Gelir Vergisi Hesaplama

Excel Vers. ve Dili
excel2003
Yukarda verilen fonksiyonu bizlerde sürekli kullanıyorduk. Gece geç saatlere kadar deneme yanılma yolu ile denedim. Gerçekten genel matrah sıfır aylık matrah 50000 olarak uygulandığında 440 liralık bir hata veriyor. Kademe kademe uygulamalar yaptım bu hata genel matrahın 25000 ile 30000 arasında olduğu bölümlerde meydana geldiğini farkettim. Sorunu malesef çözemedim,gerekirse konuyu burada tartışmaya açalım veya bu işte uzman olan üyelere duyuralım. Ben inanıyorumki kolaylıkla çözeceklerdir. Arkadaşların yardımlarını bekliyorum ve şimdiden teşekkür ederim.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Yukarda verilen fonksiyonu bizlerde sürekli kullanıyorduk. Gece geç saatlere kadar deneme yanılma yolu ile denedim. Gerçekten genel matrah sıfır aylık matrah 50000 olarak uygulandığında 440 liralık bir hata veriyor. Kademe kademe uygulamalar yaptım bu hata genel matrahın 25000 ile 30000 arasında olduğu bölümlerde meydana geldiğini farkettim. Sorunu malesef çözemedim,gerekirse konuyu burada tartışmaya açalım veya bu işte uzman olan üyelere duyuralım. Ben inanıyorumki kolaylıkla çözeceklerdir. Arkadaşların yardımlarını bekliyorum ve şimdiden teşekkür ederim.
Sayın caykpkm:

Yorumunuzu yaptığınız için teşekkür ediyorum. alternatif olarak 1 nolu mesajdaki kodu deneyebilirsiniz.

muzaffer.sm

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Professional Plus 2016 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
20-02-2026
Halit Bey,Merhaba

Bu çalışmayı sakin bir kafa ile incelemek istediğim için bu gün ancak bakabildim.
Buradaki fonksiyonlarda vergi2007 ve ve Gelir fonksiyonları her ay içinde değilde sadece 9 ve 10.aylarda olmak üzere yanlış işlem yapıyor. Fonksiyonların yaptığı Hesabı ekli belgede denedim. Doğru rakamları göstermek açısından gerek manuel gereksede personel programında kendi bodromu hesaplayarak örneklerle gösterdim.

Olması gereken rakamlar belgede mevcuttur.

Netice itibari ile 1 Nolu mesajdaki fonksiyon kullanıldığı daim yanlış sonuç çıkmış olacaktır.

Ekli dosyalar

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Halit Bey,Merhaba

Bu çalışmayı sakin bir kafa ile incelemek istediğim için bu gün ancak bakabildim.
Buradaki fonksiyonlarda vergi2007 ve ve Gelir fonksiyonları her ay içinde değilde sadece 9 ve 10.aylarda olmak üzere yanlış işlem yapıyor. Fonksiyonların yaptığı Hesabı ekli belgede denedim. Doğru rakamları göstermek açısından gerek manuel gereksede personel programında kendi bodromu hesaplayarak örneklerle gösterdim.

Olması gereken rakamlar belgede mevcuttur.

Netice itibari ile 1 Nolu mesajdaki fonksiyon kullanıldığı daim yanlış sonuç çıkmış olacaktır.
öncelikle tartışmaya katıldığın için sevindim senin bordrondaki vergiler bir ay geriden geliyor dolayısıyla eğer hata arıyacaksak önce üç aydaki varklara bir bak

senin bordroda 347,50
her iki koddada 370,83

dolayısıyla senin bordrondaki tek fark 1 ay geriden gelmesi vergilerin
benim esas gerekçem kodlarda süregelen gelir vergisi matrağı sıfırken gelir vergisi matrağı 5000 tl olunca kadlardaki gelir vergisi tutarsızlıklarıdır.

özetle sizin bordronuzdaki vergi hesaplaması 1 ay geriden geliyor bana kalırsa bordronuzun üçüncü aydan itibaren yeniden gözden geçirmenizi dilerim.
iyi çalışmalar.

muzaffer.sm

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
20-02-2026
Halit Bey,

İşte ince nokta burada.Kişinin Vergi matrahı her zaman sabittir Örnek olarak
Aylık Vergi matrahı : 2316,67 TL.
Personelin Bordrosunu yaparken,puantajları vermek üzere ilgili aya bordroyu devrederek gidersiniz.
Burada Brüt ücret : 2725,50 TL.dir. Bundan Ssk% 14 ve İşsizlik Priminide % 1 olarak kestiğiniz zaman Vergi Matrahı : 2316,67 TL.dir. Bu her ayda sabitdir.

