• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Formülde referans Hücre değişmesin

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Windows 11 TR, Excel 2021 64 Bit Türkçe
Sorum şu:Formülde yazdığım hücre adresi değişsin istemiyorum.
Diyelimki A1 hücresine =C1+C2 formülünü yazdım. sonra C sütun üzerine gelip sağ tıkladım sütun ekledim. Bundan sonra A1 hücresindeki formüle baktığımda formüldeki C1'in D1, C2'ninde D2 olduğunu gördüm. yani A1 hücresinndeki formülün başvurduğu hücreler kaydığında yada sürükle bırak ile yerleri değiştirildiğinde formülde otomatik değişiyor ve verilerin gittiği yeni hücreler
oluyor. bu sorunu formülü =$C$1+$C$2 biçiminde yazarak çözemeyiz. denedim değişen bir şey olmadı.
Nasıl yaparım.
Yardımcı olacaklara şimdiden çok teşekkür ederim.
İyi günler.

Son düzenleme:
selam,
A1 hücresinde =C1+C2 formülü var. Önce şurada anlaşalım ki , C sütununu seçip sütun eklediğinizde formül C2+c3 olmaz , D1+D2 olur. C2+C3 olması için ise 1. satırı seçip satır eklemek gerekir.
Şimdi sorunuza dönersek, araya sütun da eklense/çıkarılsa , satır da eklense / çıkarılsa
A1=C1+C2 olsun istiyorsunuz diye anlıyorum soruyu. Satır / sütun eklendiğinde / çıkarıldığında C1 de ve / veya C2 de hiçbir değer kalmayabilir.

Kod:
=DOLAYLI(ADRES(1;3))+DOLAYLI(ADRES(2;3))

kullanabilirsiniz.
Not : ADRES formülünde ilk değer satır no. , ikinci değer ise sütun no yu gösterir. Yani ADRES (1,3)=C1 olur.
Kolay gelsin..

Hücre adresi aynı kalsın

Öncelikle teşekkür ederim. ne demek istediğimi çok iyi anlamışsınız. yazınız üzerine soruyu düzelttim.
Ayrıca başkaları okursa bu sabit adres belirleme nin başka biçimleride varmı. daha kısa olanı gibi

Son düzenleme:
selam,
R1C1 stilinde de yazılabilir.

=DOLAYLI("R1C3";0)+DOLAYLI("R2C3";0)

veya;
Formüller > Ad yöneticisinden Sayı1 isimlendirin ve Başvuru yeri formül kısmına =DOLAYLI(ADRES(1,3)) yazın. Aynı şekilde Sayı2 için ise =DOLAYLI(ADRES(2;3)) yazın. Sayı1 ve Sayı2 isimlendirilmiş olur.
A1 e =Sayı1+Sayı2
yazdığınızda da olacaktır.

kolay gelsin....

Son düzenleme:
Daha detay

Sakman bey yine teşekkür ederim
Kusurama bakmayın son yazdıklarınızı tam anlayamadım. Son anlattığınız stilleri küçük bir excel dosyasına yazıp göndermeniz mümkün mü? Size zahmet olacak.
Son bir iyilik olacak. Anlayamadım galiba. deniyorum olmuyor.
tekrar teşekkür
iyi geceler.

Son düzenleme:
sakman bey son bir sorun

Selam ve saygılarımla
İyi günler Sakman bey,
Öncelikle teşekkür ederim.
Dosyayı indirdim. Denedim çalışıyor. Önce şunu öğrenmek istiyorum.
Gönderdiğiniz dosyada =DOLAYLI("R1C3";0)+DOLAYLI("R2C3";0)
formülünü kullanabilirsiniz diye yazmışsınız. Bu formülde parantez içindeki 0 rakamları neyi ifade ediyor. bunun yerine yazılacak başka parametreler var mı?
Bilmek istiyorum.
İkincisi adres değişmesin dedik, hep bununla ilgili açıklamalar sorularımız oldu. hepsi çok güzel ancak başvurduğum hücre adresi eğer aynı sekmede(Çalışma Sayfası) değilse, başka bir sekmede(çalışma Sayfasında) ise tüm yöntemler çalışmıyor, sürekli formül hatası veriyor. Diyelimki sayfa1'deki A1 hücresinde =Sayfa2!A1+Sayfa2!A2 formülü var. Bu formülde Sayfa2'deki A1 ve A2 hücrelerine ad tanımlasak ve formüldeki A1 ve A2 yerine bu adları yazsak hata veriyor. Diğer yöntemle Sayfa1'deki A1 hücresine yazdığımız Sayfa2!A1+Sayfa2!A2 formüldeki A1 yerine =DOLAYLI(ADRES(1;1)), ve A2'nin yerine =DOLAYLI(ADRES(1;2)) yazarsam olmuyor. Bunları yazdıktan sonra değişiklikler oluyor yazdığım formülde. A1 ve A2 ifadelerinin yerine yazdığım ifadede "=" işaretinide kaldırdım yine olmadı. Bunu denemedim ama eğer başvurduğum hücre adresi başka bir excel dosyasında ise sanırım bu şekildeki bir yolla hiç çalışmaz. Eğer bunu da öğrenirsem hem işimi görmüş olacağım hemde konuyu tam olarak öğrenmiş olacağım. Bunun için size çok minnettarım
Biliyorum belki canınızı sıktım. Bağışlayın beni. Öğretmenim küçük bir proje üzerinde yeni çalışmaya başladım. Konuya cevap verdiniz. Sizden tamamlamanızı isteyeceğim.
her şey için çok çok teşekkür ederim. Sanıyorum bu son olacak.

Dolaylı fonksiyonu belirtilen adrese dolaylı yoldan başvuru yapar. Bu sebeple satır ve sütun kaymalarından etkilenmez.

Son mesajınızda verdiğiniz başka sayfalardan aktarmak istediğiniz veriler için aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.

Kod:
=DOLAYLI("Sayfa2!A1")+DOLAYLI("Sayfa2!A2")

Dosyalar arası DOLAYLI fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Fakat başvuru yaptığınız dosyayı kapatırsanız formül sonuç üretmez. Dosyaların açık olması gerekir.

Formülde referans hücre değişmesin

Çok çok teşekkür ederim.
Sorumun cevabını buldum ve konuyu tam anladım.
İyi günler.
Kolay gelsin

selam,
Değerlerin Farklı bir sayfadan alınması ile ilgili sorularınızın ilk kısmına Korhan Bey cevap vermiş. DOLAYLI fonksiyonunu da anlatmış. kendisine teşekkürler.
Sorunuzun Diğer kısımları ile ilgili olarak , daha önce göndermiş olduğum ek üzerinde ilaveler yaptım. Açıklamalarda "mavi" yazı ile gerekli açıklamaları da yapmaya çalıştım. Yeni link aşağıdadır.
Kolay gelsin...

link : http://s3.dosya.tc/server4/i58m9j/cumas.zip.html

Konu Kapandı

Başta Sakman beye ve Korhan beye teşekür ederim
Emeğinize sağlık
İyi Günler.

Konu Kapandı

Başta Sakman beye ve Korhan beye teşekkürler.
Bu konuda her şeyi öğrendim.
İyi Günler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri