• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Fatura arşivleme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan meola
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
pro 2003
Değerli arkadaşlar,

Konuyu çok araştırdım ama bir türlü işin içinden çıkamadım Excel müthiş bir program bir çok yönü var ve ben konular içinde kayboldum. Yapmak istediğim şeyi dosyada açıkladım ama dosyayı mesajıma ekleyemedim. :???:

Bir fatura şablonu hazırladım. Bu şablonda normal yazıcı çıktısı alacağım yerde hiçbir sorun yok. Ancak yapmak istediğim, örneğin bugün bir fatura kestim, bu faturanın aynısını aşağıda bulunan hücrelere kopyalayacak.Bunu otomatik olarak yapmak istiyorum. Kopyalama işlemi otomatik olarak bittikten sonra, dosyamı kaydedip çıkacağım.

Ertesi gün başka fatura kesmek istediğimde eski kopyaya dokunmadan, yeni girilen değerleri 3 satır boşluk bırakarak, alt satırlara kopyalayacak. Bir el atıverin lütfen. Kafam kazan oldu. Çok iyi excel bilgim de yok ne yazık ki. :eek:

Bir dosya paylaşım sitesine (örneğin [B]http://s3.dosya.tc/[/B] ) örnek belgenizi yükleyin, ardından oradan alacağınız link'i burada paylaşırsanız, örnek dosyanız üzerinden cevap almanız kolaylaşacaktır.

Faturalarınızı bütün olarak (şekil bakımından) kopyalayıp yedek tutmanız pek anlamlı gelmedi bana.
Bunun yerine; yazıcı formatına uygun bir şablon sayfa hazırlayın, başka bir sayfaya da, faturada bulunacak her bir veri türü için (tarih, sayı, müşteri, müşteri vergi dairesi, müşteri vergi no, müşteri adresi, satılan mal/yapılan hizmet, tutarı, iskonto, kdv, toplam gibi (ihtiyacınız olan veri türlerinin tümü için) birer sütun başlığı hazırlayın.
Bundan sonra her bir satır 1 adet faturaya ait tüm bilgileri içerir şekilde bir liste oluşturun.
Ardından şablon sayfanız ile bilgiler sayfanız arasında bağlantılar kurulup değerler ayrı ayrı çağrılabilir. Örnek dosya ile çözüm bulmanız hızlanacaktır.

Bir dosya paylaşım sitesine (örneğin [B]http://s3.dosya.tc/[/B] ) örnek belgenizi yükleyin, ardından oradan alacağınız link'i burada paylaşırsanız, örnek dosyanız üzerinden cevap almanız kolaylaşacaktır.

Sayın omer.baran, öncelikle hızlı yanıtınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi dosyayı yükledim.
http://s3.dosya.tc/server/d5ix2i/elfisi.xlsx.html

Bir alttaki mesajınızda dediğiniz de mantıklı. geldi yani bir tek uzun satıra, sütunların sayısı arttırılarak veriler işlenebilir. Ancak aynı sayfa içerisinde olması yani ilgili firma için bir tane sayfa açmak daha kullanışlı olacak benim için.

Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

Merhabalar.
Bence önce bu çalışmadaki amacınızı netleştirmelisiniz.
-- Arşivleme derken ürün bazlı bir amacınız mı var yoksa müşteri bazlı bir amacınız mı var?
-- Müşteriler itibariyle borç/alacak takibi mi yapmak istiyorsunuz?
-- Faturalara konu ürünlerin alış-satış-stok-sipariş işlemlerini mi takip etmek istiyorsunuz?
-- Ürünlerin maliyet-kârlılık-satış fiyatı belirlemesini mi yapmak istiyorsunuz?
-- Müşterilere yönelik analizler oluşturup iskonto-ciro primi gibi şeyler için müşteri bazlı risk analizi mi yapacaksınız?
Vs, vs.
Bunlar gibi soruların cevabı ortaya çıkmalı diye düşünüyorum.
Amacınızı netleştirdikten sonra sizin için neler gerekli ise ona göre sayfalar tasarlamalısınız.

Ardından şu sayfanın şu hücresine şu bilgileri nasıl getiririm, şu koşullara uyan rakamları nasıl toplarım gibi excel bakımından net sorular sorarak amacınıza adım adım yaklaşmalısınız.

