• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Formul Icinde Kullanilan Hucrenin Adini Yazdirmak

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
Merhabalar, aslinda sorumun aciklamasinin basit oldugunu dusundugumden dosya eklemem gerekmedigini dusundum fakat yine de gerekirse ekleyebilirim. Sorum soyle;
A1 hucresinde yazili olan ve sadece sonucunu gordugum =TOPLA(B360:B1000) gibi bir formulden "B360" ifadesini (B360'taki hucre degerini degil) C1 sutununa yazdirmak istiyorum. Bunu makrosuz yapmak mumkun mu?

Merhaba,

Kriter nedir tam anlayamadım? Formülde hangi hücre adının yazılacağı neye göre belirlenecek?

Merhaba.

Sorunuz çok anlaşılır değil ancak sanırım istediğiniz sonuca ADRES işlevini kullanarak ulaşabilirsiniz.
Örneğin aşağıdaki formülün sonucu B360 oluyor.
Formüldeki 360 sayısını ve 2 sayısını, kullandığınız belge üzerinden umarım bulabiliyorsunuzdur.
Örneğin A sütununda GENEL TOPLAM olan hücre 360'ıncı satırsa bunun üzerinden bulabilirsiniz.
.
Kod:
=ADRES(360;2;4)
[COLOR="Blue"]=ADRES(satır numarası[B][COLOR="Red"];[/COLOR][/B]sütun numarası[COLOR="red"][B];[/B][/COLOR]başvuru türü)[/COLOR]

Aşağıdaki formülle istediğiniz bölümü alabilirsiniz.

FORMÜLMETNİ fonksiyonu sizde çalışmayabilir. Bu sebeple yeni versiyonlara geçmeniz gerekebilir. Aksi durumda makro kullanmanız gerekir.

Kod:
=PARÇAAL(FORMÜLMETNİ(A1);BUL("(";FORMÜLMETNİ(A1))+1;BUL(":";FORMÜLMETNİ(A1))-BUL("(";FORMÜLMETNİ(A1))-1)

Cok tesekkur ederim aciklamalariniz ve yanitlariniz icin. Ne zaman aciklamaya kalksam derdimi, durumu daha da karmasiklastiriyorum. Soyle ki;
1- A sutununda yuzlerce yinleyen veya yinelemeyen yazili tarihler mevcut.
2- B sutununda bu tarihlere karsilik gelen ucretler mevcut.
3- C sutununda her iki haftada bir B sutunundaki ucretlerin toplamlarini aldigim toplamlar mevcut. Ornegin en son toplam aldigim hucre olan C10'daki aralik ve formul soyle; =TOPLA(B360:B1000)
4- D sutununda her tarihte ziyaret edilmis olan adresler mevcut.
5- E1 hucresinde ise yapmak istedigim o toplam araliginda kullanilan ilk hucre olan B360'i referans alarak A satirindaki 360. satir olan A360'taki tarih ile benim belirleyip el ile yazacagim son tarih arasindaki tarihlere karsilik gelen D sutunundaki adresleri yazdirmak.

Daha karisik anlattilamazdi galiba :)

Keşke anlatmak yerine örnek dosya yükleseydiniz.
İki haftada bir diyorsunuz, tarihlerden hareket edilebilir veya 360 ve 1000 sayısı periyodik olarak değişiyor olabilir (satır numarası bakımından).
Her iki durumda da çözüm bulunabileceğini düşünüyorum.

Dosyayi indirdim. Inceledim ve daha once soylediginiz gibi boyle bir sey icin excel 2013'e ihtiyacim olacak ozellikle _xlfn.FORMULATEXT kismi icin. Bu kisim sadece 2013te var ve office 2013 icin en az windows 7 gerekiyor. Ben Vista kullaniyorum orjinal bilgisayarimi satin aldigimdan bu yana. _xlfn.FORMULATEXT ifadesinin gordugu isi baska sekilde yapabilir miyiz? Toplamin alindigi araligi sonuc olarak elde edebilmenin baska bir mantigi gelmiyor benim aklima .

Yeni versiyona geçene kadar aşağıdaki kullanıcı tanımlı fonksiyonu kullanabilirsiniz.

Kod:
Function KFORMÜL(Veri As Range)
    On Error Resume Next
    KFORMÜL = Veri.FormulaLocal
End Function

Korhan Bey aslinda vermis oldugunuz kullanici tanimli fonksiyonu Insert>Module> cikan ekranda yazdim ve kaydettim. Fakat daha sonra bana Makro etkinlestirilmis dosya olmasi gerektigini soyluyor. kaydettim makronun etkin oldugu dosya modunda. Fakat Salt okunur Uyumluluk modu diyerek aciyor dosyayi. bu normal mi? sorum sacma olabilir fakat makrolarla ilgili bilgim olmadigindan beni aydinlatirsaniz cok memnun olurum. cok sagolun yardimci oldugunuz icin.

cok guzel bir yol geldi karsima makrolarla ilgili. Makro etkinlestirme vb. hep itici geldi bana. Yani yeni ir excel actigimda sifirdan, yine o makrolara eklenen kodlar aktif olsun. Vermis oldugunuz kullanici tanimli kodu bos bir excel de yazip Excel eklentisi olarak Eklenti klasorune kendi belirledigim bir isimle kaydettim ve daha sonra eklentilerden etkinlestirip ne zaman hangi excel dosyasini acarsam aktif olacak makro vb. aktiflestirmeye gerek kalmadan. cok guzel oldu. cok tesekkur ederim Korhan Bey.