2316,67 * 12 = 27.800,04 TL. Yıl sonundaki Kümülatif Matrahı olmuştur.
Yıl sonundaki Gelir vergisi Matrahıda = 5.526,00 TL. olmuştur.

Burada vergi hesaplamanın bir ay geri gibi gözükmesinin sebebi şudur.
- 4.Ay bordrosu yapıldığı zaman 4.ay dahil olmak üzer 4 Aylık Kümülatif Vergi artık 9.266,68 TL.olmuştur.
- 9.266,68 TL.nin Tüm vergisi bulunduktan sonra (%15 lik ve %20 lik hesaplar yapılmış oluyorki dilime göre ) Çıkan rakamın önceden bulunmuş üç aylık
verginin toplamından düşülerek kalan tutar ise 4.ay vergisi olarak çıkmış olacak.

Yani üç aylık vergi, Aylık verginin % 15 den hesaplanmış idi. Ama 4.ayda aylık verginin % 15 ini almak yanlış olacaktır.Çünkü artık matrah 8800,00 TL.nin üstünü çıkmıştır. O halde 4.ayda her zaman sabit dediğimiz rakam olan aylık vergiye nasıl % 20 uygulama yoluna gidilecek. ?

Dolayısıyla ; 4.Ayda toplam kümülatif Vergi matrahını tüm vergisi bulunacak, Üç aylık % 15 den giden
vergilerde toplanmış olarak bir köşede duracak. Toplamda çıkan Vergiden ise 3 aylık vergi
çıkarıldığı zaman kalan rakam sözkonusu bordrosun yaptığınız ayın vergisi olacaktır. Burada
bir nevi ayrışım yapmış oluyorsunuz. %15 lik ve %20 lik vergi toplamından oluşan Vergiyi
dilimler içine kapsayacak şekilde aylık vergileri bulmuş oluyorsunuz.
Dolayısıyla bunu manuel olarakda yapmış olsanız bu böyle çıkar. Önceki ekli belgemdeki
rakamlar kesin rakamdır.
Kodlar bu doğrultuda yazılması gerekir.

Saygılarımla

Son düzenleme:

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Gözden kaçırdığımız bir şey olmuş sizin verilerinizde 1. aya ait matrah ve vergi yok sorun oradan kaynaklanıyor.

Excel Vers. ve Dili
excel2003
Sayın muzaffer.sm sizin tablonuzda ilk ayda süregelen yani kümilatif matrah göstermişsiniz. İlk ayda toplam matrah olmaz. İlk aya toplam matrah koyarsanız formülde de değişiklik yapmak gerekiyor.
Ekli dosyada görüleceği üzere Yeşil tabloda Toplam matrah sıfır, sarı tabloda ise toplam matrah gösterilmiş, görüldüğü üzere her iki tablodaki aylarda hesaplanan vergiler aynı. Bir inceleyin.

Ekli dosyalar

muzaffer.sm

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
20-02-2026
Halit Bey,

1.Aya ait Matrah rakamın yine kendisidi. ( 2316,67 TL. ) Hem Matrahtır aynı zamanda 1.ay sonuda olmuş olacak Kümülatif matrahtır.
İkinci aya devredilecek rakamdır.

Benim verdiğim rakamlar kesin ve doğru rakamlardır. Bunu basit bir örnekle doğrulayalım.

Üç aylık Küm.Matrah : 6950,01 TL.dir. Bu rakamı ister tek seferde % 15 ini bulun, isterse Kişinin aylık vergi matrahı olan 2316,67 TL.nin ay ay % 15 ini bulun, buda 347,50 + 347,50 + 347,50 olarak çıkarki bunun üç aylık vergisi : 1042,50 TL.olur.

Üç aylık sözkonusu ediyoruz,çünki 4.ay da kümülatif matrah 9.266,68 TL.olur böylelik ikinci dilime geçeriz.

4.AylıkVergi matrahı ( 9266,68 TL.de olan bir kişinin ay içinde vergisi 4 aylık Vergi Matrahının dilime göre vergilendirilerek tüm vergisi bulunuyor.Dilim öncesi bulunan Totaldeki Vergi düşülüyor. Böylelikle 4.aydaki Nisan ayı vergisi hesaplanmış oluyor.

Anlatıbilmişimdir umarım. Biliyorumki her iki taraf olarak işlerimizi iyi biliyoruz. Fakat önceki çıkarmış olduğum belgeler kesin ve kati rakamlardır.

Birde şöyle yapın. Gelir fonksiyonu ile benim 25 nolu mesajımdaki yaptığım hesaplamaları kontrol ediniz.