Forumda aramalar yaparak amacınıza uygun örnekler bulabileceğinizi düşünüyorum.

İyi günler dilerim.

Merhabalar.
Bence önce bu çalışmadaki amacınızı netleştirmelisiniz.
-- Arşivleme derken ürün bazlı bir amacınız mı var yoksa müşteri bazlı bir amacınız mı var?
-- Müşteriler itibariyle borç/alacak takibi mi yapmak istiyorsunuz?
-- Faturalara konu ürünlerin alış-satış-stok-sipariş işlemlerini mi takip etmek istiyorsunuz?
-- Ürünlerin maliyet-kârlılık-satış fiyatı belirlemesini mi yapmak istiyorsunuz?
-- Müşterilere yönelik analizler oluşturup iskonto-ciro primi gibi şeyler için müşteri bazlı risk analizi mi yapacaksınız?
Vs, vs.
Bunlar gibi soruların cevabı ortaya çıkmalı diye düşünüyorum.
Amacınızı netleştirdikten sonra sizin için neler gerekli ise ona göre sayfalar tasarlamalısınız.

Ardından şu sayfanın şu hücresine şu bilgileri nasıl getiririm, şu koşullara uyan rakamları nasıl toplarım gibi excel bakımından net sorular sorarak amacınıza adım adım yaklaşmalısınız.

Forumda aramalar yaparak amacınıza uygun örnekler bulabileceğinizi düşünüyorum.

İyi günler dilerim.

Tekrar merhaba sayın omer.baran.

Öyle büyük bir işletmem yok. Yapmak istediğim sadece dosyada gördüğünüz kadarı. Yani faturamı kesip kestiğim faturanın bir nüshasını, aynı sayfa içerisinde alt satırlarda korunması. Hepsi bu kadar. Örneğin A satışını yaptım, bu a satışındaki tarih, ürünler ve adetleri, toplam tutar şeklinde alt hücrelerde otomatik olarak kayıt edilmesi. Gerektiğinde itiraz edecek müşteriye şu tarihte şunları almışsın ve bu kadar tutmuş demek. B satışını yaptığımda ise eski kaydedilmiş a satışına dokunmadan, b satışını da a satışının altındaki satıra ilave etmesi. Kaydettiğimde her iki satışında birbirini etkilemeden kayıt edilmesi.

Özetleyecek olursam, a satışı yapıldı I satırına kayıt edildi. B satışı yapılınca J satırına kayıt edildi. C satışı ise K satırına kayıt edilecek ...

İlginize teşekkür eder, ben de sizlere iyi günler dilerim.

Satışını yaptığınız ürün çeşidi kaç adettir mesela?
Örneğin 100 çeşit ürün mü vardır ticaretini yaptığınız?
Liste halinde kaydedilmiş bir ürün listeniz var mı?
Çünkü müşteriler itibariyle satışını yaptığınız ürünlerin miktar-fiyat bilgilerini de tutmak istiyorsunuz.

Kaç adet müşteriniz vardır? Sayı olarak ne civardadır?
Kaydedilmiş bir müşteri listeniz var mıdır?
Müşteri itibariyle sayfa oluşturmak istiyorsanız kaç müşterinizin olduğu önemli tabi.

Nihai amacınız ürün bazlı işlem mi yoksa müşteri ile olan BORÇ/ALACAK durumu mu bunu kesin olarak anlamaya çalışıyorum.

Son düzenleme:
Satışını yaptığınız ürün çeşidi kaç adettir mesela?
Örneğin 100 çeşit ürün mü vardır ticaretini yaptığınız?
Liste halinde kaydedilmiş bir ürün listeniz var mı?
Çünkü müşteriler itibariyle satışını yaptığınız ürünlerin miktar-fiyat bilgilerini de tutmak istiyorsunuz.

Kaç adet müşteriniz vardır? Sayı olarak ne civardadır?
Kaydedilmiş bir müşteri listeniz var mıdır?
Müşteri itibariyle sayfa oluşturmak istiyorsanız kaç müşterinizin olduğu önemli tabi.

Nihai amacınız ürün bazlı işlem mi yoksa müşteri ile olan BORÇ/ALACAK durumu mu bunu kesin olarak anlamaya çalışıyorum.

