• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

hesaplama adımları

Excel Vers. ve Dili
excel 365
Office 365
ekteki dosya içinde basit eğer mantığına benzer bir hesaplama adımları var, bunu makro ile nasıl yapabilirim.
bunu kendim de öğrenmek istiyorum fakat biraz mantığını kavrayamadım, yardımcı olarak yapabilen bir arkadaş olursa inceleyip mantığını çözmek diğer işlemleri kendim yapmak istiyorum.
yardımlarınız için teşekkür ederim.

211453

Ekli dosyalar

örneğinizde EĞER mantığı yok, düz matematik hesaplama var. N2 hücresinde =K2*F2*C2 hesabı var. EĞER nerde olacak?

belirtmeyi unutmuşum, girilen fiyat stünündaki fiyat birimi olan "adet,paket,koli..." kısmına ne girilirse o miktar kısmındaki birim kısmında yazan birim kadar "adet,paket,koli" fiyat birimine "paket,koli" stünları kadar çarpıma ekleyerek sonuç kısmına yazması gerek. bu işlem yapıldığında "olması gereken" rakamlar ilgili stündaki gibi olarak çıkması gerekmektedir ki alt alta olan bir sıra halindeki hesaplamalar için aynı mantığı takip etsin

aslına bakınca D ve L ya bağlı eşitliğin sağlanmasıyla eşitlik oluşturan kelime "hücre" hesaplaması
yani D ve L stünu değişken F H sabit K ve C asıl çarpan

açıklamalarınızı okudum okudum okudum anlamadım, 96, 32, 16 nasıl çıkıyor bulamadım. kusura bakmayın

2.satir icin;
"Adet fiyati" 2 (tl sini koymamisim) olan 24 paket urunun toplam fiyati 24*(paket*2 (1 pakete 2 adet olan urun)) 2*24*2=96

Ayni mantikla
3.satir yani 32;
2(koli)*4 (koli icerigi)*2(fiyat):32

Hangi sütunların birbiriyle çarpılacağını belirten "kesin/net/anlaşılır" kural(lar) nedir?

yeni dosya yükleyerek formülleri manuel olarak girdim, açıklamaları dahil ettim. bir kaç varyasyon daha olma şansı var, fakat genel mantığı kavradıktan sonra varyasyonları birşekilde düzenleme imkanım olur diye düşünüyorum.

Ekli dosyalar

Aşağıdaki formülü deneyin:

=K2*C2*EĞER(VE(L2="adet";D2="paket");F2;EĞER(VE(L2="adet";D2="koli");F2*H2;EĞER(VE(L2="paket";D2="koli");H2;1)))

Aşağıdaki formülü deneyin:

=K2*C2*EĞER(VE(L2="adet";D2="paket");F2;EĞER(VE(L2="adet";D2="koli");F2*H2;EĞER(VE(L2="paket";D2="koli");H2;1)))
olmadı hocam,
ben sanırım tam olarak anlatamadım, biraz karışık bir durum var içinde basit görünmesine karşın..
daha müsait bir zamanda açıklayıcı bir şekilde yazmaya çalışacağım.
paketler stünundaki bazı değerler litre kilo olarak açıklama olarak verildiği için çarpanlarda bunları hesaba katmıyor olması gerek.
adet,paket,koli bu üç özellik üzerinde çalışma yapılması gerek, hücrelerdeki tek bağlayıcı unsur bu

Verdiğim formül örnek dosyanızdaki sonuçları aynen veriyor.

Geri