• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Harfi sayıya eşitleyip çarpmak...

Excel Vers. ve Dili
excel 2003
Arkadaşlar acil yardımınıza ihtiyacım var.

Ben bir excel tablosunda bir hücreye 2 harf girip mesela ZZ, bunu bir sayıya eşitleyip sona başka bir hücredeki sayıyla çarptırmak istiyorum..

Kısaca 2 harfe karşılık gelen 1 sayı atamak istiyorum ve bu atanan sayıyı başka sayıyla çarptırmak sitiyorum.. (atanan rakam ondalıklı olabilir... 2,5 gibi)

mesela ZZ aslında 2,5 ondalık rakamına eşit olsun.. ben hücreye ZZ yazdığım anda hücrede ZZ görünsün ama ben başka bir hücredeki rakam ile çarptırabileyim.

bunu en kolay nasıl yapabilirim? makro bilmediğim için bu konuda yardımcı olursanız sevinirim...

Ad tanımlama ile yapabilirsiniz.

EKLE menüsünden, Ad seçeneğini Seçip Tanımla yaparsanız; Ad tanımla penceresi gelir.

Bu pencerede vereceğiniz bir isme, bir hücre erimi, sabit bir sayı yada formül atayabilirsiniz.

Siz Ad kısmına ZZ yazıp, Başvuru yerine =2,5 yazarsanız bundan sonra formüllerinizde ZZ 2,5 sayısını ifade ederi.

örnek a1 hücresine = ZZ * 2 yazarsanız sonuç olarak 5'i gösterir.

Ben bir excel tablosunda bir hücreye 2 harf girip mesela ZZ, bunu bir sayıya eşitleyip sona başka bir hücredeki sayıyla çarptırmak istiyorum..

Kaç tane iki harf olacak?
AA...........ZZ arasında yüzlerce iki harf var. Sizin iki harf sayınıza göre çok çeşitli uygulamalar önerilebilir.

XXCELL arkadaşın dediği yöntem gerçekten çok güzel, fakat orda sormak istediğim bişey var mesela ben orda ZZ yi 2,5 rakaımına AA yı da 4 rakamına atadım.. benim yapmak istediğim örnek olarak a2 hücresine =2*A1 şeklinde bir formul yazıp a1 hücresine ZZ yazarsam bana işlem olarak 2*2,5 yapsın AA yazarsam bana 2*4 işlemini yapıp sonucunu yazsın.. yapmak istediğim tam olarak budur.. biraz karışık ama :)

AS3434 arkadaşa cevaben de; benim çok değişkenim yok. toplamda yaklaşık, sadece 2 harften oluşan 10 değişkenim olacak (SS, GG, YY, AY, ZV, BM..... gibi)

yardımcı olursanız sevinirim...

XXCELL arkadaşın dediği yöntem gerçekten çok güzel, fakat orda sormak istediğim bişey var mesela ben orda ZZ yi 2,5 rakaımına AA yı da 4 rakamına atadım.. benim yapmak istediğim örnek olarak a2 hücresine =2*A1 şeklinde bir formul yazıp a1 hücresine ZZ yazarsam bana işlem olarak 2*2,5 yapsın AA yazarsam bana 2*4 işlemini yapıp sonucunu yazsın.. yapmak istediğim tam olarak budur.. biraz karışık ama :)

AS3434 arkadaşa cevaben de; benim çok değişkenim yok. toplamda yaklaşık, sadece 2 harften oluşan 10 değişkenim olacak (SS, GG, YY, AY, ZV, BM..... gibi)

Bissürü alternatif olabilir, ben ad tanımla üzerinde duracağım.

Kendi verdiğiniz örneğe göre;

Eğer ZZ isimli bir ad tanımladıysanız.
ve a1 hücresine metin olarak ZZ yazdıysanız;

a2 hücresine = 2 * dolaylı(a1) yazmanız halinde dediğiniz olur.

ilave olarak AA diye başka bir ad daha tanımladıysanız, ve a1 hücresindeki ZZyi silip AA yazarsanız bu durumda a2
AA ya göre değişecektir.

