• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Excel içinde kelime aramak hakkında

Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
Merhabalar;

Taramam gereken 100'lerce raporum var.Bunların hepsi Word formatında araştırarak word de bulunan raporu excel'e hücre hücre aktarabildim.
Bilmiyorum mümkünmüdür ama yapmak istediğim kısaca şöyle ;

"B" sütununda "TESPİTİ" kelimesi var ise başlangıç noktam (B8) ,yine "B" sütununda "İNCELEME" kelimesi var ise stop noktam olacak. (yalnız "TESPİTİ" ve "İNCELEME" kelimeleri "B" sütununda olacak, fakat satır yerleri değişkenlik gösterebilmekte)

"TESPİTİ" kelimesi var ise ,sayfada yeşil ile taralı olan alanda yer alan kelimeler içinde ,Eğer "R7" değeri var ise "Q7" hücresine "1"
Eğer "S7" değeri var ise "Q7" hücresine "2"
Eğer hem "R7" , hemde "S7" değeri olur ise "3" , yazmak için uğraşıyorum.

Ekli dosyalar

Word formatında örnek bir (raporlarda değişkenlik varsa değişik örneklerinden) raporu da ekleyebilir misiniz, belki farklı alternatif aktarma şekilleri bulunabilir, belki bir klasör içindeki Word belgesindeki raporlar toplu halde excele alınıp seri bir şekilde rapor alınabilir. Öncelikle konuyu iyice anlamak gerekiyor cevap verebilmek için.

Word formatında örnek bir (raporlarda değişkenlik varsa değişik örneklerinden) raporu da ekleyebilir misiniz, belki farklı alternatif aktarma şekilleri bulunabilir, belki bir klasör içindeki Word belgesindeki raporlar toplu halde excele alınıp seri bir şekilde rapor alınabilir. Öncelikle konuyu iyice anlamak gerekiyor cevap verebilmek için.

Haklısınız Tahsin bey aslında ama raporlar resmi olduğundan aktaramadim ama aktarabilecegim şekilde yapamaya çalışıyorum o yüzden:-(

Anlayabildiğim kadarıyla yapmaya çalıştım

Ekli dosyanızı inceleyiniz, formül ile anlayabildiğim kadarıyla yapmaya çalıştım,
s ve u sütunlarını aradığınız kelimelerin geçip geçmediğinin tespiti için yardımcı sutun olarak kullandım.

Ekli dosyalar

aranan kelimelerin birdan fazla olması durumunda aynı sonucu almak için Q7 ve Q8 hücrelerinin formüllerini aşağıdaki gibi değiştirebilirsiniz.

Kod:
=EĞER(VE(S7>=1;S8=0);"1";EĞER(VE(S7=0;S8>=1);"2";EĞER(VE(S7>=1;S8>=1);"3";)))
Kod:
=EĞER(VE(U7>=1;U8=0);"1";EĞER(VE(U7=0;U8>=1);"2";EĞER(VE(U7>=1;U8>=1);"3";)))

Tahsin Bey,ilginize çok teşekkür ederim gerçekten,formülleri biraz düzenleyebildim fakat bir sorum daha olacaktı,mümkünse..
Şöyle ki;
Aranacak kelimeler, "B" sütununda "İNCELEME" kelimesinin olduğu satıra kadar aranması için ne yapmamız gerekir?

Merhaba.

Çözüme ulaşmış iseniz alternatif olsun.

Aşağıdaki tek formül ile (sonucun türüne göre formüllerden hangisini tercih ederseniz);
-- A sütununda 8'inci satırdan, N sütununda, İNCELEME kelimesinin B sütununda bulunduğu satıra kadar olmak üzere arama/sayma işlemini yapıp,
-- bu arama/sayma sonucuna göre istediğiniz sonuca ulaşmanızı sağlar.
.
Kod:
[FONT="Arial Narrow"][COLOR="Blue"][B]Sonuç METİN[/B][/COLOR]: hiçbiri yoksa BOŞ SONUÇ, varsa "1", "2" veya "3"
=[COLOR="red"]ARA[/COLOR](""&(([COLOR="red"]EĞERSAY[/COLOR]([COLOR="red"]DOLAYLI[/COLOR]("A8:N"&[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("İNCELEME";$B:$B;0));"*"&R7&"*")>0)*1+([COLOR="red"]EĞERSAY[/COLOR]([COLOR="red"]DOLAYLI[/COLOR]("A8:N"&[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("İNCELEME";$B:$B;0));"*"&R8&"*")>0)*2);{"";"1";"2";"3"})

