• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Hesaplama Soncu Birden Fazla Sonucu Yuvarlama

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan besen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

besen

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021
İngilizce
Merhaba şöyle bir işlem var. İşlem sonucu olauşan değerlerin kuruş hanelerinin sıfır olmasını istiyorum.

Matrah 32.643
1.nci işlem: Bu rakamın önce %25 ini alıyoruz. Sonuç 8.160,75

2.nci işlem: 32.643 - 8.160,75 /6 = Sonuç 4.080,38

1.nci ve 2.nci şlemledeki %25 ve 6 değişken sayılar olabilir.

3.ncü işlem: 32.643'ün 3/4 'ünü hesaplıyoruz 24.482,25

4.nci işlem: 32.643'ün 2/4 'ünü hesaplıyoruz 16.321,50

5.nci işlem: 32.643'ün 1/4 'ünü hesaplıyoruz 8.160,75

Matrah öyle bir sayı olmalı ki, tüm küsuratlar sıfır olsun.

Örneğin bu işlemde matrah 32.648 olursa, tüm kuruşlar sıfır oluyor gibi.

teşekkürler.

Tüm formüllerinizi; =AŞAĞIYUVARLA( MEVCUT FORMÜLÜNÜZ ;0) olarak değiştirerek sonuç alabilirsiniz.

Bu işlemin faydası nedir, küsarat vermeyen sayıyı neden bulmak istiyorsunuz.Örnek dosya ekleyebilir misiniz?

Taksit hesabında kullanacağım. kuruşlu işlem olmasın istiyorum.
teşekkür

Tüm formüllerinizi; =AŞAĞIYUVARLA( MEVCUT FORMÜLÜNÜZ ;0) olarak değiştirerek sonuç alabilirsiniz.

O şekilde olmuyor. Tüm işlemleri tek tek yuvarladığımızda, ortaya çıkan sayıları topladığımızda, baştaki sayıdan farklı olmamalı.

teşekkürler.

Kullanmak istediğiniz sayı 8'e kalansız bölünebilmeli.

Kod:
=MOD(A1;8)

Bu formül nedir?

Yazdığınız sayı 8'e bölününce kalanı veriyor. Bu formülü kullandığınızda sonucun sizin istediğiniz gibi olması için 0 çıkması gerekir.

Müsadenizle Sayın kuvari.
Sayın besen, bir yandan küsuratlardan kurtulmuk, bir yandan da toplamın küsuratlı formül sonuçlarıyla aynı sonucu vermesini istemeniz, çelişkili bir durum.

Bu ikisinin aynı sonucu vermeyeceği zaten belli değil mi acaba?

Matematiksel olarak küsuratlı işlem yapmak, ancak küsuratları görmek istemiyorsanız, hücre biçimlendirme -> Sayı -> Ondalıktan sonraki karakter sayısı kısmını 0 (sıfır) olarak ayarlayın (bu durumda da excel sayıyı en yakın tam sayı -küsurat kısmının 0,5 ile mukayesesi sonucuna göre yukarı veya aşağı yuvarlayarak, yani YUVARLA fonksiyonu uygulanmış gibi- şekilde görmenizi sağlar ancak arka planda küsuratlı sayılar üzerinden işlemler yapmaya devam eder.
İsterseniz; aşağı yuvarlama yerine TAMSAYI fonksiyonuyla tam kısmını bir hücreye, =MOD(...;1) gibi bir formül ile küsurat kısmını başka hücreye alarak yaptığınız matematiksel işlemleri bu küsurat hücrelerine de uygulayın ve hangi aşamada lazım ise küsuratla, tam sayıları toplayın.

Ben de onu istiyorum zaten, yazdığım sayının 8 e kalansın bölünen en yakın sayı olmasını.
Bu formül sayının bu kurala uymadığını gösteriyor. Peki kurala uyan sayı nedir?