Sayın omer.baran
Ürün adedi 5000 üzerindedir. Ürünleri el ile giriş yapıyorum. Adını ben belirliyorum miktar ve tutarı da aynı şekilde elle gireceğim. Liste yapmaya vaktim olmadı. Müşterilerim de 20 adet, ancak hepsine ayrı bir sayfa (sheet) açacağım. Bu işlemi her müşterinin kendi sayfasında borç alacak kaydı olarak tutmak istiyorum.

Şimdiden teşekkür ederim

Merhabalar, kendimce sizin için hazırladığım ekteki belgeyi inceleyiniz.
Sonucu konusunda konu sayfasına cevap yazarak dönüş yapınız.

Ekli dosyalar

Tekrar merhaba omer.baran bey.
Altın üye olmak gerekiyormuş. Dosyayı indiremedim. :(

Bilgisayar başına geçince, birazdan harici link veririm.

Hatalı belge linkini sildim.

Son düzenleme:
Yanlış belge göndermişim, SORGULAMA sayfasındaki formül hatasını düzelttim, belge ekte.

BELGE BURADA

Son düzenleme:
SORGULAMA sayfasındaki metin kutusunda yer alan bir açıklama cümlesi yanlış olmuş, tam tersini yazmışım.
".......ZEMİN RENGİ KIRMIZI İSE ........SEÇİLEN MÜŞTERİYE DÜZENLENEN FATURA DEĞİL DEMEKTİR"
olacaktı.
Müşteri adı değiştirdiğinizde, yeni fatura listesinden seçim yapılması gerektiğini vurgulamak için koşullu biçimlendirme uygulamıştım.

13 numaralı cevaptaki link yenilendi, tekrar indirmelisiniz.

Son düzenleme:
Sayın omer.baran, yapmış olduğunuz detaylı çalışma, harcadığınız zaman ve emek için çok teşekkür ederim.

Ancak istediğimden çok karışık bir dosya olmuş. Daha sade bir şekilde olması için örneği, istediğim yöntemle birlikte açıklamalı olarak tekrar yükledim. Umarım bu sefer sizi bu kadar uğraştırmam.

BELGE ÖRNEĞİ

Merhaba Sayın meola, benim yapabileceğim 13 no'lu mesajdaki belgeden ibarettir.
(Sadece satış sayfasında; aynı faturada 1'den fazla satır olduğunda fatura no, tarihi ve müşteri adının boş bırakılmadan tekrar yazılması şartını kadırabilirim)
Sizinle aynı şeyleri düşünemedim.

Şaşırdığım nokta karışık kavramı oldu.
Düzenlediğim belgede;
-- Bir sayfada fatura kaydı,
-- İkinci bir sayfada tahsilat kaydı,
-- Son sayfada ise bir müşteri seçilerek;
.. O müşterinin borç/alacak tutarının tespiti ile
.. Fatura no seçilerek o müşteriye düzenlenen fatura içeriklerinin görüntülenmesi
işlemleri yapılıyor.
Karışık olan nedir anlayamadım doğrusu.
Elimden gelen bu kadar malesef.

Size iyi günler dilerim.

Merhaba Sayın meola, benim yapabileceğim 13 no'lu mesajdaki belgeden ibarettir.
(Sadece satış sayfasında; aynı faturada 1'den fazla satır olduğunda fatura no, tarihi ve müşteri adının boş bırakılmadan tekrar yazılması şartını kadırabilirim)
Sizinle aynı şeyleri düşünemedim.

Şaşırdığım nokta karışık kavramı oldu.
Düzenlediğim belgede;
-- Bir sayfada fatura kaydı,
-- İkinci bir sayfada tahsilat kaydı,
-- Son sayfada ise bir müşteri seçilerek;
.. O müşterinin borç/alacak tutarının tespiti ile
.. Fatura no seçilerek o müşteriye düzenlenen fatura içeriklerinin görüntülenmesi
işlemleri yapılıyor.
Karışık olan nedir anlayamadım doğrusu.
Elimden gelen bu kadar malesef.

Size iyi günler dilerim.

Sayın omer.baran ilginize alakanıza ne kadar teşekkür etsem azdır. Yazı ile ifade etmek zordur o yüzden yanlış anlamanız gayet doğal. Çünkü ifade ederken eksik anlatmış olabilirim. sizin de zamanınızı emeğinizi harcadım, özür dilerim bu durum için.

