDV oranlarını yazdım.Veri doğrulama listesi alarak hemen yanlarındak hücreye Eğer formülü ile KDV oranını getirtip sonuca ulaştım. Sende incele yine eklenmesi gereken bir yer varsa bakalım.

Buradan İndirebilirsiniz.

Ayrıyeten sorunun devamını yeni inceleme şansım oldu ; eğer ki bunu VBA ile yapmak istersen girişlerini userform düzenleyip ordan yapabilirsin fakat orda da şundan faydalanman gerekir ; Bir hesaplama sheet'i oluşturulup orası formüllü kalacak , bilgilerini orda hesaplattırıp formülsüz bir şekilde userformuna tekrar dönen bilgileri veri girdiğin sheet'e kaydedeceksin. Daha önce bu şekilde bir çalışmam oldu. O konuda da yardımcı olabilirim elimden geldiğince. Direk vba üzerinde hesaplama işlemleri biraz beni aşar pek matematiksel terimlerden anlamam ( Matematik 0-1 arası gitti geldi öğrenciliğimde :) ) Üstadlar illa ki o konuda da yardımcı olabilirler.

Son düzenleme:
Belirttiklerimi sırasıyla yapınız.

Öncelikle tablolarınızda hücre birleştirmeden kaçınmanızı mümkün oldukça satır ve sütun genişliklerini değiştirerek verilerinizi sığdırmanızı, arada gereksiz boş satır ve sütun kullanmanızı öneririm. Bu amaçla dosyanızdaki Sayfa1 sayfasında F, G ve D sütunlarını silin.

Sayfa2'nin A sütununa gider türlerini B sütununa da KDV oranlarını yazın.

Sayfa1'in kod bölümüne (Sayfa ismine sağ tıklayıp Kod Görüntüle dedikten sonra açılan sayfa) aşağıdaki kodu yapıştırın:

Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If intersect(Target, [D2:D10000]) Is Nothing Then Exit Sub
If Target = "" Then Exit Sub
tablo = Sheets("Sayfa2").Range("A1:B" & Sheets("Sayfa2").Cells(Rows.Count, "A").End(3).Row)
Target.Offset(0, 1) = WorksheetFunction.VLookup(Target, tablo, 2, 0)
End Sub

Bu kodlar sayesinde D2: D10000 aralığına girdiğiniz gider türlerinin KDV oranları karşısına yazılacaktır. Doğru çalışması için öncesinde belirttiğim gibi fazla sütunları silmeniz gerekmektedir.

Öncelikler değerli vaktinizi ayırdığınız için emeğinize sağlık Sayın TEGCreative, ben sizden de deneyimsizim bu işlerde excel web tr ailesi ve sizler sayesinde ufak tefek basit şeyleri yapmaya çalışıyoruz bir yere kadar ; gerisi sizden geliyor; vba bilgim yok denecek kadar az ; ama bu hali bile guzel; bir sorum olacak değilse kullanırken dikkat edeceğiz; sorum su tabloyu doldururken diğer arkadaşlar anlamsız kısaltmalar yapıyor veya bire bir aynısını yapmıyorlar özelllikle ilk aylarda kullanıma tam hakim olana kadar aşmak için; örneğin gider türünde "AKARYAKIT BEDELİ" yerine "YAKIT BEDELİ" "YAKIT" "YAK.BED." gibi yazabiliyorlar bu oranın geldiği sutundali formülü sezgisel yani hücredeki metine göre arayarak bulmasını sağlanabilir mi? vaktiniz yoksa da yine de teşekkür ederim.
Saygılar

Sayın ERRİC ; güzel dilekleriniz için teşekkürler . Arkadaşlarınızın kısaltma yapacağını tahmin etmiyorum çünkü seçme gibi bir şansları varken kısaltma dahi olsa yazı yazmayı tercih etmeyeceklerdir.

Ekteki dosyayı inceleyiniz. İlk mesajımda belirttiğim işlemleri yaptım. Ayrıca daha da geliştirdim. D sütununa sadece önceden belirlenmiş Sayfa2'deki giderlerin girilebilmesini sağladım. Ayrıca girilen gider türü ve toplam fatura tutarına göre KDV hariç tutar ile KDV tutarının otomatik yazılmasını sağladım.

KDV Bulma

Sayın yusuf bey sizlerinde katkıları için çok teşekkür ederim A2:I61'e kadar olan alanı komple silip kullanabiliyoruz sanırım Saygılar

Geri