• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

excelin verileri yorumlaması hakkında

Excel Vers. ve Dili
excel 2010 türkçe
merhaba; excele yeni başladım ve makro yada kodlama hakkında hiçbir bilgim yok. Sorum şu; Yaklaşık 50 ayrı parçadan oluşan bir imalatım var. Bir imalat için her bir parçadan kaçar adet kullanıldığı ve stokta kalanları excel tablosuna işliyorum. Bu verileri bir kod yazarak, 1 adet imalat için; hücrelerde yer alan kaç tane parçadan kaçar adet kullanıldığı ve stokta kaç adet olduğu verilerini kullanarak eldeki stok ile kaç imalat yapılabilir şeklinde görebilmek istiyorum. örneğin stoktaki parçalara göre 2 tane imal edebiliyorum. her seferinde stokta kalanlara göre tek tek hesap yapmak yerine bunu excel ile yapabilir miyim ve nasıl bir kod yazmam gerekli. yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Yapabilirsiniz.

Ancak gerekli bilgiler var:

50 ayrı parçanın olduğu liste ile bir imalatın hangi parçadan kaçar tane ile üretildiği bilgisini verirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

foruma yeni katıldım. sanırım yeni üye olduğum için dosya vb ekleme yapamıyorum

Melek Hanım,

Tam olarak dosyanızı anlayamadım. Aşağıdakileri cevaplarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

1- Adedi sütununda yazdıklarınız imalat için gerekli olan adet sayısı mıdır?
2- Proses1,2,3 olarak belirttiğiniz sütunlar İmalat isimleri midir?
3- Proseslerin altında yer alan sayılar İmalat için gerekli olan parça adet sayıları mıdır?
4- Takılmış sütunu dediğiniz İmalatta harcanan parça adet sayısı mıdır?

1 - Adedi sütununda yazan sayılar bir imalat için gereken parça adedi
2 - Proses 1, 2 , 3 sütunları o parçadan hangi proseste kaç tane olduğu
3- proseslerin altında yazanlar 2 . maddede belirttiğim gibi, o satırdaki parçanın kaç tanesinin hangi proseste olduğu adedi
4- takılan montaj edilmiş olan adet.

stokta kalan adet = (proses1 + proses2 + proses3) - takılan

Stoktaki verilere göre 2 adet imal edebilirim demişsiniz. Bunu nasıl hesaplıyorsunuz ? Tam olarak neyi hesaplamak istiyorsunuz biraz daha açıklayabilir misiniz?

O tamamen farazi bir örnekti, benim istediğim size attığım tablodaki verilere göre, her parça için adet sütunundaki 1 imalatta kullanılan adet ile stokta o parçadan kaç tane var bunları karşılaştırarak ve 46 parçayı da kapsar şekilde, stokta kalan parçalar ile kaç imalat yapabilirim bunu görebilmek.

Son düzenleme:
Arkadaş yerinde sorular sormuş.
Biraz daha somutlaştırmanız gerekiyor.

Proses ürün adı mıdır?
Doğal olarak kendinize göre hazırlamışsınız ve
bizim için yabancı olduğumuz veriler.

Kod veya formül yazabilmek için konuya bir nebze vakıf olmak gerekiyor.
Biraz açın lütfen.

Proses1 nedir mesela?
Takılan nereye takılıyor?

Size tavsiyem şu: 2 tane sayfa kullanın.
Birinde sadece stok verileri olsun.
İkincisinde imalat sayları yer alsın.

İmalat girdikçe stoktan düşsün ki stok durumuna göre
size sonuç bildirebilsin.

Özetle biraz daha açmanızda fayda var.

Prosesten kasit parcanin basina gelenler. 3 farkli proses var. Bazi parcalar sirayla 3 prosesten geciyor bazilari sadece proses 1 de kaliyor bazisi 2 de. Sonucta 3 prostede olan sayilari montaj edilen adetten dustugumde stoktaki parca sayisi kaliyor. Ornegin parca 1 ve 2 hem proses 1, hem 2 hemde 3 ten geciyor ama parca 3 sadece proses 1 ve 3. Ama bu ara bir islem benim icin stoktaki sayi ile adedi yazan yerde bir imalatta o parcadan kac tane kullanildigini belirtir sayi onemli. Proses 1 2 3 deki sayilar stogu belirliyor. Onlari dahil etmeden sadece stok sutunundaki hucrede yer alan veriler ile aded sutununda yer alan verilerin kiyaslanmasina ihtiyacim var. 46 farkli parcayi kullanarak bir imalat icin gerekli sayilarin stoktaki degeri ile karsilasmasinda tum parcalar en az gereken adet kadar stokta varsa 1 imalat yapabilirim. Eger stokta yazan sayilar adetlerin katlariysa 2, 3, 4 vs imalat yapabilirim. Mesela suanki haliyle bazi parcalar stokta 0 adet yani 46 parcanin gerektirdigi adetler tam olmadigi icin imalat yapilamaz.