Karışıklıktan kastım şu idi. Bir işlem yapıldığında diğer sayfalara işliyor bu gayet mantıklı ve basit. Tek kullanıcı ben olmadığım için daha basit bir düzeneğe ihtiyacım olmasıdır. Ben de çok iyi bir excel kullanıcısı değilim ama diğer arkadaşlar, benden beter durumdalar :)

Sizin hazırladığınız belge çok profesyonelce hazırlanmış ve gayet kullanışlı, detaylı. Yalnız bunu diğer arkadaşlara öğretene kadar akla karayı seçerim.

Son yüklediğim belgedeki gibi sade basit bir şey olsa harika olurdu. Yani fatura kesen kişiler alta yapılan hücre kaydırarak kaydı inceleyerek kolayca çözsünler istedim.

Tekrardan ellerinize, emeğinize, yüreğinize sağlık. Gerçekten müteşekkirim.

Size de iyi günler dilerim. ALLAH razı olsun. Hakkınızı helal ediniz.

Ürün sayınızın fazlalığından bahsettiniz.
Bu yüzden işinize yarayacağını düşündüğüm ekteki belgeyi inceleyiniz.
Ürün isimleri rakamsal DEĞİLSE çok işinize yarayacaktır.

Ürün sayfasındaki renk verilmiş hücrelerdeki formülleri aşağı doğru çoğaltmanız yeterli olacaktır.

Harici dosya linki

Açılır liste hücresine bir harf yazıp OK'u açtığınızda, sadece o harfi içeren ürünler listelenir.

Ekli dosyalar

Ürün sayınızın fazlalığından bahsettiniz.
Bu yüzden işinize yarayacağını düşündüğüm ekteki belgeyi inceleyiniz.
Ürün isimleri rakamsal DEĞİLSE çok işinize yarayacaktır.

Ürün sayfasındaki renk verilmiş hücrelerdeki formülleri aşağı doğru çoğaltmanız yeterli olacaktır.

Harici dosya linki

Açılır liste hücresine bir harf yazıp OK'u açtığınızda, sadece o harfi içeren ürünler listelenir.

Sevgili omer.baran, dosyayı inceledim ama excelde uzman olmadığım için işime yarayacak bir noktayı bulamadım. İstediğimi anlatmada ve anlattıklarınızı anlamada yeteneksiz olduğumu biliyorum. Belki de içinizden ne kadar salak olduğumu da düşünebilirsiniz. İçinizden düşünmeyin. Eleştiriye açığım isterseniz buraya kocaman bir salaksın diye yazabilirsiniz :)

Sizi daha fazla yormak da istemiyorum. Yardımcı olma çabanızı da gerçekten takdir ediyorum. Sanırım bu işi bu şekilde çözemeyeceğim. Başka alternatiflere yönelmem gerekiyor.

Emekleriniz için ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağ olasınız var olasınız.

Estağfurullah, öğretme gibi bir duygu taşımayan kişinin bu forum sitesinde işi yok ki zaten, bilen bilmeyene öğretmeye çalışacak, bıkmak yok.
Eğer zorlanıyorsanız dosyanızı bir siteye yükleyin, yine bakayım, hiç sorun değil.
Lütfen kullandığınız kelimeleri bi daha gözden geçiriniz, öyle bir şey bu sitedeki kimsenin aklından geçmez, benim asla geçmez.
Sabırlıyımdır, öğrenmek isteyen bir üye varsa ve konu yardımcı olabilleceğim bir konuysa hiç üşenmem anlatmaya devam ederim.

Ürün listenize ilişkin olarak gönderdiğim dosyada anlamadığınız nedir acaba?

İsterseniz adım adım gidelim.

Ürün listenizi, gönderdiğim belgede A sütununa yapıştırın sonra, zemin rengi verilmiş (mavi) hücreleri seçin ve fareyle sağ alt köşesine geldiğinizde farenin şeklinin ince + işaretine dönüştüğünü göreceksiniz, o sırada farenin sol tuşuyla tıklayıp bırakmadan, listenin sonuna kadar aşağı doğru çekin, sonuna geldiğinizde bırakın.
Diğer adımları siz söylediğinizde anlatmaya devam edeceğim.
Yok eğer ben yapamam derseniz, dosyanıza ulaşmamı sağlayın, işlemleri yapıp size ulaştırayım, kesinlikle bana zül gelmez.
Sağlıcakla, İzmir'e selamlar.

Geri