• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Excel'de 3 sütunu birbiri ile karşılaştırma

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007
Excel 2010
Merhabalar,

Excel'de bir problemim vardı, kısa bir sürede yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Aşağıdaki linkte bir dosya paylaştım;

https://drive.google.com/file/d/0Bz68WP-sfnpmQmN5ZFBQTGo0b2c/view?usp=sharing

Bu linkte ilk 3 sayfada datalar mevcut. Ve benim bunları karşılaştırmam gerekiyor. Yalnız bunu yaparken baz alınacak tek bir data yok, birbirleriyle karşılaştırmam lazım. Karşılaştırmak için de telefon numaralarını kullanmak istiyorum. Çünkü hastane isimleri her firmada aynı geçmiyor (data olarak). Atıyorum Ergo'da "Maltepe Dünya Göz" yazsa da Anadolu'da "Maltepe D. Göz Hst." yazıyor. Ama aslında bunlar aynı firma...

Örnekteki excelden devam edersek, ben 3 firmanın İstanbul ilinde bulunan hastanelerinin hangisinin var olduğunu ve varsa da diğer firmalarda da var olup olmadığını bilmem gerekiyor. Yalnız bir firmada olan hastane başka firmada olmayabilir ya da tam tersi olabilir. Dataları "Sonuç" sayfasında gösterildiği gibi belirtmem gerekiyor. Ya da isterseniz hastane isimlerini bir sütuna alırsınız, sonra da Ergo'da, Anadolu'da vs. varsa onun hizasına gelen satıra tik koydurtursunuz. Açıkçası her iki türlü de nasıl yapılacağını çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler..

Son düzenleme:
Sayın turist,

Cevabınız için teşekkür ederim. Yalnız bir sorum olacaktı. Sizin örnekte belirttiğinize göre sanırım ben bütün hastane isimlerini tek tek bir sütuna yazmam gerekiyor. Normalde bu problem değil ama şöyle bir durum var. İsim benzerlikleri mevcut. Atıyorum bir sigorta şirketinin datasında "Kartal Devlet Hastanesi" yazıyor, diğerinde ise "Kartal D. Has." yazıyor. Ama ikisinin de telefonları aynıdır. Eğer hastaneleri tek tek yazarsam sorun yaşarım, yanlış mıyım? Çünkü bir sigorta şirketinde ortalama 300 tane hastane mevcut. Ve benim bunları tek tek ayırt etmem mümkün değil. Acaba başka bir yolu var mıdır? Ya da ben mi yanlış düşünüyorum?
Teşekkürler tekrardan...

Hastane isimleri ORTAK isimler olduğunda sorun olmaz.
Ancak; farklı isimlerde aynı hastane olduğunda tabii ki bunları düzeltmek gerekir.
Aynı şekilde; telefon numaraları da birden fazla aynı hastaneye aitse yine benzer sorunlar yaşanabilir.
Amaç; ORTAK referansları tespit edebilmek.
Örnek;
"KARTAL DEVLET HASTANESİ" , onlarca farklı yazılabilir.
KARTAL D.HAST. KARTAL DEV.H. K. DEVLET H. vb.... gibi.
Bu yazılımlara göre "KARTAL" ismini ortak alsak bile " K. DEVLET H." yazılışında, bu ortak veri bulunmadığı için; formüllerin sonucu hatalı olacaktır.
Aynı durum telefon numaraları için de geçerli.
2163112233 Numaralı telefon;
02163112233 , 216 311 22 33, 216 3112233 , 0 2163112233 vb... gibi farklı yazılabilir.
Önemli olan; kullanılacak referans bilginin anlamlı ve belirli bir kurala dayalı yazılmasıdır.
Kanaatime göre; HASTANE isimleri için bir VERİ TABANI oluşturup;
Bu verilerden VERİ DOĞRULAMA ile listeden seçerek giriş sağlamalıdır.
Bu durumda bahsedilen hatalardan kaçınılmış olur ve uygulama sonuçları güvenilir ve doğru olur.
Tercih ve takdir sizindir.

Sayın turist,

Cevabınız için teşekkür ederim.

Hastane isimlerinin farklılığı nedeniyle ortak referans olarak telefonların alınmasını daha uygun buldum. Telefonları da birbirleriyle eşleştirme yapabilecek bir formata soktum.

Acaba telefonları ortak referans kullanarak nasıl istediğim sonuca ulaşabilirim, bunun için yardımcı olur musunuz?

Yani telefonları o belirtilen listelerden check etsin ve varsa sonuç kısmında o il için ve Axa, Anadolu, Ergo'nun altında Hastane isimlerini getirsin.

Teşekkürler..

Bir dosya hazırladım. Sonuç sayfasına telefon sütunu ekledim. makro ile Axa, Anadolu ve Ergo sayfalarındaki telefon ve illeri önce sonuç sayfasına kopyalattım ve sonra bu listedeki mükerrerleri sildirdim. Son olarak her sayfada sonuç sayfasındaki telefon numarasını aratarak eğer sayfada geçiyorsa sonuç sayfasında hastanenin adının yazılmasını sağladım. Sonuç sayfasındaki Tekrar Listele düğmesine her bastığınızda sonuç sayfasını temizler ve bu işlemleri yeniler:

https://drive.google.com/file/d/0B43WMUs21VpfRElOcXlNdDlKY28/view?usp=sharing

Sayın Yusuf44,

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

İyi çalışmalar dilerim..

Geri