Korhan Bey paylastiginiz son Ornek dosyadaki baslangic tarihini veren formulu incelem firsatim oldu. Islemin sonucunda , C sutununda en son toplam alinan araliktaki en kucuk tarihi degil fakat o aralikta ilk hucredeki tarihi veriyor.

En son toplam alinan araliktaki tarihlerin en kucugunu nasil yazdirabilirim ?
Ornegin; paylastigim dosyada C sutununda en son toplam alinan ve =TOPLA(B71:B131) olan toplam araligina gore A71:A131 arasindaki en kucuk tarihi yazdirabilir miyim ?
veya baska bir ornek vereyim,bazi toplamlar tyukaridaki gibi basit yapida olmayabiliyor. Ornegin; =TOPLA(B32:B85, B87:B105, B108, B110:B195) gibi bir toplam olsaydi sayet, yine ayni sekilde, formulde yazilan ilk hucre (32.satir) ve son hucre (195. satir) araliginda A32:A195 araligindaki en kucuk tarihi yazdirmak istiyorum.

(vermis oldugunuz kod excelde kullanabiliyorum o nedenle FORMULATEXT ifadesini kullanabilirsiniz eger gerekirse yine.

Son düzenleme:
Sayın Korhan Hocam,
Bu KTF neyi veriyor? Bir örnek koyar mısınız?
Saygılarımla
Kod:
KFORMÜL(A1)
dediğinizde A1 hücresinde yazılı kodu getiriyor değil mi?
Teşekkür ederim

Son düzenleme:
Doğrudur Tevfik bey, kullandığınız ofis diliyle tanımlı hücrede yazan formülü döndürür.

Parçalı adresler dışında aşağıdaki formül işinizi görecektir.

Kod:
=MİN(KAYDIR(DOLAYLI(YERİNEKOY(YERİNEKOY(FORMÜLMETNİ(KAYDIR($C$1;ARA(2;1/($C$2:$C$100<>"");SATIR($C$2:$C$100))-1;;;));"=TOPLA(";"");")";""));;-1;;))

Parçalı adresler için sonuç almak isterseniz farklı KTF'ler yazılarak sonuca ulaşılabilir.

O zaman bu konuyla ilgili son ve son sorum su o zaman. En son alinan toplam araliginda gecen ilk hucre (71. Satir) ile son satir olarak 5000. satir arasindaki (A71:A5000) en kucuk tarihi yazdirabilir miyiz. bunu bile yapoabilirsem isimi gorecektir KTF ye ihtiyac olmadan.

selam,
konuya böyle ortadan müdahil olmak istemem ama, dosyanıza baktığımda sanki bir yardımcı kolon kullanılarak çözüm üretilebilirmiş gibi hissettiğim için yazıyorum.
yanlış anlamıyorsam eğer, yardımcı kolon kullanılarak hazırlanmış eki inceleyin... Yanlış yorumlamışsam da affola...
kolay gelsin...

link : http://s2.dosya.tc/server/bg363k/hayaletinizi_SA.xlsx.html

sakman26, paylasmis oldugunuz dosya ciddi anlamda cok ayrintili,sanki kendi dosyamda yaptigim ayrintili islemlerin bir parcasiymis gibi bir dosya. Cok guzel bir ornek dosya ve kullanacagim bazi kisimlari olacak kesinlikle icinden sordugum sorunun disinda. Sorum ise su paylastiginiz dosyada A,B,C sutunlarindaki renklendirmeleri gri,beyaz,gri,beyaz diye otomatik renklendirme yapabilecek ir formul ile kosullu bicimlendirmenin bir yolu varmidir? Her renk icin ayri ayri formul girmek gerekecek aksi halde her mod sonucu icin.

Korhan Bey paylasmis oldugunuz son formule kucuk bir ekleme veya duzenleme ile 5000. gibi bir satira kadar yoklama yapabilirsem isimi gorecektir, 17. mesajimda acikladigim uzere. Bunu nasil yapabilecegimi bildirirseniz bu konuyla ilgili baska sorum kalmayacaktir.

Cok Tesekkurler vakit ayirip ugrastiginiz icin.

Aşağıdaki formülü deneyin.

Kod:
=MİN(KAYDIR(DOLAYLI(YERİNEKOY(YERİNEKOY(FORMÜLMETNİ(KAYDIR($C$1;ARA(2;1/($C$2:$C$5000<>"");SATIR($C$2:$C$5000))-1;;;));"=TOPLA(";"");")";""));;-1;5000-MİN(SATIR(DOLAYLI(YERİNEKOY(YERİNEKOY(FORMÜLMETNİ(KAYDIR($C$1;ARA(2;1/($C$2:$C$5000<>"");SATIR($C$2:$C$5000))-1;;;));"=TOPLA(";"");")";""))))+1;))

Geri