[COLOR="blue"][B]Sonuç SAYI[/B][/COLOR]:hiçbiri yoksa 0, varsa 1, 2 veya 3
=[COLOR="red"]ARA[/COLOR](([COLOR="red"]EĞERSAY[/COLOR]([COLOR="red"]DOLAYLI[/COLOR]("A8:N"&[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("İNCELEME";$B:$B;0));"*"&R7&"*")>0)*1+([COLOR="red"]EĞERSAY[/COLOR]([COLOR="red"]DOLAYLI[/COLOR]("A8:N"&[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]("İNCELEME";$B:$B;0));"*"&R8&"*")>0)*2;{0;1;2;3})[/FONT]

Sayın Ömer ve Tahsin Bey ,ilginiz için çok teşekkür ederim.İstediğim gibi olmuş , aslında başka şartlı aramam olacaktı ama bu örneğe bakarak bulmaya çalışacağım çözümü,umarım başarabilirim.Tekrar çok çok teşekkür ederim.Saygıyla...

Tekrar merhaba.

Konuyu Makro-VBA bölümüne açtığınızı yeni fark ettim.

Makro ile aşağıdaki gibi olabilir.
Mesaj kutusunda görüntülenen sonucu hücreye de yazdırabilirsiniz elbette.
Bunun için MsgBox diye başlayan kırmızı kısmın yerine de.[Q7]=sonuç yazmanız yeterli olur.
.
Kod:
[FONT="Arial Narrow"][B]Sub yesimgurol()[/B]
Set de = Sheets("DENEME"): Set wf = Application.WorksheetFunction
If wf.CountIf(de.[B:B], "[COLOR="Blue"]İNCELEME[/COLOR]") > 0 Then
If wf.CountIf(de.Range("A8:N" & wf.Match("İNCELEME", de.[B:B], 0)), de.[[B][COLOR="Red"]R7[/COLOR][/B]]) > 0 Then R7s = 1
If wf.CountIf(de.Range("A8:N" & wf.Match("İNCELEME", de.[B:B], 0)), de.[[B][COLOR="red"]R8[/COLOR][/B]]) > 0 Then R8s = 2
sonuç = R7s + R8s
Else: sonuç = 0: End If: [COLOR="Red"]MsgBox "SONUÇ: " & sonuç[/COLOR]
[B]End Sub[/B][/FONT]

Ömer bey ilginiz için çok teşekkür ederim. Raporlar üzerinde istatiksel çalışma yapıyorum ve başladıkça yeni yeni şartlar oluşuyor:-( ekran resmini çekip anlatmaya çalıştım. Eğer formülü ile yapmaya çalıştım önceki yaptığınız formül üzerinden ama yapamadım ne yazıkki:-(
Şarta göre belirlenen alanlardaki tarihleri aktarmak istemiştim.
77WVQv.png
[/url][/IMG]

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.jpg
    Ekran Alıntısı.jpg
    20.7 KB · Görüntüleme: 2
Merhaba.

Bence örnek belgenizin tasarımını tamamladıktan ve
hangi hücrede/hangi koşullarla/hangi sonucu almak istiyorsunuz onu netleştirdikten sonra olmak üzere
ve ekran görüntüsü yerine örnek belge ile destekleyerek soru sormanızda yarar var.
Örnek belgenizin;
-- gerçek belgenizle aynı yapıda (satır/sütun yapısı) olmasına,
-- örnek verilerin, mümkün olan tüm seçenekleri içerecek şekilde ve gerçek verileri temsil edebilecek yapıda olmasına,
(özel veriler varsa bunlar olmayabilir ama hiç değilse benzer veriler olmalı)
özen gösteriniz.

Böylece daha hızlı ve kesin sonuca ulaşmanız kolaylaşacaktır diye düşünüyorum.
.

Haklısınız Ömer Bey,

Dosyayı ekledim,umarım açıklamalarım yeterlidir.Yapmak istediğimi anlatabilmişimdir.:-(

Ekli dosyalar

Merhaba.

X sütununda 9'uncu satırda veri olmamasına dikkat ediniz.