Gelir fonkisyonu ile yapılan aylık vergilerin toplamı 5804,01 TL.çıkıyor. Bu rakamda yanlış bir rakamdır.

Çünkü Kümülatif Matrahı tek seferde de kontrol edebilirsiniz. Buda yıl sonunda her zaman daima yapılır.

27800,04 TL.nin yıllık Gelir vergisi ise 5526,00 TL.olur.

Excel Vers. ve Dili
excel2003
Bu dosyada ise Hem Gelir fonksiyonuna göre hemde gelir2007 fonksiyonuna göre hesaplama yapıldı. Sonuç her ikisinde de aynı

Ekli dosyalar

muzaffer.sm

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
20-02-2026
Sayın muzaffer.sm sizin tablonuzda ilk ayda süregelen yani kümilatif matrah göstermişsiniz. İlk ayda toplam matrah olmaz. İlk aya toplam matrah koyarsanız formülde de değişiklik yapmak gerekiyor.
Ekli dosyada görüleceği üzere Yeşil tabloda Toplam matrah sıfır, sarı tabloda ise toplam matrah gösterilmiş, görüldüğü üzere her iki tablodaki aylarda hesaplanan vergiler aynı. Bir inceleyin.

Görüldüğü üzere, 25 nolu mesajda tablo birde göstermiş olduğum rakamları sizde çıkarmışsınız. Bunlar doğru rakamlardır. Hesaplama bu yöndedir.
İlk ayda kümülatif matrah olur.
Bu nasıl olur dersenizki ? Bu anlamda sizin ocak ayı Gelir Vergis matrahınız
Zaten ay sonu ile zaten kümülatif matrahtır. Bunu yazmanız gerekir. Tabi burada formüller olduğu için koyulmamıştır.

Örnek olarak şöyle diyeyim ilk ay için kümülatif matrah olmaz deyişinize. Bende şu yönden olur diyeyim.

Ocak ayında çalışmış ve ay sonuda çıkmış olan bir kişiye ay sonuda işyeri değişikli belgesini vermeniz gerekti. Bunu da işci sizden istedi.İşte Burada bu kişiye vereceğiniz yazıda olması gereken bilgiler içinde ne olabilir. ? Kişinin genel bilgileri ve kümülatif Vergi matrahı ve Vergisi değilmi ? İşte bu konumda İlk ayda kişinin aylık vergisi aynı zamanda kişinin bir aylık da kümülatif vergi matrahı olur. Bu anlamda her ayın vergi matrahı başlı başına bir kümülatif vergi matrahını oluşturacak rakamdır.

Netice itibari ile çıkarmış olduğum rakamlar kesin ve doğru rakamlardır.

Hesaplamaların anlaşılması açısından ilk aya bunu böyle yazmak gerekiyor.

Kolay gelsin.

muzaffer.sm

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
20-02-2026
Halit Bey,

Evet.. Sizin formülde ilk ay 0 yazılmadığı için bu ay kaymasını gerçekleştiriyor. Şimdi oldu.

Otufan3, Kardeşimizin vermiş olduğu belgede formülün kullanım şeklini görünce fark ettim.

Bu doğrultuda hesaplamalar tamamı ile doğru. İşleminiz tamamdır. Sonuç olarak doğrunun bulunması önemli. Matematikte her formül kullanılabilir. Fakat formülü kullanmayı bilemezsem, tabi sonuca yanlış derim.
Evet bu anlamda işlem tamam. Sonuçlar doğru.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
tartışmak güzel buradaki tablolarda sıkıntı yok sizin gönderdiğiniz tabloda 1. aya ait matrah,kümülatif matrah ve bunlara ait kesilen vergi yok karışıklık ordan geliyor

matrah 2316,67 + kümülatif matrah 9266,68 toplam 11583,35

bu taplam 11583,35 tl nin geleir vergisi. 1876,67
diğeri sadece kümülatif matrahıın vergisi (9266,68)= 1413,34

buradanda çıkan 2 verginin birbirinden çıkartısak 1876,67-1413,34=463,33 çıkar

sizinki ise 370,83 çıkıyor

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
mesajını yeni gördüm demekki aynı anda yazdık herhalde esas konumuz bu değildi bunuda tartıştık iyi oldu
9 ve 10 nolu mesajları okudunuzmu?.

muzaffer.sm

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
20-02-2026
Esasen, şunuda ilave edeyim. Sonuçlar doğru. Fakat ilk aya aylık vergisi olan tutarı küm.Vergi matrahı olarak yazmadığınız için sene sonundaki Kümülatif matrahınız ilk bakışta ilk ayda yazmadığınız tutar kadar eksik kalır.Bunu böyle görmek hoş bir görüntü olmasa gerek.

