• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

excel.web.tr katkıları ile geldiğim nokta hk.

Excel Vers. ve Dili
Office Excel 2007
Selamlar,

Özel bir şirkette çalışıyorum ve gün sonunda insanlardan bazı satış verilerini topluyorum.
Ancak tahmin edeceğiniz gibi konsolide etmek neredeyse bir ölüm durumundaydı.

Uzun zamandır forumda üyeliğime rağmen bilgi eksikliğimden katılımcılıktan ziyade takipçi olduğumdan pek mesaj atmış biri de değilimdir.

Exceldeki bu bilgisizliğime rağmen forumdan takip ederek ve geçmiş konu başlıklarını inceleyerek aşağıdaki "Satış Raporu" isimli çalışmayı oluşturdum.

Bu çalışmamda sırasıyla;

1. Hücre renklerini değiştirebilir,
  2. Hücrelerin çerçeve stilleri ile oynayabilir,
  3. İstediğim aralıkta toplama işlemi yapabilir,
  4. Birbaşka sayfadaki verileri istediğim yerde toplayarak konsolide edebilir,
  5. Çalışma günü'nü otomatik hesaplayabilir,
  6. Tablo oluşturabilir,
  7. Sheet gizleyebilir,
  8. Hyperlink uygulayabilir,
  9. Buton ekleyebilir,
  10. Macro kullanabilir,

duruma geldim. Dikkat ederseniz ilk madde ile son madde arasında katedilen merhaleyi farkedebilirsiniz. (ne kadar bilgisiz durumdan başladığımı siz anlayın)

Bunları yapabiliyor olmak geldiğim notada benim için çok önemli bir ilerleme ve bunu excel.web.tr ye borçluyum.

Bu vesile ile bu platformun oluşmasında girişimi ve katılımlarıyla emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Bulunduğum noktada işi artık bir "TIK" daha ileri nasıl götürebilirim diye kendi kendime sormaya başladım ve VBA nın özelliklerinden nasıl yararlanabileceğimi yine forumdaki bilgilerden aramalar yaparak araştırdım.

Üretebildiğim sonuçta "Deneme" isimli ekli ikinci dosyada yaptığım çalışmamda artık;

1. Açılış ekranının tamsayfa ile başlamasını sağlayabiliyor,
  2. Yine bu açılış sayfasında istediğim userformu gösterebiliyor,
  3. Açılış sayfasında istediğim sheet lerin görünmez başlamasını ama benim tanımladığım komuta göre görünür hale gelmesini sağlayabiliyor,
  4. Çok estetik butonlar kullanabiliyor,
  5. Butona basınca bir userformu kapatıp, istediğim sheet in açılmasını sağlayabiliyor,
  6. Butona basınca (aynı açılış sayfasında kalmak kaydı ile) bir userformu kapatıp, istediğim userform un açılmasını sağlayabiliyor,
  7. Userformda istediğim bir textbox daki veriyi istediğim sheetin istediğim bir hücresine yazdırabiliyor,

hale geldim. Bu sebeplerle buraya kadar yazdıklarımı bir anlamda neyin nasıl yapıldığını görmek için çalışmam referans olabilir amacıyla paylaşım olarak gönderiyorum.

Ancak çalışmamın bu aşamasından sonrası malesef henüz uygulamada kolaylık haline dönüşmedi zira geldiğim noktada malesef tıkanmış durumdayım.

Bundan sonrası da neyi nasıl yapsam noktasındaki sorularımdan oluşacaktır ki bunun da gelecekte benzer sorunları yaşayan arkadaşlar için rehber olacağı kanaatindeyim.

Müteakip mesajımda yapmak istediğim ancak takıldığım noktaları soruyor olacağım.

Kendileri farkında olmasa da katılımları ve paylaşımları ile bu aşamaya gelmemde ışık tutan herkese sonsuz teşekkürlerimle..

Not:
İlk başta farklı kaynakları araştırmaya çalışsam da netice alamamış ve neredeyse işin A.B.C si sürecinden beri tek rehber olarak http://www.excel.web.tr yi kullanıyor durumdayım.