Ardından aşağıdaki kod'u çalıştırın.
.
Kod:
[FONT="Arial Narrow"][B][COLOR="Red"]
Konu sahibinin, verilen yeni cevabıma ilişkin geri bildirimi olmadığından cevabımı sildim.[/COLOR][/B][/FONT]

Ömer Bey, harikasınız gerçekten çok teşekkür ederim.Fakat listeyi dediğiniz kısıma taşıdım fakat tarihler aktarılıyor , X sütunundaki listede bulunan kelimeler tarihler ile birlikte aktarılmadı , nerede yanlış yapıyorum acaba:-(

Ben "X" sütunuyla ilgili isteğinizi fark etmemiştim.
Önceki cevabımdaki kod'da değişiklik yaptım (kırmızı renklendirdim)

Tarihin bulunduğu satırda X sütunundaki değer Q sütunundaki tarihin karşısına R sütununa yazılır.

Sayfayı yenileyerek önceki cevabımı tekrar kontrol edin.
.

Ben "X" sütunuyla ilgili isteğinizi fark etmemiştim.
Önceki cevabımdaki kod'da değişiklik yaptım (kırmızı renklendirdim)

Tarihin bulunduğu satırda X sütunundaki değer Q sütunundaki tarihin karşısına R sütununa yazılır.

Sayfayı yenileyerek önceki cevabımı tekrar kontrol edin.
.

Ömer Bey ilginize inanın çok ama çok teşekkür ederim,sürekli teşekkür ediyorum farkındayım ama gerçekten yapmış olduğunuz iyilikten dolayı ne yazacağımı bilemediğimdendir.
Bu arada güncellediğiniz kodlar ile deneme yaptım şimdi sanırım size göre küçük bir düzeltme gerekecek,şöyle ki, kırmızı ile yazdığınız kodlar sanırım tarihin olduğu satırda sonsuz düzeyde arama yapıyor. Haliyle o şekilde olduğundan X sütunundaki liste ile de çakışıyor, acaba X sütunundaki değerleri A ve N arasında taratabilirmiyiz ?

Sanırım az önce yine yanlış anladım.
Öncelikle; belgedeki X7:X23 arasındaki listeyi 9'uncu satırda veri olmamak koşuluyla
X sütununda başka bir alana taşıdığınızdan emin olunuz (boşluklu da olabilir).

Önceki cevabımdaki kod'i tekrar güncelledim.
Sayfayı yenileyerek tekrar kontrol edin yeni kod'u deneyin.
.

Sanırım az önce yine yanlış anladım.
Öncelikle; belgedeki X7:X23 arasındaki listeyi 9'uncu satırda veri olmamak koşuluyla
X sütununda başka bir alana taşıdığınızdan emin olunuz (boşluklu da olabilir).

Önceki cevabımdaki kod'i tekrar güncelledim.
Sayfayı yenileyerek tekrar kontrol edin yeni kod'u deneyin.
.

:oops::oops: Ömer Bey,ya kızacaksınız da biliyorumm. Çok güzel inanın ben bu kadar olacağını tahmin edemedim bile gerçekten, ama:oops: bir şey daha dikkatimi çekti ve çekiniyorumda:oops:

Son cevabınız yarım kaldı sanırım,
çalışmayı merak ettiğim için ilgilenmeye devam etmek isterim.

Birazdan çocuğumun bir işiyle meşşul olmaya başlayacağım,
hemen geri dönüş yaparsanız bakabilirim.
.

Son cevabınız yarım kaldı sanırım,
çalışmayı merak ettiğim için ilgilenmeye devam etmek isterim.

Birazdan çocuğumun bir işiyle meşşul olmaya başlayacağım,
hemen geri dönüş yaparsanız bakabilirim.
.

:oops: şöyle ki, tarih olan satırlar her zaman için tek satırda olmuyor, mesela,tarihi 25.satırda bulundu kelimeleri aradı ve ilgili yere aktarıldı,buraya kadar hr şey güzel, bazı durumlarda 25.satırdaki yazı fazla olduğundan devam yazının devamı 26.satıra geçiyor haliyle 26.satırdaki yazının devamı için arama yapılamıyor.
Peki bunu nasıl ayırt edebilirz derseniz, B sütununda "KARŞILAŞTIRMA" ile "İNCELEME" kelimeleri arasında her rapor için sıra numarası bulunuyor,yani 25.satırdaki raporun sıra numarası 5 dıyelim hemen arkasından 26.satırda 6 yazması gerekiyor. 25.satırdaki yazı fazla ise 26.satıra kayacağından 6 sıra numarası 27.satırda yer alıyor.
Şöyle yapılabilir mi,diye düşündüm bende
25.satırda tarih bulunduktan sonra B sütununda rakam oluncaya kadar arama yapsa acaba sorun çözülür mü? yada nasıl bir şey yapabiliriz diye soracaktım.

Bu arada hızlı hızlı yazdım sanırım karışık da oldu:confused::confused:

Geri