• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

formüle ad tanımlama yapılabilirmi

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
sayın hocalarım benim aklıma takılan şu =EĞER(EHATALIYSA(Eski formül);"";Eski Formül))
bu şablonu biliyoruz çoğumuz ama formül çok uzun olabiliyo bunu kısaltmak için mesela A4 için uzun bi formül yazdık bu formüle Ad ekle gibi bi isim verebilirmiyiz...? sorum garip gelmiş olursa hocalarımdan özür dilerim

sayın hocalarım benim aklıma takılan şu =EĞER(EHATALIYSA(Eski formül);"";Eski Formül))
bu şablonu biliyoruz çoğumuz ama formül çok uzun olabiliyo bunu kısaltmak için mesela A4 için uzun bi formül yazdık bu formüle Ad ekle gibi bi isim verebilirmiyiz...? sorum garip gelmiş olursa hocalarımdan özür dilerim

Merhaba,

Verebiliriz. Ekle Ad tanımlamada isim veriniz ve daha sonra formülü aralık kısmına yazınız.

Siz bir deneyin başarılı olamazsanız küçük bir örnek eklerseniz eklimden geleni yapmaya çalışırım..

merhaba
uzun formülleri kısaltmak için bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
örnek uzun bir formül yazın deneyelim.

Merhaba,

Ben kısa formulde denedim oluyor. Ek'te..

Ekli dosyalar

sayın hocalarım ekte bi dosya göndericem ama ben sorum için bi çalışmam yoktu ama soru için dosya ekliyorum
=DÜŞEYARA($P6;$A$6:$G$986;5;)
bu formüle hocam "Ali" desek sayın uzman Ali hocam alınmasın:)
ben S6 hücresine Ali yazsam bu formül sonucunun değeri oluşsa

Ekli dosyalar

sayıns erkan yiğit sizin formül sonucunu görebiliyorumda nasıl bunu yaptınız Formul dediğiniz şeyi neye karşılık belirlediniz

sayın hocalarım ekte bi dosya göndericem ama ben sorum için bi çalışmam yoktu ama soru için dosya ekliyorum
=DÜŞEYARA($P6;$A$6:$G$986;5;)
bu formüle hocam "Ali" desek sayın uzman Ali hocam alınmasın:)
ben S6 hücresine Ali yazsam bu formül sonucunun değeri oluşsa

S6 hücresinde iken Ekle / Ad / Tanımlamaya giriniz. çalışma kitabımındaki adlar kısmına verial yazınız. Başvurunu yerindeki veriyi silerek orayada ;

Kod:
=DÜŞEYARA($P6;$A$6:$G$598;5;)

formülünü yazınız..

Daha sonra S6 hücresine,

=verial

yazarak alt satırlara kopyalayınız..

Ekteki dosyada formüle ehatalıysa'yıda ekleyerek yazdım..

.

Ekli dosyalar

dediklerinizi yaptım çalıştı hocam tesekkür ettim
şimdi ben S6 ya =EĞER(EHATALIYSA("verial");"";"verial") bunu yazsam aşağıya çeksem çözülmüş mü oluyo hocam

şimdi ben S6 ya =EĞER(EHATALIYSA("verial");"";"verial") bunu yazsam aşağıya çeksem çözülmüş mü oluyo hocam

Bir dene bakalım çözülmüş mü? Bizde görelim. :)
Excelde çoğu şeyi deneme yanılmayla görüyoruz, en azından ben.

tesekkürler sayın uzmanamele sizin örnekte gayet anlaşılır

Bu şekilde de yapabilrsiniz fakat formülün tamamını tanımlamanız daha doğru olur. Aynı şekilde formülü tanımlayabilirsiniz..

Kod:
=EĞER(EHATALIYSA(DÜŞEYARA($P6;$A$6:$G$598;5;));"";DÜŞEYARA($P6;$A$6:$G$598;5;))

7. mesajda eklediğim dosyada bunu yapmıştım..

sayın espiyonajl hocam bişe daha sorucam biz sadece S6 ya formül yazıp ad verdik aşağıya doğru mause ile çekince ,diğerleri biz ekle ad tanımla gibi işlemler yapmadan değişebildi
hani excelin özelliklerinden diceksiniz de bu tuhaf değil mi her hücrenin adı verial oluyo ama hepsindeki düşeyara formülü değişik ???

