Excel Yapay Zeka

tristanfermat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 365
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15-08-2026
Merhaba,
tam olarak yapay zeka olmasada excel kendi icinde bir eleme yapabilir mi?
Örnegin A sütunumda binlerce veri var ve B sütunundaki metinde A sütununda yazan belli kelimeler geciyor. Eger ben A sütununa metni verip B sütununda A sütunundan gelmesi gereken metne X dersem excel bunu bir sekilde eski verilere bakarak X gelen yeri A sütunundan bulup doldurabilir mi?
Tesekkürler.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Altın üyesiniz neden örmek dosya ekleyerek ve örneklendirerek açıklamıyorsunuz?

tristanfermat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 365
15-08-2026
Haklisiniz Korhan Bey is yerinde olunca pek dosya hazirlayamiyorum ama simdi hazirladim.
Sayfada ilk iki örnekte gecen kelimeleri renklendirdim ve ayni sekilde en son satirda X yerine gelmesi gereken metnide renklendirdim.
Yardimlarinizi bekliyorum.
Tesekkürler

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Son satırda eşleşen kelimeler;

Display +
Touchscreen
für

Bu kelimeler tüm veride kontrol edilir ve uyan kayıtlar bir form üzerinde listelenir. Siz form üzerinde listelenen kayıtlardan uygun olanını seçip onay verirsiniz ve "X" yazan yere yaptığınız seçim aktarılır.

Kurgu bu şekilde olabilir fakat bunun içinde telefon markalarının bir litesine ihtiyaç var. Aklıma gelen ilk yöntem bu oldu.

tristanfermat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 365
15-08-2026
Anladim yani excel diger verilere göre bir olasilik cikarip oraya telefon modelinin gelmesi gerektigini gösteremiyor. Cünkü üstteki bütün verilerde A sütunundan telefon modelini almisiz ve B sütununa yazmisiz. Display - Touchscreen kelimelerini degilde yukardaki verileri kiyaslayamiyor muyuz? Yani iphone 11 yazdiginda %65 iphone 11 eklenmis, bu ilk siradaki olasilik onu ekleyeyim gibi.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Kıyaslayabiliriz. Ben verilerinize bakarak bir örnekleme yaptım sadece.

Bu isteğiniz içinde telefon listesine ihtiyaç var.

tristanfermat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 365
15-08-2026
Ekte 2.sayfada listede bulunan bütün telefon modelleri yazili.

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Dosyanızda yüzdesel oranları hesapladım. Bu aşamadan sonra önermenin nasıl yapılmasını (hangi aşamada) istiyorsunuz?

Ekli dosyalar

tristanfermat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 365
15-08-2026
Öncelikle ilginiz icin tesekkür ediyorum. Ekte ilk sayfanin altinda tam olarak ne istedigimi acikladim.

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
"B" sütunu nasıl oluşuyor? Neden orada "X" var.

Ayrıca sürekli olarak eski verilerde en çok (%) yazılan telefon modeli "X" yerine yazılacaksa bütün satırlara aynı telefon modeli gelecektir.

Dosyanızı nasıl kullandığınızı bilmediğim için sağlıklı yorum yapamıyorum. Bu sebeple yönlendirmeniz gerekiyor.

Dosyadaki açıklamanızda "Hatta A sütununu verdigimde B sütununu direk yazabilmesi (Sanirim bu biraz fazla)" şeklinde ifadeniz var. Bu ifadenize göre "B" sütununda yazı neye göre oluşacak?

tristanfermat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 365
15-08-2026
Zaten basligin yapay zeka olmasida bundan dolayi excel önceki verileri analiz edebilir mi? Belli bir sistem kendi icinde kurgulayabilir mi? B sütununu direk yazabilmesi daha önceki verilerde sürekli ayni kalibin kullanilmasi yani ben size A sütunundan gelmesi gereken 2 kelime versem B sütununda bir yere X yazsam siz önceki 2 örnege bakip A sütunundan gelecek 2 kelimeyi bana söyleyebilirsiniz excel bunu cok daha fazla veriyle cözebilir mi? ilk satirda A da yazilan veri söyleyse B böyle olmali 2. satirda ayni sekilde A da yazilan veri söyleyse B böyle olmali ... 100. satira geldiginde B yi vermiyorum A'yi veriyorum B yi istiyorum. Excel'den daha önceki satirlardan biseyler kurgulamasini bekliyorum. Tabi bilmiyorum excel'de mümkün mü böyle birsey?

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla siz "A" sütununa veri girişi yapıyorsunuz. "A" sütununda ise bu yazdığınız veriye en yakın içeriğe sahip satırların "B" sütunundaki karşılıklarını önermesini istiyorsunuz. Bir nevi DÜŞEYARA fonksiyonu işlevi gibi çalışacak.

tristanfermat

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 365
15-08-2026
A sütunundaki veriyi diger verilerle karsilastirip. Onlarda B sütununda ne yazilmissa ona göre bir B sütunu verisi vermesini istiyorum.