Ekli dosyalar

Merhaba
syn Hamington, bir çok kişi sizin gibi teşekkür mesajı yazmasına rağmen sizin teşekkür mesajınızın kronolojik öyküsü olması hoşuma gitti.
Size bir katkı sağlayabilmişsek ne mutlu bize, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

.
.
.
.
..
.
.
.
..
.
.
.
.
İlk mesajımda bahsi geçen "Yapacaklarım" şunlar olacaktır:

1. Satış Raporu nun açılış sayfası; Deneme Dosyası'nın açılış sayfası haline getirilecek,
  2. Açılış sayfasında "Satış Takibi" seçildiğine "Satış Raporu" ana sayfası gelecek,
  3. Yeni Satış Girişi seçilirse tamamen baştan tasarlanmış bir Userform a geçiş yapılacak,
  4. İlk veri girişinde boş bir sayfanın satırlarına Tarih, Satıcı Kodu, Günlük Toplam Fatura Pozisyon Ciro, Sarkan Fatura Pozisyon Ciro, Çıkan Fatura Pozisyon Ciro, Rapor 1, Çıkacak satış, Tahsilat bilgileri olarak yazılacak.
  5. İkinci kişiye ait veri girişi yapılacak olduğunda dolu satırın hemen altından kayıt altına alacak,
  6. Gerekli veriler de Tesisat1, Tesisat2 ve Tesisat3 sheetlerinde olmaları gereken yere bu kayıt noktasından düşeyara formülü ile getirilecek.
  7. Böylelikle her sayfanın en başındaki ilgili grubun toplam konsolide edilmişleri ve Ana Sayfa genel tablosu oluşturulmuş olacak,
  8. Aynı zamanda ileride Tesisat 4 gibi bir grup eklenmesi durumunda uygulamaya esneklik sağlanarak geliştirilebilir halde olabilecek.

5. madde dışındakileri buraya kadar uygulayabileceğimi biliyorum. Aslında uygulanmış halini koyarak yardım istemem gerektiğini de biliyorum.

Ancak bunları yapmak benim düzeyindeki biri için çok zaman alacak işler ve baştan hatalı başlama riskim çok yüksek.

Bu sebeple yol haritam doğru mu yoksa daha kolay ve etkin çözümler sözkonusu olabilir mi diye danışmak istedim.

Değerli yorumlarınızı beklerim.

Son düzenleme:
Merhaba
syn Hamington, bir çok kişi sizin gibi teşekkür mesajı yazmasına rağmen sizin teşekkür mesajınızın kronolojik öyküsü olması hoşuma gitti.
Size bir katkı sağlayabilmişsek ne mutlu bize, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Çok teşekkürler,

İnanın ziyadesiyle bilgisiz durumdan belli bir gelişim sürecini katederek bir seviyeye geldim.

Bunu yaparken de forumda gereksiz sorular sorarak veri ve mesaj kirliliği yaratmamaya sonsuz özen gösterdim.

Buradaki amacım yardım almak olduğu kadar aynı zamanda da konuya istinaden örnek olabilmektir.

Değerli katkı ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürlerimle..

Sn Hamington

Öncelikle detaylı ve güzel açıklamlarınız nedeniyle teşekkür ederim. Siz sorularınızı parçalar halinde sorarsanız yardımcı olmaya çalışırız.

Sn Hamington

Öncelikle detaylı ve güzel açıklamlarınız nedeniyle teşekkür ederim. Siz sorularınızı parçalar halinde sorarsanız yardımcı olmaya çalışırız.

O zaman sorunlarımı şöyle kategorize edeyim.

İlk başta en çok merak ettiğim şey şu:

Yapmak istediğim ve yukarıda ikinci mesajımda belirttiğim yol haritası doğru mu?

Yani userform oluşturup, bu userform da ihtiyacım olan verileri bir sheet in satırlarına yazdırmayı düşünüyorum.

Ardından da Satış raporu dosyasında Tesisat 1 - 2 ve 3 sheetlerindeki hücrelere yatay/düşey ara formülü ile bunları getirtmeyi planlıyorum.

Öncelikli amacım doğru planlama yapmak yanlış bir temel üzerinde çalışıp çalışıp belli bir aşamada tıkanıp herşeyi silbaştan yapmaktan çekiniyorum...

Geri