Sayın modoste,

Tanımlamanın içindekide bir formüldür, eğer aralıklarını sabitlemezseniz hücreyi yana altta kopyalarken hücre değerleri normal hücreye yazılan gibi değişkenlik gösterir.

Örnek olarak,

A1 hücresine, =B1+D1 yaztıktan sonra formülü alt hücrelere kopyalarken =B2+D2 ..şeklinde ilerler..

Bu formülü aynı şekilde Ad tanımlama ile tanımladığınız zaman aynı şekilde ilerler. Biraz karışık gibi fakat mantığını anlarsanız basit gelecektir..

Eklediniz dosyadan gidelim isterseniz.

=DÜŞEYARA($P6;$A$6:$G$598;5;0) formülde P sütunu sabitlenmiş fakat satır sabitlenmemiştir. Yani formülü alt hücrelere kopyalarken P7, P8 şeklinde ilerler. Tanımalada da formülü bu şekilde tanımladığımız için formülü bir alt hücreye kopyaladığımızda tanımaladaki formülde hücreye göre değişir. Mesela S13 hücresinde iken Ekle / Ad / Tanımlamaya girerseniz formülün $P13 biçiminde olduğunu görebilirsiniz..

Daha değişik bir örnek vermeye çalışayım.

Açıklamamda Tanımlamayı S6 hücresinde iken yapınız demiştim. Bunun nedenide aynı mantıktan dolayıdır. Eğer siz bu formülü imleç H1 hücresinde iken tanımlasaydınız. S6 hücresine gelip Ad / Tanımlamaya girerseniz formülün P11 değerini vereceğini görürsünüz. Çünkü formülde $P6 sütun sabir fakat satır sabit değildir. H1 hücresindeki formülü S6 ya kopyalamakla aynıdır. Açıklama karışık gelebilir fakat birkaç deneme yapın takıldığınız yerde yeniden açıklamaya çalışırım..

.

sayın hocam kusruma bakmayın formülasyonu öğrenmek tabiki güzel ama kafama takılan olay ise ben excelin Ad Tanımla İşlemi için Sadece A6 yı seçtim ona bitakım işlemler yaptım ama enter dedikten sonra ben hücreyi aşağıya çekiyorum bi nevi kopyalıyorum ama S7 hücresi neden Ad tanımla işlemine tabiii oluyoki
S7 hücresinin adı verial olabiliyo ama diğer içeriği değişmesini sizler kadar iyi anlayamıyorum.
öğrendiğim için teşekkür ediyorum sayın espiyonajl

sayın hocam kusruma bakmayın formülasyonu öğrenmek tabiki güzel ama kafama takılan olay ise ben excelin Ad Tanımla İşlemi için Sadece A6 yı seçtim ona bitakım işlemler yaptım ama enter dedikten sonra ben hücreyi aşağıya çekiyorum bi nevi kopyalıyorum ama S7 hücresi neden Ad tanımla işlemine tabiii oluyoki
S7 hücresinin adı verial olabiliyo ama diğer içeriği değişmesini sizler kadar iyi anlayamıyorum.
öğrendiğim için teşekkür ediyorum sayın espiyonajl

Elimden geldiğin kadar anlatmaya çalışırım fakat siz denemeler yaparsanız daha kolay anlarsınız. Birde ben sizin sorunuzu doğru anlıyorum umarım..

Tanımlama işlevi ile ister aralık ister formül tanımlayabilirsiniz. Bu menünün özelliği budur. Tanımladığınız aralık tıpkı hücrede tanımladığınız aralık gibi isterseniz değişken olur isterseniz sabit olur.

Örneği verial diye bir formül tanımlarsanız bu tanımlama formül ile aynı işlevi görür formülde nasıl aralıkları alt satıra kopyalarken değişkenlik gösteriyorsa tanımlamadada aynı işlev olur..

verial olarak =A1 tanımlarsanız.. C1 hücresine =verial yazarsanız aşağıdaki gibi değişkenlik gösterir.

=verial ~ A1
=verial ~ A2
.
.
=verial ~ A10 şeklinde ilerler..