Ekteki dosyayı inceleyin.

..

YURTTAS CEVABEN;Yolladığınız dosyayı inceledim tam benim istediğim gibi sağolun. Fakat şöle bir sıkıntı var nedense seçeneklerden A1 hücresinden herhangi bir şey seçmeme rağmen bana sonucu gösteren hücrede yani C1 hücresinde HATA:502 diye hata veriyor.

nedense çalıştıramadım bir türlü...

NOT: birde A1 hücresinde ki seçme işlemini nasıl yaptığınızı da söylerseniz gerçekten çok sevinirim...

Bissürü alternatif olabilir, ben ad tanımla üzerinde duracağım.

Kendi verdiğiniz örneğe göre;

Eğer ZZ isimli bir ad tanımladıysanız.
ve a1 hücresine metin olarak ZZ yazdıysanız;

a2 hücresine = 2 * dolaylı(a1) yazmanız halinde dediğiniz olur.

ilave olarak AA diye başka bir ad daha tanımladıysanız, ve a1 hücresindeki ZZyi silip AA yazarsanız bu durumda a2
AA ya göre değişecektir.

gerçektende yardımlarınız için sağolun.. fakat sizin söylediğiniz dolayli komutunu kullandım ama sizinkinde de hata veriyor.. #ad? işareti şeklinde...

acaba benim excel imde mi sorun var....

Yolladığınız dosyayı inceledim tam benim istediğim gibi sağolun. Fakat şöle bir sıkıntı var nedense seçeneklerden A1 hücresinden herhangi bir şey seçmeme rağmen bana sonucu gösteren hücrede yani C1 hücresinde HATA:502 diye hata veriyor.

nedense çalıştıramadım bir türlü...

Dosyaya bir kez daha baktım. Bir problem görünmüyor.

Böyle bir hatayı da ilk kez duyuyorum.

..

Dosyaya bir kez daha baktım. Bir problem görünmüyor.

Böyle bir hatayı da ilk kez duyuyorum.

..

evet evet çalışıyor. nedense demin çalışmadı bende anlamadım... Çok teşekkürler zaman ayırdığın için. Bu arada bir de A1 hücresine çoktan seçme olayını nasıl yaptığını sölersen çok sevinirim...

evet evet çalışıyor. nedense demin çalışmadı bende anlamadım... Çok teşekkürler zaman ayırdığın için. Bu arada bir de A1 hücresine çoktan seçme olayını nasıl yaptığını sölersen çok sevinirim...

Excel Dersanesi'nden Data Validation - Veri Doğrulama konusuna bakın.

..

Sn. Yurttaş çoktan seçtirdi olayı çözdü zaten :) :) :) :)

Çok SaĞolun...

Arkadaşlar herkeze tek tek çok teşekkür ederim... Gerçekten çok yardımcı oldunuz.. Vakit ayırdığınız için ve uğraştığınız için sağolun. Problemi çözmüş oldum...

Konu açılalı epey zaman geçmiş ama ben de çok istifade ettim bu konudan.

Teşekkürlerimi iletmek isterim.

Teşekkür

Konun açılmasının üzerinden ne kadar zaman geçmiş olduğunun bende farkındayım fakat böyle bir şeye benim şimdi ihtiyacım oldu ve burada yazılanlar ufkumu açtı.Bu nedenle teşekkür etmek istedim.

İyi günler. Ben bunu ad tanımlama ile yapamadım, dosyaları da indiremiyorum. Çok basit birşey yardımcı olur musunuz acaba?

Ad tanımlama ile yaptığımda ZZ yazdığım yeri otomatik olarak 4 yapıyor. Ben 4 olarak algılasın ama ZZ yazsın istiyorum.

İyi günler. Ben bunu ad tanımlama ile yapamadım, dosyaları da indiremiyorum. Çok basit birşey yardımcı olur musunuz acaba?

Ad tanımlama ile yaptığımda ZZ yazdığım yeri otomatik olarak 4 yapıyor. Ben 4 olarak algılasın ama ZZ yazsın istiyorum.

