• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Eğer, ve, ya da komutları?

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Excel 2010, Türkçe
Merhaba, forumdaki ilk mesajım. Forumda bu konuya dair arama yaptım fakat bulamadım. Eğer gözümden kaçmışsa üzgünüm.

Slot makineleri ile ilgili bir simülasyon programı yazıyorum Excel 2010'da, fakat bir yerde takıldım. Yazdığım simülasyonda ayrı ayrı 3 sütunda gösterdiğim çarklarda hangi sembollerin gözükeceği rastgele hesaplanıyor, buraya kadar hallettim. Fakat en son çıkan sembollere göre slot makinesinin ne kadar ödeme yapacağına dair formül yazmakta sıkıntı yaşıyorum. 3 çarktan herhangi ikisinde çilek çıktığında 5 dolar ödeme yapması gerek makinenin. Bunu nasıl yazabilirim?

Çarkların hücreleri sırasıyla D18, F18 ve H18.

Teşekkürler.

Çilek değerini saymayı denediniz mi?
Aralıkta 2 tane çilek varsa gibi... (EĞERSAY olabilir)

Çilek değerini saymayı denediniz mi?
Aralıkta 2 tane çilek varsa gibi... (EĞERSAY olabilir)

Öncelikle cevap için teşekkürler.

Evet aklıma geldi aslında, fakat iç içe EĞER ve EĞERSAY komutlarının girilmediğini düşündüğüm için denemedim. Şimdi deniyorum :D

Yalnız EĞERSAY komutu bana sonucu sayı olarak verecek, ben sonuç 2 ise "5 dollars" yazmasını nasıl sağlayacağım?

EĞER(EĞERSAY(vs.vs.)=2;"5 dollars") gibi kullanabilirsiniz.

Kod:
EĞER(EĞERSAY(D18:H18[COLOR="Red"];[/COLOR]"Cherry")=2;"5")
Bu şekilde deneyiniz.

Kod:
EĞER(EĞERSAY(D18:H18[COLOR="Red"];[/COLOR]"Cherry")=2;"5")
Bu şekilde deneyiniz.

Bu işlev için çok fazla bağımsız değişken girdiniz hatası alıyorum şimdi de. İlk 4 eğer komutu iç içe, diğer 11 eğer komutu da birleştir komutu ile birleştirilmiş olup toplamda 15 eğer komutu kullandım, eğer onunla bir alakası varsa.

Örneğin eğer formülü şu şekildedir:
EĞER(mantıksal sınama;doğruysa;yanlışsa) Yani bu formül içine verileri bu şekilde girebilirsiniz. Her eğer içinde en fazla iki tane noktalı virgül ( ; ) olabilir.
Aldığınız hata bu formattan başka bir biçimde formül girdiğinizden dolayı kaynaklanıyor. formülünüzdeki parantezlere dikkat edin.
Bir de örnek dosya paylaşırsanız daha kolay yardım alırsınız.

Son düzenleme:
Kodum şu şekilde:

=BİRLEŞTİR(EĞER(D18="Cherry";2;EĞER(H18="Cherry";2;EĞER(VE(D18="Cherry";F18="Cherry";H18="Cherry");20;0;EĞER(EĞERSAY(D18:H18;"Cherry")=2;5))));EĞER(Ve(D18="Orange";F18="Orange";H18="Orange");20;"");EĞER(Ve(D18="Orange";F18="Orange";H18="Bar");10;"");EĞER(Ve(D18="Bar";F18="Orange";H18="Orange");10;"");EĞER(Ve(D18="Plum";F18="Plum";H18="Plum");20;"");EĞER(Ve(D18="Plum";F18="Plum";H18="Bar");14;"");EĞER(Ve(D18="Bar";F18="Plum";H18="Plum");14;"");EĞER(Ve(D18="Bell";F18="Bell";H18="Bell");20;"");EĞER(Ve(D18="Bell";F18="Bell";H18="Bar");18;"");EĞER(Ve(D18="Bar";F18="Bell";H18="Bell");18;"");EĞER(Ve(D18="Bar";F18="Bar";H18="Bar");50;"");EĞER(Ve(D18="7";F18="7";H18="7");100;""))

Dosya paylaşamıyorum malesef, ya da ben yapamadım.

Dosyanızı bir dosya paylaşım sitesine yükleyip link vererek paylaşabilirsiniz.
Dosyanızı yüklerseniz başka arkadaşlar da konuyla ilgilenirler.
Neyse şimdilik size iyi geceler diliyorum, iyi çalışmalar...

Hatadan sonra Excel beni

(EĞERSAY(D18:H18;"Cherry")=2;5))))

kısmına yönlendiriyor nedense.

Dosyanızı bir dosya paylaşım sitesine yükleyip link vererek paylaşabilirsiniz.
Dosyanızı yüklerseniz başka arkadaşlar da konuyla ilgilenirler.
Neyse şimdilik size iyi geceler diliyorum, iyi çalışmalar...

Malesef upload edemem. Size de iyi geceler çok teşekkür ederim.

Artık hata vermiyor hatayı buldum, sorun şu;

Eğer komutlarına uymayan ifadelerde hücreye 0 değeri girmek yerine boş bırakıyor, ve EĞERSAY komutu çalışmıyor.

EĞER(EĞERSAY(D18:H18;"Cherry")=2;"5")

Bu EĞERSAY komutu çalışmıyor.

Geri