12.ay sonundaki kümülatif matrahına bir ay daha ilave etmek aklınıza gelebilirmi ?

25483,37 TL. + 2316,67 TL demeniz gerekir ki = 12 Aylık Vergi Matrahı diyebilmeliyiz.

Halbuki kişinin Yıllık Vergi matrahı : 27800,04 TL.dir. Kodlar bence bu anlamda düzenlenmeli.

Yoksa sonuçlar tamamı ile doğru.

Kolay gelsin.

Excel Vers. ve Dili
excel2003
Sn.muzaffer.sm Bizler Kamu kurumlarında yıllardır yaptığımız uygulama da ilk ay kümilatif matrah uygulaması pek olmaz. Aslında sizinle sonuç olarak aynı şeyleri söylüyoruz. Sizin ilk ay için kümilatif matrah tanımına bizde devredilmiş bir önceki matrah olarak anlaşılır. Aslında onun ismi Maliye litaratüründe "Süregelen Matrah" olarak bahsedilir. bizde de Şubat ayında ayrılan memurun Maaş Nakil ilmuhaberine bir aylık matrahı süregelen matrah olarak gösteririz. Netice Bende ayrıntılı olarak inceledim, Gerek Gelir gerekse Vergi2007 fonksiyonları aylar ve yıllık olarak vergiyi doğru olarak hesaplamaktadır. Selamlar.

halit3

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
2003 excell türkçe
ve
2007 excell türkçe
Sn.muzaffer.sm Bizler Kamu kurumlarında yıllardır yaptığımız uygulama da ilk ay kümilatif matrah uygulaması pek olmaz. Aslında sizinle sonuç olarak aynı şeyleri söylüyoruz. Sizin ilk ay için kümilatif matrah tanımına bizde devredilmiş bir önceki matrah olarak anlaşılır. Aslında onun ismi Maliye litaratüründe "Süregelen Matrah" olarak bahsedilir. bizde de Şubat ayında ayrılan memurun Maaş Nakil ilmuhaberine bir aylık matrahı süregelen matrah olarak gösteririz. Netice Bende ayrıntılı olarak inceledim, Gerek Gelir gerekse Vergi2007 fonksiyonları aylar ve yıllık olarak vergiyi doğru olarak hesaplamaktadır. Selamlar.
Sayın caykpkm:

konunun farklı bir boyutunuda tartışmış olduk. ama esas önemlisi
yazılan kullanıcı tanımlı kodların kendi aralarındaki tutarsızlıktır.

seregelen gelir vergisi matrağı 0 tl
gelir vergisi matrağı ..............50000 tl
yanlış sonuç .........................11960 tl
doğru sonuç.........................11520 tl

bu durumda Vergi2007 fonksiyonu sonucu farklı çıkartıyor

Excel Vers. ve Dili
excel2003
Sizin bahsettiğiniz ayrıntı ile ilgili (50.000 Tl.kısmı) hatalı sonuç verdiği konusunda bir tereddüt yok. Hatalı sonuç verdiğini zaten gördük. Esas olarak muzaffer.sm nin ayrıntılı iddiaları ile ilgili olarak yukardaki açıklamayı yazmıştım.

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 365 (64 bit) - Türkçe
Merhaba,

Ekli dosyayı deneyin.

Kod:
Private dilim(), oran()

Function GV(Kumulatif_Toplam As Double, Aylik_Ucret As Double) As Double
Dim b As Byte, Ust As Double, Alt As Double

dilim() = Array(0, 8800, 22000, 76200)
oran() = Array(0, 0.15, 0.2, 0.27, 0.35)

Application.Volatile

For b = 1 To 4
    Ust = (Kumulatif_Toplam - dilim(b - 1)) * (oran(b) - oran(b - 1))
    Alt = ((Kumulatif_Toplam - Aylik_Ucret) - dilim(b - 1)) * (oran(b) - oran(b - 1))
    If Ust < 0 Then Ust = 0
    If Alt < 0 Then Alt = 0
    GV = GV + RoundA((Ust - Alt), 2)
Next

End Function

Private Function RoundA(Sayi, Optional Basamak As Long)
Dim Kat As Long
Kat = 10 ^ Abs(Basamak)
If Basamak >= 0 Then RoundA = CDbl(FormatNumber(Left(Sayi, 30), Basamak))
If Basamak < 0 Then RoundA = CDbl(RoundA(FormatNumber(Left(Sayi, 30) / Kat), 0) * Kat)
End Function

Ekli dosyalar