Şimdi anlaşılır oldu.

İlk fırsatta bir dosya hazırlayıp ekleyeceğim.
Öncesinde arkadaşlar el atarsa daha güzel olur tabi.

PARÇALAR ADEDİ PROSES 1 PROSES 2 PROSES 3 TAKILMIŞ STOKTA KALAN

PARÇA 1 1 ADET 3 2 4 6 3

Şimdi bu satırdan ne anladığımı söyleyeyim:
Parça 1'den Proses 1'de 3, 2 de 2, 3 de 4 tane kullanılmış. Yani 9 tane.
Öyleyse niye 6 tane takılmış. Daha önemlisi Parça1'in adet sayısında 1 yazıyor, nasıl 9 tane kullanılabiliyor ve nasıl 3 tane kalıyor?

Şu proses ne demek biraz açsanız.
Özel değilse işinizden bahsetseniz biraz.
Çünkü verilere vakıf olunmadığı zaman kod yazmak mümkün olmuyor.

Kaçtır dönüp bakıyorum, takılıyorum çünkü kafada oturmadı henüz.

Melek Hanım,

Sanırım bu işinizi görecektir.

Anladığım kadarıyla proseslerdeki rakamlar günlük işleme kapasiteniz.
Bu şekilde düşünerek aşağıdaki tabloya bir göz atabilirsiniz.
umarım yarımcı olmuşumdur.

Ekli dosyalar

Mcash yüklediğiniz dosyayı altın üyelik istediği için indiremiyorum. farklı bir şekilde almam mümkün mü?
Bedria, proseslerden kasıt x parçasından hangi proseste kaç adet varsa onun sayısı..

Kısacası;
1- parçalar sütunu : parçaların isimleri
2- adedi sütunu : o parçadan 1 imalatta kaç tane kullanıldığı
3- prosesler, proses 1, 2, 3 : o parçadan hangi proseste kaç tane olduğunun sayısı
4- takılan: bu gune kadar imalatlarda kaç tane takıldı.. örn adedi 1 yazan bir parçada takılan 6 ise; 6 tane imalat yapılmış ve bu parçanın 6 tanesi kullanılmış..
5- stok : burada yazan sayı, sürekli değişen proses ve takılan sütunlarındaki adetlerin hesabı sonucunda kalan..

yani hemen 2 günde yeni bir imalat yapılıyor ve parçalar gereken adedi kadar kullanılıyor. haliyle parçaların yenileri ekleniyor. yapmış olduğum tabloda, prosesler sütunu; x parçasından kaç tane olduğunun genel toplamı, takılanda seri imalatlarda bu güne kadar kaç tanesi takıldı. stok = ( proses1 + 2 + 3) - takılan

bu veriler sürekli güncelleniyor..

benim istediğim her parçadan bir imalata kaç tane kullanıyorum ve stoğumda kaç tane kalmış bunu görebiliyorken bu verilerin 46 parçayıda kapsayarak yorumlanabilmesi.. tam bir imalat için bazı parçalardan 1, bazısından 2, bazısı 4, bazısı 6 adet kullanılıyor vs. diyelim ki tüm parçalar gereken adedi kapsıyor ama parça 5'ten stokta 5 tane kalmış, parça 18'den 3 tane kalmış, parça 30 bitmiş.. ''1 tam imalat yapılamaz çünkü parça 5'ten 1 adet eksik, parça 18 den 2 adet eksik, parça 30'dan 6 adet eksik'' gibi bir veri yorumlama oluşturmak istiyorum.

yada tüm parçalarım gereken adedin en az 3 katı ve fazlasını kapsıyor.. '3 tam imalat yapılabilir'
bunu görebilmem mümkün mü?

çok teşekkür ederim :)

Geri