• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

formül içindeki hücre aralığını değiştirme

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Excel 2010 English
Merhaba arkadaşlar
Ben formül içindeki hücre referanslarının benim belirlediğim şekilde değişmesini istiyorum..

Mesela; Sum(A1;A4) formulünü kolonda aşağıya doğru hücre hücre kopyalarsanız Sum(A2;A5) diye devam eder.. Ben aşağıya doğru kopyalarken referans aralığın belirlediğim şekilde artmasını istiyorum.. $ ile kolon ve hücre sabitlemek pek işime yaramıyor..

Örnek olarak; Aradaki bir kolona da referans hücre aralıklarını yazdığımı düşünün, Sum(A1;A4) formülünüaşağıya kopyaladığımı düşünün ve aradaki kolonda da 5 yazıyorsa Sum(A2;A6) olarak değişmesini istiyorum formul içeriğinin. Aradaki kolona 10 yazdıysam da formülü aşağıya kopyaladığımda Sum(A3;A12) aralığın bakmasını istiyorum..

Umarım doğru düzgün anlatabilmişimdir.. Macrosuz bir çözüm arıyorum, excel fonksiyonu içinde halledilebilir mi bu iş sizce..

Teşekkürler

Merhaba,

Aradaki kolon dediğiniz nedir.? 5 yada 10 değerini tam olarak nereden alacak.

demek istediğiniz;
sizin belirlediğiniz aralıkta hücre satırları artacak. 5 satırda 1 yada her satırda 2 şer artacak ??

sayın systran size yanıt vermek için bi dosya hazırladım ama sanırım foruma dosya eklenmiyor artık.. aşağıdaki görsel hali size yardımcı olur mu ?

ben manuel yazdım ama C1 hücresindeki formulde SUM formülünün B1'deki 2 rakamına bakıp 2 satıra bakmasını istiyorum.. B6'da ise 4 yazıyor formul bu durumda da 4 hücreye bakmalı toplamı almalı..

http://www.resimagaci.com/img/pv5hvjt.jpg

Teşekkürler

ömer bey sizin yardım mesajını görmemişim..
anlatamamıştım, umarım örnek size de çözüm konusunda fikir verir..
Teşekkürler

tamam dostum ilgileniyorum şimdi :)

Satır aralıklarını tespit etmek için
dolaylı() dolaylı yaptığın tespitleri birleştirerek formulüze olmasını istediğin işlemlerde kullanman gerek aksi takdir formül olarak algılamaz
Satır()
kaçıncı() formüllerini kullanabilirsin

kaçıncı formülü rakamın kaçıncı satırda olduğunu bulup

bu kendi çalışmalarımla ilgili bir örnek örneği incele

satır aralıklarını bulup ona göre formüle edip toplamı alıyor. hemde mak ve minlerini tespit için

resimde sıra no yazan yer A sütunu

dosyayı evde inceleyip bildirmeye çalışacağım

en sok eklediğiniz dosya aynı başlığımı içeriyor

sayın systran
Sizin örneği dosyaya uyarlayamam (ben yapamam en azından) 96,000 satır var ve içinde de 7000 gruplanmış kayıt var..

şimdi gönderdiğim çalıştığım dosyanın bire bir benzerini gönderdim.. Kusura bakmayın 2 kere uğraştırıyorum sizleri.. Daha iyi ifade edebileceğim bu örnek faydalı olur diye düşündüm..

Benim derdim 96000 satırlık bu dosyadaki yaklaşık 7000 gruba bakıp eğer her grupda birden farklı isimde marka varsa o grubu BiRDENFAZLAMARKA olarak, tek 1 marka varsa o grubu da TEKMARKA olarak gruplamak..

Kusura bakmayın, teşekkürler tekrar..

=+EĞER(E6=E5;" ";EĞER(EHATALIYSA(EĞER(EĞERSAY(DOLAYLI("B"&KAÇINCI(E6;$E$1:$E$100000;0)&":"&"B"&KAÇINCI(E6+1;$E$1:$E$100000;0)-1);ARA(B6;DOLAYLI("B"&KAÇINCI(E6;$E$1:$E$100000;0)&":"&"B"&KAÇINCI(E6+1;$E$1:$E$100000;0)-1)))=D6;"TEK MARKA";"BİRDENÇOKMARKA"));"TEK MARKA";EĞER(EĞERSAY(DOLAYLI("B"&KAÇINCI(E6;$E$1:$E$100000;0)&":"&"B"&KAÇINCI(E6+1;$E$1:$E$100000;0)-1);ARA(B6;DOLAYLI("B"&KAÇINCI(E6;$E$1:$E$100000;0)&":"&"B"&KAÇINCI(E6+1;$E$1:$E$100000;0)-1)))=D6;"TEK MARKA";"BİRDENÇOKMARKA")))

yukarıdaki formülü kullan
LİSTE NO dan önceki boş satırların varsa boş kalsın rakam yazma

işlem yapıp yapmadığını bilgilendirirsen sevinirim

hepiniz mükemmel insanlarsınız.. Okuyan, ilgilenen, çaba gösteren, yol gösteren herkese binlerce teşekkürler.. Cengiz Bey emeğin, yardımın için çok ama çok teşekkür ederim, beni çok anlamsız bi iş yükünden kurtardınız.. Verdiğiniz formulü örnek dosyama evden uyguladım kusursuz çalıştı..

Yarın ofiste de deneyeceğim sorun çıkacağını sanmam.. Siz formülde taramayı 100,000'nci satıra kadar yapmışsınız (biliyorum ben 96000 satır var demiştim) ama bahsettiğim 96000 satırdaki 7000 farklı liste en büyük liste en fazla 38 farklı satırdan oluşuyor ve hepsi sıralı bu yüzden o tarama alanını bayaa azaltacağım formulde hızlı çalışır dosyanın tamamında..

Sorun yok gerisinin altından kalkarım umuyorum..

Belki birilerinin daha işine yarar, formüllü halini de paylaşayım dosyanın..

https://www.wetransfer.com/download...d7f5f6e5bf6720791f09665920140114223604/cfcd3d

İyi geceler herkese

Alternatif olarak F3 hücresine aşağıdaki formülü uygulayıp deneyiniz.

Kod:
=EĞER(E2=E3;"";EĞER(EĞERSAY(DOLAYLI("B"&KAÇINCI(E3;E:E;0)&":B"&KAÇINCI(E3;E:E;0)+EĞERSAY(E:E;E3)-1);B3)=EĞERSAY(DOLAYLI("E"&KAÇINCI(E3;E:E;0)&":E"&KAÇINCI(E3;E:E;0)+EĞERSAY(E:E;E3)-1);E3);"TEK MARKA";"BİRDEN ÇOK MARKA"))

Geri