Müsadenizle Sayın kuvari.
Sayın besen, bir yandan küsuratlardan kurtulmuk, bir yandan da toplamın küsuratlı formül sonuçlarıyla aynı sonucu vermesini istemeniz, çelişkili bir durum.

Bu ikisinin aynı sonucu vermeyeceği zaten belli değil mi acaba?

Matematiksel olarak küsuratlı işlem yapmak, ancak küsuratları görmek istemiyorsanız, hücre biçimlendirme -> Sayı -> Ondalıktan sonraki karakter sayısı kısmını 0 (sıfır) olarak ayarlayın (bu durumda da excel sayıyı en yakın tam sayı -küsurat kısmının 0,5 ile mukayesesi sonucuna göre yukarı veya aşağı yuvarlayarak, yani YUVARLA fonksiyonu uygulanmış gibi- şekilde görmenizi sağlar ancak arka planda küsuratlı sayılar üzerinden işlemler yapmaya devam eder.
İsterseniz; aşağı yuvarlama yerine TAMSAYI fonksiyonuyla tam kısmını bir hücreye, =MOD(...;1) gibi bir formül ile küsurat kısmını başka hücreye alarak yaptığınız matematiksel işlemleri bu küsurat hücrelerine de uygulayın ve hangi aşamada lazım ise küsuratla, tam sayıları toplayın.

Ömer bey bir çelişki yok. Örnek tabloda görüldüğü gibi her sayının, çok yaklaşık olarak küsuratsız hesaplanabilecek bir değeri var. Manuel yaptığım bu işlemin otomatik yapabilir miyim.

teşekkürler.

Ekli dosyalar

Ben de onu istiyorum zaten, yazdığım sayının 8 e kalansın bölünen en yakın sayı olmasını.
Bu formül sayının bu kurala uymadığını gösteriyor. Peki kurala uyan sayı nedir?

Aşağı doğru mu? Yukarı doğru mu?

Mesela 20 yazdık ,24 mü olsun 16 mı?

İlk yazdığınız sayının B3'te olduğu düşüncesiyle, 8'in en yakın katı kriterine göre fark 4'ten küçükse aşağıdaki en yakın 8'in katını, değilse yukarı doğru 8'in en yakın katını verecek formül aşağıdaki gibi yazılabilir.
Kod:
=EĞER(MOD(B3;8)<4;B3-(MOD(B3;8));B3+(MOD(B3;8)))

Budur hocam.
Teşekkürler.

İlk yazdığınız sayının B3'te olduğu düşüncesiyle, 8'in en yakın katı kriterine göre fark 4'ten küçükse aşağıdaki en yakın 8'in katını, değilse yukarı doğru 8'in en yakın katını verecek formül aşağıdaki gibi yazılabilir.
Kod:
=EĞER(MOD(B3;8)<4;B3-(MOD(B3;8));B3+(MOD(B3;8)))

Bir şey daha sormam gerekiyor.
Bu formül bu kurala göre çalışıyor. taksit sayısı değiştiğinde veya peşinat oranı değiştiğinde hesaplamalar yine küsuratlı oluyor. Bu duruma göre esnek bir çözüm var mı?

Formüldeki 8 in yerine gelmesi gereken sayıyı otomatik nasıl bulabiliriz.

teşekkürler

Sayın besen sayılarınızın durumunu, sayıların neyi gösterdiğini, 1/4 nedir 6 nedir ona bakmadım, size 8'in en yakın katı lazım idi ona göre formül yazdım. İsterseniz sayıların ne anlama geldiğinden ziyade aralarındaki matematiksel ilişkiyi söyleyin, bir çözüm yolu bulunur.
Neticede sözle anlatabiliyorsanız (açık nokta bırakmadan) formüle edilebilir diye düşünüyorum.

Ekteki tabloda açıkladım.

Ekli dosyalar

Kod:
=eğer(mod(c3;8)<=4;c3-mod(c3;8);c3+(8-mod(c3;8)))

Geri