• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

formülleri makro ile çalıştırma

Excel Vers. ve Dili
2003 ingilizce
Merhaba;

Makrolar konusunda pek detaylı bilgiye sahip olmadığımdan sizlerden bir konuda yardım isteyeceğim....

içerisinde birkaç tane shett olan bir çalışma kitabında çok fazla formül kullanıldığından sayfa çok yavaş çalışmaktadır, her bir sheetteki formulleri bir butona atayarak sadece istenildiği zaman hesaplama yapmasını sağlayarak biraz daha hızlı olmasını istiyorum böyle bir şey mümkünmüdür?

formuller ağırlıklı olarak farklı bir çalışma kitabından veri çekicek şekilde ve "sumproduct" ağırlıklı olarak dagılımlanmıştır.

ekte içerik gizli olduğundan bu dosyayı yollayamıyorum ama

örnek bir dosya oluşturdum ufak çaplı sanırım mantığı kavrarsam benim işime yarayacaktır...

yardımlarınızı rica ederim.

Ekli dosyalar

Gönderdiğiniz örnek dosya; ben de hiçbir çağrışım yapmadı... Örneğinizi tekrar düzenleyerek (gerekliyse verileri çoğaltarak) gönderiniz.

Dosya üzerinde açıklayıcı notlar hazırlamak da, konuyu inceleyen arkadaşlarımızın anlamasına kolaylık sağlayacaktır.

...

ekte yolladığım dosya daha detaylı, değerleri farklı bir çalışma kitabından alarak yapıyor o çalışma kitabı çok fazla veri içerdiğinden ekleyemiyorum ancak formüllerden anlaşılacağı gibi ben iki dosyayıda my documents içine kopyaladım.

sizden istediğim yardım; eklediğim dosyadaki formülleri daha hızlı çalışacak şekilde düzenlemek, benim düşüncem 1 buton hazırlayarak bütün formulleri bu düğmeye basınca çalıştıracak bir makro atamak, bu şekilde en azından sürekli hesaplama yapmasını engellemiş olacağımı umuyorum.

ancak farklı bir formül varsa oda olabilir...

yardımlarınızı rica ederim.

Ekli dosyalar

Araçlar / Seçenekler / Hesaplama sekmesinde otomatik yerine elle seçeneğini seçmek de belki işinizi görecektir.

Ayrıca makro kaydetme yöntemini kullanarak formüllerinizi yazıp daha sonra kodları incelemeyi deneyin.

yardımınız için teşekkür ederim ancak tam olarak problemimi çözemedim zira elle hesaplama yapsamda hesaplama için geçen süre değişmemektedir ben yazdığım formullerin daha hızlı çalışmasını sağlayacak bir yöntem arıyorum, bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.

Formüllerin yavaş hesaplanması özellikle diğer kitaplara yapılan başvurulardan kaynaklanıyor olabilir, ayrı kitaplarda toplamak yerine aynı kitapta farklı sayfalarda verilerinizi toplayabilirsiniz.

evet haklısınız ancak malesef bunu yapamıyorum zira bilgileri aldığım kitap günlük güncellenen bir kitap, ve güncelleyen kişi ben değilim, yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim...

Selamlar,

Kullandığınız formülde hücre aralığını 50.000 satır olarak geniş tutmuşsunuz. Buda hesaplama süresini arttırmaktadır. Gerekmiyorsa bu aralığı daraltın. TOPLA.ÇARPIM formülü zaten dizi mantığı ile çalışan bir formül olduğu için diğer formüllere göre ağır çalışmaktadır. Ama işlevsellik olarak çok üstün bir fonksiyondur.

Eğer formüller yerine makro kullanarak çözüme gitmenin sizin için bir sakıncası yoksa çözüm üretilebilir.

Seçenekler;

1-Eklediğiniz dosyanın açılışına yazılacak bir makro ile veriler diğer kitaptan sadece değer olarak alınır.

