• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

en son 12 satırı toplatma

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım
sorum şu
bir tablom olsun A1:X20 diyelim
bu aralıktaki son 12 satırı toplatmak istiyorum
önneğin A9:X20 arasında 12 satırım var ben listeme satırlar eklesemde sadece son 12 satırı toplatmak istiyorum (sütun sütun elbet)
formülle yapılması istenmektedir.
bir arkadaşım sordu benim anladığım mesela A1:A20 arasında son 12 satırı toplama gibi birşey yatayda sürüklersem formülü B1:B20 arasında son 12 satırı toplam

araya 50 satır eklersek
A1:A70 arasında son 12 satırı toplama (59. ile 70. dahil)

bana gönderilen excel dosyasını ekliyorum sayın hocalarım

Ekli dosyalar

sayın turist çözüm için teşekkür ederim
sizden yada diğer hocalarımdan alternatif formüller yazabilirler mi
yardımcı hücreler kullanabilirler

sayın turist soruyla ilgili şunları söylemek istiyorum
mesela listedeki ilk 5 veriyi varsaysak yani 6. satıra kadar veri olsa ki ben diğer verileri silince formül BAŞV hatası veriyo
hani kendinden önceki 12 satır değilde kendinde dahil olmak üzere önceki 12 aya denk gelen verileri toplasa
formülü tarihsel olarak yapsak nasıl olur

alternatif olarak çoklu çözümler için mesela ben bir tarih seçsem NİSAN 2013 (bunu bir hücreye yazsam) başka biryerde ise tarihsel formül ile A2:A61 aralığında NİSAN 2013 den küçük MAYIS 2012 den büyük verilere karşılık gelen B2:B61 leri toplasak (MAYIS 2012 = NİSAN 2013 12 ay öncesi)

Son düzenleme:
Alternatif olarak aşağıdaki dizi formülüde kullanabilirsiniz.

Kod:
=TOPLA(KAYDIR(DOLAYLI("B"&BÜYÜK(EĞER(B2:B61<>"";SATIR(B2:B61));1));;;EĞER(BAĞ_DEĞ_SAY(B2:B61)>12;-12;-BAĞ_DEĞ_SAY(B2:B61))))

Tarih aralığına göretoplam almak için TOPLA.ÇARPIM fonksiyonu değerlendirilebilir.

Alternatif olarak yardımcı sütun kullanarak ETOPLA ile sonuca gitmeniz mümkün...

C2 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın ve aşağı doğru sürükleyin.

Kod:
=EĞER(B2=0;"";EĞER(BAĞ_DEĞ_SAY(B2:$B$61)<=12;"X";""))

Koşula uyan satırlar için X işareti oluşacaktır. X olanların toplamı içinse ETOPLA formülünü kullanın.

Kod:
=ETOPLA(C2:C61;"X";B2:B61)

sayın turist çözüm için teşekkür ederim
sizden yada diğer hocalarımdan alternatif formüller yazabilirler mi
yardımcı hücreler kullanabilirler

sayın turist soruyla ilgili şunları söylemek istiyorum
mesela listedeki ilk 5 veriyi varsaysak yani 6. satıra kadar veri olsa ki ben diğer verileri silince formül BAŞV hatası veriyo
hani kendinden önceki 12 satır değilde kendinde dahil olmak üzere önceki 12 aya denk gelen verileri toplasa
formülü tarihsel olarak yapsak nasıl olur

alternatif olarak çoklu çözümler için mesela ben bir tarih seçsem NİSAN 2013 (bunu bir hücreye yazsam) başka biryerde ise tarihsel formül ile A2:A61 aralığında NİSAN 2013 den küçük MAYIS 2012 den büyük verilere karşılık gelen B2:B61 leri toplasak (MAYIS 2012 = NİSAN 2013 12 ay öncesi)

Ekli dosyada; yardımcı sütun kullanılarak ve Veri Doğrulamada TARİH seçimi kullanılarak farklı bir çözüm sunulmuştur, inceleyiniz.

Ekli dosyalar

tüm çözümler için teşekkür ederim.

Geri