Yeni bir konu açarak sorunuzu orda sormanız daha iyi olur. altın üye olmadığınız için siteye dosya yükleyemez ve dosyaları indiremezsiniz. Ancak örnek dosya hazırlayıp dosya yükleme sitelerinden birine yükleyip burada açacağınız konuda paylaşabilirsiniz.

Yeni bir konu açarak sorunuzu orda sormanız daha iyi olur. altın üye olmadığınız için siteye dosya yükleyemez ve dosyaları indiremezsiniz. Ancak örnek dosya hazırlayıp dosya yükleme sitelerinden birine yükleyip burada açacağınız konuda paylaşabilirsiniz.

Aynı konu varken tekrar konu açmak istemedim, o yüzden burdan sormak istedim. Belki birileri tekrar yardım edebilir.

Aynı konu varken tekrar konu açmak istemedim, o yüzden burdan sormak istedim. Belki birileri tekrar yardım edebilir.
Merhaba. Foruma hoşgeldiniz.

Yanlış anlamadıysam aşağıdaki şekilde işlem yaparsanız istediğinizin elde edilmesi lazım.

-- ZZ'nin sayısal olarak işlem görmesi için; FORMÜLLER menüsünden AD TANIMLAMA
kısmına ad olarak ZZ yazın ve alt taraftaki formül kısmına da =2,5 gibi bu harf grubunun
sayısal karşılığını başına = işareti koyup yazın ve işlemi tamamlayın,
-- ZZ olarak görünme işlemi için; ZZ yazdığınızda, ZZ olarak görünüp 2,5 olarak
işleme tabi tutulmasını istediğniz hücre/hücreleri seçin (örneğin bu hücre A1 hücresi olsun)
ve HÜCRELERİ BİÇİMLİNDİR -> İsteğe Uyarlanmış kısmına [=2,5]"ZZ";#.##0,00 yazarak
işlemi onaylayın (bu hücrelere ZZ DEĞİL =ZZ veya 2,5 yazmalısınız) .

Böylece o hücreye =ZZ yazdığınızda ZZ olarak görünür ama 2,5 olarak işleme tabi tutulur.
Örneğin H8 hücresine =ZZ*5 ya da =A1*5 yazdığınızda sonuç 12,5 olarak hesaplanacaktır.

Son düzenleme:
Merhaba. Foruma hoşgeldiniz.

Yanlış anlamadıysam aşağıdaki şekilde işlem yaparsanız istediğinizin elde edilmesi lazım.

-- ZZ'nin sayısal olarak işlem görmesi için; FORMÜLLER menüsünden AD TANIMLAMA
kısmına ad olarak ZZ yazın ve alt taraftaki formül kısmına da =2,5 gibi bu harf grubunun
sayısal karşılığını başına = işareti koyup yazın ve işlemi tamamlayın,
-- ZZ olarak görünme işlemi için; ZZ yazdığınızda, ZZ olarak görünüp 2,5 olarak
işleme tabi tutulmasını istediğniz hücre/hücreleri seçin (örneğin bu hücre A1 hücresi olsun)
ve HÜCRELERİ BİÇİMLİNDİR -> İsteğe Uyarlanmış kısmına [=2,5]"ZZ";#.##0,00 yazarak
işlemi onaylayın (bu hücrelere ZZ DEĞİL =ZZ veya 2,5 yazmalısınız) .

Böylece o hücreye =ZZ yazdığınızda ZZ olarak görünür ama 2,5 olarak işleme tabi tutulur.
Örneğin H8 hücresine =ZZ*5 ya da =A1*5 yazdığınızda sonuç 12,5 olarak hesaplanacaktır.

Peki çok teşekkür ederim ilk dediğimi elde ettim.
Bir de şöyle birşey soracağım. =ZZ oldu onda sıkıntı yok ama mesela bi altında =AA yı 4 olarak tanımladım. Onun için hücre biçimlendirmede de aynı işlemi yapmalıyım değil mi? Çünkü AA olarak gözükmedi ama biçimlendirme kısmından aynı işlemi yaparsam gözükcek. Tek tek bi yapmalıyım sorum bu?

Çok teşekkür ederim bu arada

Geri