2-Eklediğiniz dosya içersine bir buton eklenir ve siz isteğinize göre makroyu çalıştırarak değerleri alabilirsiniz.

Tercihinizi belirtirseniz çözüm üretebiliriz. Diğer dosyayıda küçülterek foruma eklerseniz faydalı olacaktır. Benzer küçük bir örneğinide ekleyebilirsiniz.

Korhan Bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim verileri aldığım çalışma kitabı yaklaşık 45 mb olduğundan dolayı paylaşamıyorum ayrıca bölümlere ayrılamadığı için ufak kısmınıda yollayamıyorum...

Makro olarak bu verileri "value" olarak almayı denedim ancak başaramadım, topla.carpim fonksiyonunu bu şekilde makroya atayamadım, eğer mümkünse bir butona, tüm formülleri hesaplayacak bir makro ataması konusunda yardım almak isterim...

Selamlar,

Sn. hergelex,

Önereceğim kod 45 mb boyutunda olan dosyanızı açacak içinden istediğiniz kriterlere göre verileri sorgulayıp alacak daha sonra dosyayı kapatacak. Ama dediğim gibi siz boş bir excel dosyasına kendiniz 45 mb olan dosyanızın içindeki sütunları ve birkaç satır veriyi içeren örnek dosya hazırlayın. Bizim için yeterli olacaktır.

Bu arada 45 mb olan dosyanızın açılışıda yavaşmı? Ayrıca neden bu kadar büyük kapasitede bir dosya?

Korhan Bey;

Ekte atıfta bulunduğum çalışma kitabının tek sheetini kopyaladım, bu sheetten gerekli olmayan sütunları sildim, gerekli olmayan satırlarıda sildim, sanırım örnekleme yapılabilecek boyuta getirdim bu sheet atıfta buludugum "sonsegmentasyon- uretim" sheetidir.

Bana gerekli olan ve atıfta bulunduğum asıl sheet budur, sizin soylediğiniz gibi bu çalışma kitabını açıp içinden bu verileri alabilecek bir makro var ise işime çok yarayacaktır.

Benim bu bilgileri topla.carpim ile almam için once 45 mblık diğer kitabı açmam sonra kendi kitabımı açmam gerekiyor, diğer kitap açık olmayınca excel verileri guncelleyemiyor..

Ancak eğer dediğiniz gibi bu kitabı açmadan içinden veriyi alıp sonra kapayıp, benim kitabıma veri aktarabileceğimiz bir makro var ise yardımlarınızı rica ederim...

Bana asıl lazım olan kodlar 173,426,475,590,681,745,479...

Ekli dosyalar

Selamlar,

Formül kurduğunuz dosyanızda 3 ayrı veri alan tablo var. Buradaki formüller hangi sütunlardaki verileri hangi kriterlere göre alacak belirtirmisiniz.

Selamlar,

Formül kurduğunuz dosyanızda 3 ayrı veri alan tablo var. Buradaki formüller hangi sütunlardaki verileri hangi kriterlere göre alacak belirtirmisiniz.

ekte az önce yolladığım dosyanın normalde olduğu şekilde aynı sutunlarda kayıtlı halini yolluyorum aynı zmanda dosya isminide sonsegmentasyon olarak kaydettim, sadece formullerın kurulu oldugu dosyada Hedef olarak yazan sütun için işlem yapmasakta olur eğer üretim sütunlarında bana yardımcı olursanız ben bunu hedef sütununada uygulayabilirim sanıyorum...

Ekli dosyalar

Selamlar,

gönderdiğim ekte veriyi çektiğim diğer çalışma kitabının gerekli sheeti aynı isimli olarak bulunmakta sadece gereksiz verileri sildim ancak atıfta bulundugum sutunların yerlerini değiştirmedim kısaca eğer iki dosyayı aynı klasöre koyarsanız formüllerin çalıştığını göreceksiniz buna istinaden yardımınızı rica ederim hızlandırma konusunda...

konuyla ilgili yardım edebilecek birisi var mı acaba yada yol gösterebilecek?

Geri