.

sayın espiyonajl ilginiz için çok teşekkür ederim
kafamı karıştıran şey mesela bi çalışmada A1:A200 arasına =Gökhan diye ad tanımladık o sayfanın herhangi bi yerinde mesela S453=ORTALAMA(Gökhan) desek bi cevaba çıkabiliyodum bu örnekte verial adı sadece bir hücre için tanımlanmamış oluyo S6 yada S7 yede S8 ede verial adı verilmiş oluyo ama herbiri farklı formülleri alıyo
bu özellik Ad-Tanımla işlevinin özelliğidir diyosunuz kısaca
sizi yormuş oldum aynı tarzda sorularla
bir sayfada A1:A10 arasına gökhan adı versek ve hemen yanına B1:B10 arasına ad tanımlamadan yine gökhan versek hata uyarısı alırız dimi bir yerde =mak(Gökhan) yazsak hangisini alıcak?????

sayın espiyonajl ilginiz için çok teşekkür ederim
kafamı karıştıran şey mesela bi çalışmada A1:A200 arasına =Gökhan diye ad tanımladık o sayfanın herhangi bi yerinde mesela S453=ORTALAMA(Gökhan) desek bi cevaba çıkabiliyodum bu örnekte verial adı sadece bir hücre için tanımlanmamış oluyo S6 yada S7 yede S8 ede verial adı verilmiş oluyo ama herbiri farklı formülleri alıyo
bu özellik Ad-Tanımla işlevinin özelliğidir diyosunuz kısaca
sizi yormuş oldum aynı tarzda sorularla
bir sayfada A1:A10 arasına gökhan adı versek ve hemen yanına B1:B10 arasına ad tanımlamadan yine gökhan versek hata uyarısı alırız dimi bir yerde =mak(Gökhan) yazsak hangisini alıcak?????

Merhaba,

Siz Gökhan olarak tanımladığınız A1:A200 aralığını sabitlediğiniz için herhangi bir hücrede aralık değişkenlik göstermez bu yüzden ortalama(gökhan) olarak farklı hücrelerden formülü kullanabildiniz. Yani siz aralığı $A$1:$A$200 bu şekilde sabitlediniz.. Sabitlemeseydiniz her hücrede farklı aralıklarla işlem yapmış olurdunuz. Ekteki örnekteki formüle dikkat ederseniz $P6 hücresi vardı bu hücrenin sadece sütun kısmı sabitlendiği için satır kısmı farklı hücrelerde değişkenlik gösreterir..

Diğer sorunuza gelince; farklı aralıklar için iki aynı ad ile aralık tanımlayamazsınız, aynı ad ile herzaman son tanımladığınız aralık geçerli olacaktır..Yani siz A1:A10 için gökhan tanımlamasından sonra tekrar gökhan tanımlaması ile B1:B10 aralığı tanımlarsanız ilk tanımlamanızın üstüne tanımlamış olursunuz.

Aynı isimle tanımla işlemini sadece merak içinmi yoksa herhangi bir dosyada uygulamak içinmi sormuştunuz. Eğer bir dosyada uygulama yapacaksanız dosya ekleyerek açıklarsanız farklı yollarla çözüme ulaşabiliriz..

.

Sayın hocam bazı şeyleri öğrenmek adına bazılarını da mantığını kavrayamadığımdan sordum
anladığım şu; ad tanımla fonksiyonu diyelim bi sayfada bir aralığa gökhan dediysek başka bi aralığa gökhan diye ad veremeyiz versekte ilkini kullanır.Ancak formüle ad tanımla yaparsak formüle $ işaretleri almayan yani değişebilen başvurular verdiğimiz formül adını kullanarak diğer yerlere o ad ile işlem yaparsak değişimler olucaktır
teşekkür ettim ilgili anlatımlarınız için

Sayın hocam bazı şeyleri öğrenmek adına bazılarını da mantığını kavrayamadığımdan sordum
anladığım şu; ad tanımla fonksiyonu diyelim bi sayfada bir aralığa gökhan dediysek başka bi aralığa gökhan diye ad veremeyiz versekte ilkini kullanır.Ancak formüle ad tanımla yaparsak formüle $ işaretleri almayan yani değişebilen başvurular verdiğimiz formül adını kullanarak diğer yerlere o ad ile işlem yaparsak değişimler olucaktır
teşekkür ettim ilgili anlatımlarınız için

İlkini değil son tanımlamayı alırsınız. Evet, yüzeysel olarak yazdıklarınız gibidir..

Geri